Nro 4-2014
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Vihreän kullan kulttuuritie, Puumala, saaristo, Nestori Reponen, Puumalansalmen silta, siltahissi, LasiRuusu, Puumalan kirkko, Lietveden maisematie, Sahanlahti Resort, Tuula Vainikka


Kesäaikaan satama on Puumalan sydän. Kuva: Tuula Vainikka

Vireä Puumala
sykkii Saimaan sydämenä

Sinisen Saimaan keskellä sijaitsee Puumala, kaunis ja vireä pikkukunta, jonka lupsakat ihmiset, luonto ja palvelut tekevät onnistuneen loman.


  Puumala on todellinen saaristokunta, syvällä Suomi-neidon sisämaassa. Saimaan suuret selät ympäröivät Puumalaa: kunnassa on peräti 3000 rantakilometriä ja 1000 saarta, joten Puumalan kutsuminen saaristokunnaksi ei ole harhaanjohtavaa. Kunnassa toimii edelleen kolme lossia, jotka kuljettavat puumalalaisia ja matkailijoita saarten ja mantereen väliä.


Puumalassa voi nähdä saimaannorpankin. Kuva: Puumalan kunta / Ilpo Aalto
   – Upea järviluonto on ehdottomasti yksi Puumalan valteista, sanoo kunnan matkailu- ja kulttuurisihteeri Tuula Vainikka.

  – Tuhannet ja taas tuhannet kesäasukkaat ja turistit ovat huomanneet Saimaan vetovoiman. Saimaan Gibraltariksi mainitussa Puumalan satamassa tunnelma on heinäkuussa kuin suoraan etelän mailta.

Nestori Miikkulaisen jalanjäljillä

   Tunnetuin puumalalainen lienee tietämättään Nestori Reponen, Junnu Vainion laulun Nestori Miikkulaisen esikuva. Puumalan Lintusalon saaressa 1970-luvulla elänyt Reponen oli tunnettu seppä ja taitava pelimanni, joka taisi ainakin haitarin ja viulun soiton. Saariasukas Reposen tarina tuli Junnu Vainon tietoon tv-dokumentin kautta ja päätyi ”Vanhojapoikia viiksekkäitä” -lauluun.

   Nestori itse ei valitettavasti koskaan päässyt kappaletta kuulemaan, sillä hän hukkui lähelle kotirantaansa ennen laulun julkaisemista vuonna 1983. Reposen kalakaveri Tapio Tegelberg on kertonut, että ”Nestori oli persoona, josta kylällä puhuttiin”.

  – Hän sanoi itse usein, että olisi mukava jos hänestä jäisi joku muisto elämään, Tegelberg on muistellut Ylen haastattelussa.

   Eipä tiennyt Nestori, minkälaisen muiston hän itsestään suomalaisille jätti.

Hissillä sillalle maisemia katsomaan


   Puumalan kirkonkylä on pieni, mutta eläväinen, jossa palvelut ovat lähellä. Kesäaikaan Puumalan satama on kesäkylän sydän, ja satamatorin vilinässä tulijoita ja menijöitä katsellessa aika kuluu kuin itsekseen.


Syksyinen Puumalansalmen silta. Kuva: Matti Vainikka
   Kirkonkylän maisemaa hallitsee kaunislinjainen Puumalansalmen silta. Vuonna 1995 käyttöön vihitty silta on Suomen neljänneksi pisin maantiesilta. Sillan erikoisuus on sen tornissa sijaitseva hissi, joka vie kävijän nopeasti 28,5 metrin korkeuteen näköalatasanteelle, josta avautuu upea maisema Saimaalle. Siltahissi toimii myös Suomen ainoana pystysuuntaisena kevyenliikenteen väylänä, sillä polkupyörän kuljettaminen hississä on sallittua. Rohkeimmat voivat jatkaa siltakerroksesta vielä rappuja pitkin ylös näköalakahvilaan, joka kohoaa noin 37 metriä Puumalan vilkkaan vierassataman yläpuolelle. Kahvila on avoinna vain kesäaikaan, mutta siltahissi toimii ympäri vuoden, ja näköalatasanne tarjoaa hienon mahdollisuuden esimerkiksi ruskassa kylpevän Saimaan tarkkailuun.

Sillan lisäksi Puumalan salmea koristaa myös tervahöyry s/s Wenno. Tämä uniikki, vuonna 1907 rakennettu rautarunkoinen laiva rakennettiin alun perin hoitamaan Puumalan Miettulan sahan puutavaran kuljetuksia. ”Kuramyllyksi” kutsuttu s/s Wenno on edelleen täysin toimintakuntoinen ja se palvelee kuntalaisia ja turisteja tilausristeilijänä.

Kappale kauneinta Suomea


   Ryhmiä kiinnostava vierailukohde on Puumalan vierasvenesatamassa sijaitseva LasiRuusu. Vanhan meijerin tiloissa toimivassa LasiRuusussa voi seurata lasinvalmistusta ja tehdä ostoksia: myymälän laajasta tuotevalikoimasta löytyy matkamuistoksi niin makeisia, koriste-esineitä, käsitöitä kuin taloustavaroitakin.


LasiRuusun tonttuja ja lumiukkoja. Kuva: Tuula Vainikka
   Puumalan kirkko ei prameile loistollaan, mutta kaikessa yksinkertaisuudessaan 1200 hengelle mitoitettu kirkko on vierailemisen arvoinen kohde. Useaan otteeseen vuosisatojen varrella korjattu ja uudelleenrakennettu kirkko on kesäisin avoinna joka päivä ja on säännöllisessä jumalanpalveluskäytössä läpi vuoden. Kesäisin kirkko palvelee tiekirkkona.


Lietveden maisematie. Kuva: Timo Hämäläinen
   Lietveden maisematietä on sanottu usein Suomen kauneimmaksi tieksi. Puumalasta Mikkeliin johtava tie, kantatie 62, kulkee usean kilometrin kapealla kannaksella veden ympäröimänä. Puumalan päässä on legendaarinen Pistohiekka, jossa kesäisin järjestetään myös lavatansseja. Mikkelin suunnassa tauon voi pitää komealla Lietveden näköalapaikalla.

   Kalevala Korun perustajan, Elsa Heporaudan syntymäkodissa Puumalan Sahanlahdessa toimii nykyisin matkailuyritys Sahanlahti Resort. Ryhmille Sahanlahti tarjoaa tunnelmallisia ruokailuja kulttuurihistoriallisesti merkittävässä miljöössä. Sahanlahdessa on myös majoitustilaa sekä puitteet suurille ja pienille tilaisuuksille. Matkailukeskuksen rinteeltä avautuu henkeäsalpaava näköala Saimaalle ja paikalla sijainneen vanhan sahan historiaan pääsee tutustumaan museossa.

www.puumala.fi/matkailijoilleTekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »