Nro 3-2014
Luokittelu: Savo ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Teatterit, orkesterit ;  Museot, kirkot ;  Kesä ; 
Avainsanat: Iisalmi, Olvi, satama, Oluset, Kuappi, Koljonvirta, Olviretki, kesäteatteri, Ismo Apell


Kaunis Porovesi kutsuu Iisalmeen. Kuva: Iisalmen kaupunki

Olutkaupungin
     kuohuva kesä!

Pitkät olutperinteet värittävät Iisalmen kesän. Vilskettä riittää niin monipuolisesti matkailijoita palvelevalla satama-alueella kuin lähiympäristössäkin. Uutuutena on kesäteatteriristeily Iisalmen satamasta Koljonvirralle.


  Iisalmella on juuret syvällä panimohistoriassa. Olvi on perustettu vuonna 1878, ja se puolustaa perinteitä ainoana suomalaisena panimona. Olut onkin antanut kaupungin ja ympäristön imagolle oman värinsä, ja monta tapahtumaa on rakentunut teeman ympärille.

Satamassa viihdytään

  – Iisalmen uudistunut satama on monipuolinen ja kaunis alue. Se toimii palvelukeskuksena niin veneilijöille, matkailijoille kuin iisalmelaisillekin, kutsuu matkailu- ja tapahtumakoordinaattori Henna Yletyinen.  Ravintola- ja satamapalvelut tarjoaa Ravintola Olutmestari. Tutustumisen arvoinen on myös Lüneburgin puisto, jossa voi nähdä muun muassa Eemil Halosen veistoksia. Lähistöllä on myös lasten oma kesäkohde, Liikennepuisto, jossa opitaan liikennesääntöjä hauskalla tavalla.

  Sataman läheisyydessä olevat viheriöt sopivat hyvin vaikkapa kaupunkipiknikille. Kävelymatkan päässä, aivan Olvin panimon kupeessa, on Olvi-oluthalli, jossa voi maksutta tutustua postimerkki- ja panimomuseoon.

Suomen vanhin olutjuhla

  Iisalmi on myös tunnettu tapahtumakaupunki.

  Suomen vanhin olutjuhla, Oluset, pidetään 10.–12. heinäkuuta Luuniemellä. Tapahtuma aloitetaan jo 9. heinäkuuta, jolloin lapsille ja nuorille järjestetään omat Limuset- ja Rokkiset-tapahtumat.

  – Oluset marssittaa estradille kotimaisen musiikin kärkinimiä, kuten Juha Tapion, Erinin ja Suvi Teräsniskan. Keikan heittävät myös Kolmas Nainen, Happoradio ja Anssi Kela, Henna Yletyinen luettelee.

  – Kesään kuuluu myös uusi Iisalmi saunoo -tapahtuma sekä paikkansa vakiinnuttanut KevytOlo Viikonloppu, jolloin kaupungissa on monipuolista ohjelmaa Yötriathlonista Gallialaisiin, haetarjatseihin ja Savolaesen Huumorin Päevän Torjkokkookseen.

  Koljonvirralla järjestetään lisäksi erilaisia tapahtumia läpi kesän, ja Runnilla soivat sulassa sovussa rock ja iskelmä. Sonkajärven Eukonkannon MM-kisat, Kiuruveden iskelmäviikko ja Lapinlahden SavoGames toivottavat tapahtumakävijät tervetulleeksi myös Iisalmen ympäristökuntiin.

  Historiaa eikä korkeakulttuuriakaan toki sovi unohtaa. Rukajärvi-keskuksessa pääsee tutustumaan sotahistoriaan ja Rukajärven tiehen, KulttuuriArtos taas esittelee mielenkiintoista rajakarjalais-ortodoksista kulttuuriperintö ja on kulttuurinystävän ehdoton käyntikohde.


KuttuuriArtos. Kuva: Iisalmen kaupunki

Iisalmi kiilasi Guinnessiin

  Iisalmi johdattaa savolaisuuden ytimeen. Kaupungissa vieras otetaan lämmöllä vastaan, ja aistittavissa on iloista, välitöntä ja lupsakkaa elämänmenoa. Hersyvä huumori kukkii, ja silmäkulmassa on pilkettä. Yhtenä esimerkkinä on Kuappi, maailman pienin ravintola. Kuappi komeilee Guinnessin ennätystenkirjassa, ja pääsipä kuriositeetti BBC:n uutispätkäänkin.


Kuappi, maailman pienin ravintola. Kuva: Iisalmen kaupunki
   Ravintola Olutmestarin yhteydessä toimiva Kuappi on virallisesti maailman pienin ravintola. Sen pinta-ala on kahdeksan neliötä, josta sali vie 3,6 neliötä. Ravintolasaliin mahtuu tarjoilijan lisäksi samanaikaisesti kaksi asiakasta. Kesäkelillä paikkamäärä tuplaantuu, sillä tuolloin aukeaa myös kahden hengen terassi!

Olviretkelle risteillen

  Iisalmesta on vesitie auki moneen suuntaan. Satamasta on helppo lähteä vaikkapa Kiuruvedelle, Kuopioon tai minne mieli ikinä tekee. Iisalmesta on hyvät yhteydet Saimaan vesistöä pitkin aina Suomenlahdelle ja valtamerille saakka.

  – Erityisen iloisia olemme siitä, että m/s Princess Anne risteilee täällä heinä–elokuussa, Yletyinen kertoo.

  Risteilijän tuo Iisalmen vesille kuopiolainen Roll Risteilyt, jonka ruoria pyörittävät Noora Kivi ja Ismo Apell.

  – Hurahdin laivoihin lopullisesti pari kesää sitten. Yleisön pyynnöstä olemme laajentaneet Iisalmeen, jonne tuomme neljästä aluksestamme m/s Princess Annen. Palvelu pelaa, maisemat ovat kauniit ja meno iloista. Viihtyvyys on taattu, lupaa näyttelijä ja nyt myös laivanvarustajan kostyymiin sonnustautunut Ismo Apell.

Mikko-sika iskee tarinaa

  Risteilyllä pääsee kaunista vesireittiä pitkin vaikkapa Koljonvirran Teatteriin. Oluset-viikonlopun yhteydessä 10. heinäkuuta ensi-iltansa saava Olviretki on laulunäytelmä, jossa Aleksis Kiven tuttu teksti on sovitettu savolaishenkiseksi seikkailuksi. Käsikirjoittajaohjaaja-aisaparikseen Apell on saanut viihdepersoona Jamppa Kääriäisen, joka pyörittää myös leirintä- ja matkailutoimintaa Koljonvirran alueella.

  – Olemme värittäneet tarinaan mukaan Koljonvirran ja Olvinkin historiaa. Mukana on myös suomalaisia juomalauluja, joten termi ”kostea musikaali” lienee osuva luonnehdinta. Omaleimaista tarinaa vie eteenpäin kertojana lavalla röhkivä Mikko-sika, jolle äänensä lainaa näyttelijälegenda Heikki Kinnunen, paljastaa Ismo Apell.


Mikko-sika ja Ismo Apell. Kuva: Turpatalli Oy
  Näytelmän tuottaa Apellin Tuotantotalo Turpatalli Oy. Koljonvirralla on luvassa iloista ja viihdyttävää teatteria myös tulevina kesinä, sillä Turpatalli on tehnyt Iisalmen kaupungin kanssa monivuotisen sopimuksen teatteri- ja tapahtumatuotannosta alueella.

www.iisalmi.fi
www.iisalmijatienoot.fiTekstin kirjoittiMaiju Junko


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »