Nro 4-2014
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Vihreän kullan kulttuuritie, Mäntyharju, Miekankosken kahvila, Miekankosken uittomuseo, koskikalastus, koskenlasku, paja, käsityövaja, Tapio Sinkko, Marja Kousa, Mika Volanen


Miekankosken kahvila sijaitsee upealla paikalla. Kuva: Miekankosken kahvila

Miekankosken kahvila
vaalii uittoperinteitä

Miekankosken kahvila sijaitsee Mäntyharjulla historiallisissa maisemissa Heinolan ja Mikkelin välissä, 5-tien läheisyydessä.


  – Ruotsin vallan aikaan 1400-luvulla tästä kulki Hämeen ja karjalaisten heimojen välinen raja. Myöhemmin, vuonna 1743 vedettiin Ruotsin ja Venäjän raja Miekankosken halki, mistä paikalla on merkkinä Turun rauhan puinen muistomerkki ja paikan historiasta kertova taulu, kertoo Miekankosken kahvilan isäntä Tapio Sinkko.

Vanhan vesireitin varrella


  Miekankosken kautta kulkeva Mäntyharjun vesireitti on osa Kymijoen vanhaa uittoväylää, jossa puutavaraa on uitettu suuret määrät 1800-luvun alusta lähtien. Laajimmillaan uitto oli 1960-luvulla, jolloin se työllisti jopa 50 henkeä.

  Miekankosken kahvilan pihapiiriä kiertävät 1940-luvulla rakennetut punamultaiset rakennukset. Kahvila toimii entisessä uittotuvassa, jossa on asunut aikanaan emäntä miehensä kanssa. Kämppäemäntä kokkasi uittomiehille ruokaa, ja mies toimi Miekankosken pajassa seppänä kunnostaen uittokalustoa. Aamuisin uittotuvassa kaikuivat työnjaon äänet. Saattoipa tuvan yläkerrassa satunnaisesti muutama uittomies yöpyäkin.

  – Yleensä miehet olivat kuitenkin paikkakuntalaisia, jotka talvisin hoitivat puiden kaadon ja ajoivat ne järven rantaan seuraavaa uittoa odottamaan, Sinkko selvittää.

Historiaa ja koskikalastusta

  Tukkilaisten elämään voi tutustua Mäntyharjun kunnan museoihin kuuluvassa Miekankosken uittomuseossa, joka on rakennettu entiseen uittokaluston varastoon. Pajassa järjestetään tilauksesta sepän työnäytöksiä, ja Käsityövajassa on myynnissä kymmenen paikallisen taitajan kädentöitä.

  – Moni tulee Miekankoskelle koettelemaan kalaonneaan perholla tai virvelillä. Koskista nousee sekä istutettua että luonnontaimenta ja kuhaa. Suurin kuha on ollut yli 6 kg ja lohi 5 kg, Sinkko kehuu.

  Paikallinen osakaskunta huolehtii kalakannasta istutuksin.

  – Kosken partaalla Kala-Kyösti käy myymässä savustettuja muikkuja parikertaa viikossa, hän lisää.

Koskenlaskunäytöksiä


  Heinäkuun alussa Miekankoskella vietetään Uittoperinnepäivää, jolloin paikalle saapuu SM-tason koskenlaskijoita. Vanhaa tukkilaisperinnettä pääsee seuraamaan myös tilauksesta, jolloin voi ihailla paikallisen koskenlaskijan, Mika Volasen taitoja.


Mika Volanen taituroi tukilla. Kuva: Miekankosken kahvila
  Miekankosken kahvila on avoinna päivittäin pääsiäisestä elokuun lopulle klo 10–20 ja talvikaudella sopimuksen mukaan. Kahvila toimii myös matkailijan infopisteenä, ja sieltä voi vuokrata kanootteja.


Uittotupa ja vanha terassi. Kuva: Miekankosken kahvila
  Tapio Sinkko pyörittää kahvilassa yhdessä puolisonsa Marja Kousan kanssa pito- ja eräruokapalvelua. Marja-emännän taitavissa käsissä syntyvät niin ruiskuoriset karjalanpiirakat kuin makeat herkutkin. Pitopalvelulla on käytössään ympäri vuoden myös läheinen Saarenpään tila Vola-Golfin kyljessä. Sinkon mukaan paljon tilataan eräruokaa kuten keittoja, savukalaa ja nuotiokahveja suoraan laavuille. Ja missäpä ruoka maistuisikaan sen paremmalta kuin nuotion ääressä näissä Mäntyharjun uljaissa maisemissa.

www.miekankoskenkahvila.comTekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »