Nro 3-2014
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: Saariston Rengastie, Naantali, Naantalin Musiikkijuhlat, Stockholm Sinfonietta, Sinfonia Lahti, Osmo Vänskä, Arto Noras, Total Cello Ensemble, Marjukka Tepponen, Tommi Hakala, Rajaton, Jaakko Kuusisto, Pekka Kuusisto, Aili Ikonen, HERD, Lasten Musiikkijuhlat, Voi vietävä!, Pekka ja susi, Eläinten karnevaali, Mikko Kouki, juhlaristeily


Viulisti Hagaï Shaham. Kuva: Naantalin Musiikkijuhlat

Aurinkokaupunki kuplii kamarimusiikkia

Naantalin Musiikkijuhlat viettää 35-vuotisjuhlaansa tänä kesänä. Juhlafestivaali täyttää kaupungin 3.–14. kesäkuuta, jolloin luvassa on kotimaisia ja ulkomaisia huipputaiteilijoita, uutta ja klassista musiikkia sekä kolme kantaesitystä. Laulumusiikin ystäviä ja lapsia hellitään tänä vuonna entistä avokätisemmin.


  – Festivaalivieraat pääsevät nauttimaan merkittävistä orkesterivierailuista. Saamme esiintyjäksi Pohjoismaiden parhaan kamariorkesterin, Stockholm Sinfoniettan. Orkesteri saapuu Naantaliin yhdessä kapellimestari Ralf Gothónin ja pianistilegendan ja Mozart-tulkitsijan Peter Franklinin kanssa, kertoo toiminnanjohtaja Tiina Tunturi.

  Odotettu on myös Sinfonia Lahden konsertti.


Kansainvälisesti menestyneimpiin viulisteihimme kuuluva Elina Vähälä on Naantalin Musiikkijuhlien rakastetuimpia esiintyjiä. Tänä vuonna hän soittaa solistina Sinfonia Lahden konsertissa.
  – Tahtipuikkoon tarttuu orkesterin entinen johtaja, Amerikassa mainetta niittänyt Osmo Vänskä. Solistina puolestaan loistaa Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja, selloprofessori Arto Noras. Hän soittaa Kalevi Ahon uuden sellokonserton maailman kantaesityksen, jonka ovat tilanneet Naantalin Musiikkijuhlat ja Sinfonia Lahti.

  Tunturi nostaa tarjonnasta myös festivaalin 35-vuotisjuhlan aikana pyöreitä vuosia täyttävän, 20-vuotiaan Total Cello Ensemblen, jonka mottona on ”Selloja säästämättä, laadusta tinkimättä!”


Total Cello Ensemble. Kuva: Naantalin Musiikkijuhlat
  – Juhlakonsertissa 6.6. kuullaan teoksia muun muassa Heitor Villa-Lobosilta, Gustav Mahlerilta ja Astor Piazzollalta.

Laulumusiikin ystävien juhlaa

  Laulumusiikin ystäville suunnattu tarjonta on tänä vuonna runsasta. Tunturi ottaa kiinnostavasta ohjelmistosta muutamia esimerkkejä.

  – Naantalin kirkossa kuullaan sopraano Marjukka Tepposta ja Musiikkijuhlilla debyyttinsä tekevää baritoni Tommi Hakalaa. Parivaljakko esiintyy Naantalin kirkossa 8.6. yhteisessä resitaalissa, jossa kuullaan muun muassa Schubertia, Kuulaa ja Sibeliusta.

  Hakalan lisäksi Naantalissa debytoi myös toinen tunnettu suomalainen laulaja, kuulijoiden sydämiin tiensä löytänyt sopraano Helena Juntunen, jonka konsertit ovat 13.–14.6.2014. Helena Juntunen ja Tommi Hakala ovat merkittävissä rooleissa myös tämän kesän Savonlinnan Oopperajuhlilla.

Rajaton ja Kuusistot yhdessä

  Lauluyhtye Rajaton sekä viulistiveljekset Jaakko ja Pekka Kuusisto ovat tehneet yhteiskiertueen Kaksi astetta, joka ottaa kantaa ilmastonmuutokseen. Kiertuekonsertti haluttiin myös Naantalin Musiikkijuhlille.

  – Kokoonpano edustaa Musiikkijuhlien kevyempää ohjelmistoa, jossa kuudesta lauluäänestä ja kahdesta viulusta saadaan aikaan uskomaton konserttielämys.

  Esiintymispaikkakin on uusi: konsertissa Naantalin Satamaterminaali saa kasteensa. Muuten konserttipaikat ovat tuttuja ja hyväksi havaittuja. Kamarimusiikkia kuullaan Naantalin seudun konserttipaikoissa, kuten Naantalin, Merimaskun, Rymättylän ja Raision kirkossa sekä Kaivohuoneella.

  – Kaivohuoneen Illalliskonsertissa pääsee valloilleen Jazzbasilli, ja kuulijat johdatellaan suomalaisen jazzmusiikin juurille. Estradille nousevat Aili Ikonen ja HERD-yhtye, joka on ehtinyt saavuttaa vankan suosion niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

 Karnevaalitunnelmia lapsille

  Tulevan kesän erikoisuutena on ensimmäiset Naantalin Lasten Musiikkijuhlat 6.–8. kesäkuuta. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä 60 vuotta täyttävän Naantalin Pelastakaa Lapset ry:n kanssa.

  – Musiikkijuhlien yhteydessä olevassa tapahtumassa esitetään Kirmo Lintisen Voi Vietävä! -lastenooppera, vietetään iloista Lastenjuhlaa Kirkkopuistossa ja kuullaan muun muassa Camille Saint-Saënsin Eläinten karnevaali sekä Sergei Prokofjevin Pekka ja susi, jonka kertojana toimii Turun kaupunginteatterin tuore johtaja Mikko Kouki.

Juhlaristeily Tukholmaan


  Naantalin Musiikkijuhlat on vuosikymmenten saatossa tehnyt musiikillisia meriretkiä. Nyt päätettiin lähteä jälleen omaa saaristoa kauemmas.

  – Juhlavuoden kunniaksi teemme Musiikkijuhlaristeilyn 15.–17.6. Helsingistä Tukholmaan. Matkaan sisältyy kaksi kamarimusiikkikonserttia laivalla ja orkesterikonsertti Tukholman kuninkaanlinnassa. Mahdollisia vapaita paikkoja voi kysellä tarkemmin Matkapojilta, vinkkaa Tiina Tunturi.

35 aurinkoista musiikkivuotta

  Naantalin Musiikkijuhlat on yksi Suomen vanhimmista ja arvostetuimmista musiikkifestivaaleista. Sen ohjelmiston keskiössä on kamarimusiikki kaikessa monimuotoisuudessaan. Vuosittain ohjelmaa täydentävät myös maailman huipputaiteilijoiden resitaalit sekä maineikkaiden orkesterien vierailut.

  Kamarimusiikkitapahtumana se tunnetaan korkeasta taiteellisesta tasostaan, idyllisistä konserttipaikoistaan sekä ajankohdastaan Suomen festivaalikesän avaajana. Juhlien korkeatasoisuus on monesti huomioitu myös kansainvälisesti.

  Naantalin Musiikkijuhlat sai alkunsa kesäkuussa 1980 sellotaiteilija Arto Noraksen aloitteesta. Siitä lähtien on Naantalin ja lähiseutujen kirkoissa kuultu monia maailman nimekkäimpiä taiteilijoita ja yhtyeitä.

www.naantalinmusiikkijuhlat.fiTekstin kirjoittiMaiju Junko


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »