Nro 3-2014
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Saariston Rengastie, Askainen, Louhisaari, Mannerheim, Askaisten kirkko, Askaisten Ritaripuisto


Louhisaaren linnassa on asunut mm. Suomen marsalkka Mannerheim. Kuvat: Maskun kunta

Mannerheimin
Askaisissa

Maskun kuntaan nykyisin kuuluva Askainen on yksi Rengastien mielenkiintoisimmista paikoista, sillä siellä historia on vahvasti läsnä. Taivassalosta Askaisiin pääsee sekä Kustavintietä pitkin että Naantalin Velkuan kautta.


Komea Louhisaari

   Louhisaari on Herman Flemingin 1600-luvun puolivälissä rakennuttama kartanokokonaisuus. Museoviraston hallinnoiman kartanolinnan omistajina ovat olleet monet Suomen historian merkkihenkilöt Flemingeistä Mannerheimeihin. Ainutlaatuinen barokkilinna tunnetaan nykyään parhaiten Suomen Marsalkka Mannerheimin syntymäkotina. Museona Louhisaari on ollut vuodesta 1967 lähtien.

   Kolmikerroksisessa kartanolinnassa on upeita interiöörejä kolmelta vuosisadalta. Ensimmäinen ja kolmas kerros ovat pääosin 1600-luvun asussa, mutta varsinainen asuinkerros on sisustettu 1700- ja 1800-lukujen tyyliin ja edustaa Mannerheimien aikaa. Keskiajalta periytyneiden asuintottumusten mukaisesti ensimmäinen eli pohjakerros oli linnanväen ja palveluskunnan valtakuntaa, kun taas herrasväki asusti keskikerroksessa eli varsinaisessa asuinkerroksessa. Ylin kerros oli juhlakerros.

   Juhannusta lukuun ottamatta linna on avoinna toukokuun puolivälistä elokuun loppuun joka päivä klo 11–17. Opastuskierrokset alkavat aukioloaikoina puolen tunnin välein, mutta tilauksesta linnakierroksille pääsee myös muina aikoina.

Aateliskirkko

   Kenraalikuvernööri Herman Klaunpoika Fleming rakennutti Askaisten kirkon vuonna 1653 Louhisaaren kartanon kappelikirkoksi. Louhisaaren kartano ja Askaisten uusklassista tyyliä edustava kirkko muodostavat ainutlaatuisen, ajallisesti ja maisemallisesti yhtenäisen kokonaisuuden, joita yhdistää lähes kolmen kilometrin pituinen koivukuja.

  Kirkossa on huomattava Flemingien, heidän voutiensa ja Mannerheimien lahjoittama esineistö, ja sen lyijylasi-ikkunat on arvioitu Suomen vanhimmiksi. Hautausmaalla on Mannerheim-suvun hautakappeli.

Sotiemme sankareiden kunniaksi   Askaisten kirkkoa vastapäätä sijaitsee vuonna 2007 avattu Askaisten Ritaripuisto. Mannerheim-ristin ritarien ja sotaveteraanien kunniaksi perustetussa Ritaripuistossa on jokaisella 191 ritarilla Kurun mustaa graniittia oleva muistokivi, ja alueen keskuselementtinä on yhteinen kunniakivi. Noin 3400 m²:n Ritaripuisto on muistomerkkinä ainutlaatuinen.

Maskun kunnan matkailusivutTekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »