Nro 4-2014
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Teatterit, orkesterit ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Kesä ; 
Avainsanat: Vihreän kullan kulttuuritie, Juva, Rapion Mylly, kesäkahvila, kesäteatteri, Myllypuoti, Rapionkoski, Lasse Härkönen, Pia Härkönen


Lasse ja Pia Härkönen Rapionkosken äärellä. Kuva: Rapion Tuote

Vanhan myllyn lumoa

Juvalainen Rapion Mylly kuuluu maamme vanhimpiin yhä toiminnassa oleviin teollisuuslaitoksiin. Paitsi tuotantolaitos, Rapion Mylly on myös idyllinen hengähdyspaikka savolaisen luonnon keskellä.


  Rapionkosken kuohujen äärelle syntyi mylly jo 1800-luvun alkupuolella, ja Rapion Myllyn nykyinen omistaja, Lasse Härkönen, on mylläri jo neljännessä polvessa. Yhdessä vaimonsa Pian kanssa Härkösen johtama perinteikäs mylly valmistaa hiutaleita, jauhoja ja ryynejä pyrkimyksenään tuottaa mahdollisimman vähän käsiteltyjä tuotteita.

  – Periaatteenamme on tarjota tuotteita sellaisina kuin millaisiksi luonto on ne tarkoittanut. Meillä ei esimerkiksi kuorita ohran kuorta kokonaan, vaan Rapion Myllyn Ohrahelmetkin jäävät tummiksi Pia Härkönen sanoo.

   Härkösen mukaan pienmyllyllä on oma paikkansa myös nykyisessä kilpailutilanteessa.

  – Arvomme ovat aivan erilaiset kuin isoilla teollisuusmyllyillä. Meille tärkeitä asioita ovat tuoreus, laatu ja toiminnan läpinäkyvyys, Härkönen sanoo.

  – Olemme sopivasti luomu- ja suurtuotannon välissä: haluamme tehdä pienesti hyviä tuotteita. Koska käytämme vain lähialueen viljelijöiden viljaa, kaikkien tuotteidemme alkuperä on helposti selvitettävissä.

Keidas keskellä kiirettä

   Myllytoiminnan ohella Rapion Mylly toimii matkailukohteena. Kosken partaalle vanhaan valta-akselihuoneeseen rakennettu 40-paikkainen kesäkahvila tarjoaa mukavan hengähdyspaikan kosken kuohujen ja maittavien leivonnaisten äärellä.   Rapion kahvilassa voi aistia aitoa myllytunnelmaa äänineen ja tuoksuineen, seurailla kosken kuohuja sekä ruokkia keväisin koskelle palaavia luonnonkaloja ja nauttia luonnonrauhasta. Kahvila on kesäisin auki päivittäin, mutta myös muina aikoina tilauksesta ryhmille. Pia Härkönen kertoo, että ryhmiä käy myllyllä paljon.

  – Myllyn historia kiinnostaa. Varsinaisen myllyn puolelle emme järjestä käyntejä, mutta pidämme mielellämme yritysesittelyjä yli 200-vuotisesta historiastamme, Pia Härkönen sanoo.

   Härkösen mukaan vanha mylly on keidas keskellä arjen hulinaa.

  – Olemme saaneet valtavasti kiitosta siitä, että täällä on rauhallinen miljöö, kuin oma maailmansa, jossa voi kokea kiireettömyyden ja luonnon kauneuden, hän kertoo.  – On ihanaa nähdä, että ihmiset istuvat täällä useammankin tunnin nauttimassa rauhasta, pysähtyvät hetkeksi ja ottavat hetken aikaa itselleen. Juuri sellaisen tilaisuuden me haluamme ihmisille tarjota arjen pyörityksen keskellä.

Kesäteatteria ja onnistuneita ostoksia

   Myllykahvilan yhteydessä on tunnelmallinen Myllypuoti, josta saa ostaa mukaan Rapion oman myllyn taatusti tuoreita ja lisäaineettomia tuotteita. Omien tuotteiden lisäksi Myllypuodin myymälässä on erilaisia kausituotteita, kuten Lettuhilloa, Myllyisännän- ja Emännän teetä ja Juhlakahvia.Myllypuoti on erityisesti ryhmämatkailijoiden suosiossa ja usein vieraiden kassit täyttyvätkin eteläsavolaisista herkuista. Myllyn tuotteita saa laajalti myös lähialueen kaupoista, ja niitä voi tilata myös sähköpostilla suoraan kotiin.

   Kesäisin Rapion Myllyn miljöössä nähdään kesäteatteria. Vanha mylly luo upeat olosuhteet kesäiselle teatterielämykselle: vanhaan puutavaravarastoon rakennetun 350-paikkaisen teatterin katsomo on amfiteatterin tyyppinen, kolmelta sivultaan ylöspäin nouseva, joka on täysin katettu. Näin ollen kesäteatteriesityksiä ei hetkauta sateet eikä tuulet, vaan yleisö saa keskittyä täysin teatterikappaleisiin.

   Viime kesänä Rapion Myllyteatteri tuotti peräti kolme esitystä.

  – Ensi kesäksi luvassa on viihteellinen, mutta tunteisiin vetoava musiikkikomedia joka tarjoaa naurunpaikkoja ja huumoria sitä kaipaaville, Pia Härkönen lupaa. Tältä vuodelta Rapion Myllyn kahvila on jo suljettu, mutta ryhmille järjestetään kahvituksia ja ruokailuja myös sesongin ulkopuolella. Pienen myllyn kivet jauhavat toki läpi talven, ja ensi kesänä suloinen myllykahvila avautuu jälleen tarjoten nautintoja kaikille aisteille.

www.rapiontuote.fiTekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »