Nro 4-2014
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Aina ; 
Avainsanat: Vihreän kullan kulttuuritie, Rantasalmi, Linnasaaren kansallispuisto, retkiluistelu, retkiluistelukunta, luontokeskus Oskari, Parkumäen taistelu, Pekka Lipponen


Saimaannorppa on Suomen uhanalaisimpia eläimiä. Kuva: Pekka Niiranen

Saimaannorppakin viihtyy Rantasalmella

Rantasalmi on vajaan 4000 asukkaan vireä kunta Etelä-Savossa, Saimaan rannalla. Tunnetussa matkailupitäjässä toimii yli 20 matkailualan yritystä, jotka tarjoavat majoitusmahdollisuuksien lisäksi runsaasti mielenkiintoista tekemistä, kuten kalastus- ja maisemasafareita, norpparetkiä, kalliokiipeilyä ja retkiluistelua. Ei siis ihme, että joka vuosi sadoittain leirikoululaisiakin suuntaa juuri Rantasalmen upeisiin järvimaisemiin.  Rantasalmi on julistautunut Suomen ensimmäiseksi retkiluistelukunnaksi, ja nykyään Saimaalla ylläpidetään Suomen pisintä, parhaimmillaan jopa 40 km ylittävää retkiluistelureittiä.


Rantasalmi on Suomen ensimmäinen retkiluistelukunta. Kuva: Rantasalmen kunta
  – Tällä Linnasaaren kansallispuiston maisemissa kulkevalla huolletulla reitillä on turvallista luistella reippaampaakin vauhtia, mutta luonnonjäällä retkeillessä varovaisuus on tarpeen, muistuttaa Rantasalmen Matkailu ry:n puheenjohtaja Seija Lahti.

  Vesiretkeilijätkin suuntaavat Rantasalmella Linnansaaren kansallispuistoon, joka satoine saarineen ja suurine selkineen on oikea paratiisi. Kansallispuisto sijaitsee keskellä Saimaaseen kuuluvaa Haukivettä, ja siellä voi nähdä suomalaisen järviluonnon parhaimmillaan. Se soveltuu niin päiväkävijöille kuin telttailijoille ja veneilijöille. Linnansaaren kansallispuisto on myös saimaannorppien suosiossa, sillä sen läheisyydessä elää noin 50 saimaannorppaa Suomen vähän yli 300 yksilöstä. Saimaannorppa on Suomen uhanalaisimpia eläimiä.

  Linnansaaren kansallispuiston luonnosta ja kulttuurihistoriasta kertoo luontokeskus Oskarin perusnäyttely Oskarin päivä Linnansaaressa. Oskarista saa tietoa myös seudun matkailuasioista, sillä Rantasalmen matkailuinfo palvelee samalla asiakaspalvelutiskillä.

Historiallinen pitäjä

  Rantasalmi on vanha emäpitäjä, joka on perustettu jo vuonna 1578. Kunta oli vuosisadat Venäjän ja Ruotsi-Suomen rajapitäjä aina vuoden 1809 Haminan rauhaan asti. Rantasalmen alueella on käyty monia taisteluita, joista kuuluisin on Kustaa III:n aikana vuonna 1789 käyty Parkumäen taistelu. Sen muistoksi Rantasalmelle pystytettiin vuonna 1928 massiivinen muistomerkki. Tärkeään rajapitäjään rakennettiin upseeriston asuttamista varten lukuisia komeita kartanoita, jotka ovat säilyneet kulttuuriperintönä nykypolville.

Pekka Lipponen ja Kalle-Kustaa Korkki

  Ainakin vanhempi väki muistaa varmasti liikemiehen ja maailmankansalaisen, rinssi-eversti Pekka Lipposen, joka on kotoisin Rantasalmen Saparomäeltä. Pekka Lipponenhan on nimimerkki Outsiderin – oikealta nimeltään Aarne Haapakosken – luoma fiktiivinen veijarihahmo, joka on seikkaillut mm. kuunnelmissa ja elokuvissa. Haapakoski loi Pekka Lipposen ja tämän toverin Kalle-Kustaa Korkin vuonna 1945. Koko kansan tuntemiksi hahmot tulivat radiokuunnelmien myötä.


Pekka Lipposen patsas. Kuva: Rantasalmen kunta
  Pekka Lipponen vaikuttaa Rantasalmella edelleen mm. yritysten, teiden ja paikannimissä ja nimeään kantavassa elokuun markkinatapahtumassa, Lipposmarkkinoissa. Markkinoilla valitaan vuosittain Pekka ja Manta, joiden tehtävänä on viedä Rantasalmea maailmalle – kuten Pekka Lipponen teki aikoinaan. Kunnianosoituksena paljastettiin 2.8.2009 Pekka Lipposen patsas Geotalon ja Hotelli Rinssi-Everstin välisellä puistoalueella.

www.rantasalmitravel.comTekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »