Nro 3-2014
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Saariston Rengastie, Kaarina, Kuusiston linnanrauniot, Kuusiston Taidekartano. Kappelinmäki, lahopuuveistos, kesänäyttely, B. Virtanen, Tuorla, planetaario


Piknikillä Linnanraunioilla. Kuva: Kaarinan kaupunki

Elämyksiä taivaan
ja maan
väliltä

Kaarinassa on tarjolla kulttuuria, historiaa ja ainutlaatuista koettavaa aina tähtitaivaan salaisuuksista sarjakuvasankarin arkeen. Kuusiston Taidekartano puolestaan takaa monitaiteellisen, nautittavan kokemuksen kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa ympäristössä.


  Kuusiston Taidekartano toimii toista kesää 1738 valmistuneessa kustavilaisen ajan virkatalossa, arkeologisesti kiinnostavalla alueella. Kartanoa ympäröi laaja, vanha hedelmätarha. Yhdessä Linnanraunioiden ja Kappelinmäen kanssa kohde on valtakunnallisesti merkittävä. Linnanrauniot toimivat suosittujen Piispanpäivien pääareenana elokuussa.


Kuusiston Taidekartano. Kuva: Kaarinan kaupunki
  – Kuusiston Taidekartanoon on tulossa ainutkertainen kulttuurikesä! hehkuttaa tutkija, taiteilija Merja Markkula.

  Monitaiteinen kokonaisuus on syntynyt talvella järjestetyn avoimen teoshaun pohjalta. Tavoitteena on ollut rakentaa ajassa elävän taiteen, mereltä vapaana puhaltavien tuulien, luonnonarvojen, vanhan hedelmätarhan ja kulttuurimiljöön tasa-arvoinen vuoropuhelu ja kohtauspaikka. Sisällä kartanon 12 huoneessa sekä pihapiirissä ja hedelmätarhassa on koettavana kolmenkymmenen taiteilijan teoksia.

   – Pidän tärkeänä, että osa teoksista on paikkasidonnaisia. Yleisö voi seurata teoksen syntyä, ja toiminta on monin tavoin yleisölle avointa, henkilökohtaisten arvojen kautta koettavaa, painottaa Markkula.

Tulossa lahopuuveistoksia


  Lahopuuveistospuutarhan rakentaminen ja saariston äänimaiseman kartoittaminen alkavat tänä kesänä.

  Taidekartanoon rakentuu uusia kokonaisuuksia, kuten Simo ja Tuike Alitalon yhteisötaideteos, jossa kerätään saariston äänihavaintoja uusien Kuuluma-ääniteosten materiaaliksi. Lahopuuveistospuutarhassa puolestaan otetaan tuulen kaatamat tai lahoina kaadetut jalopuut taiteen materiaaliksi. Veistospuutarhassa taiteilijan jättämä jälki muuttuu osana biologista elämänkiertoa. Ensimmäiset teokset valmistuvat kesän 2014 aikana.

  Kesän näyttely Minun veteni jatkaa viime kesän teemaa Ihmiselämää ei ole ilman kulttuuria – mitään elämää ei ole ilman vettä. Kesän aikana Taidekartanolla järjestetään myös työpajoja ja tapahtumia. Syyskuussa kartano muuttuu eläväksi, kahdeksan taiteilijan/muotoilijan yhteisöksi kahden viikon ajaksi. Samalla huoneisiin tulee uusi näyttely, joka on osa Konstrundan-tapahtumaa.

B. Virtasen maailmaan

  Sarjakuvasankari – tai antisankari – B. Virtanen kutsuu käymään Kaarinassa, Cupikan tehtaanmyymälässä. Toimistotarvikkeiden erikoisliike on toiminut jo vuodesta 1969, ja B. Virtanen liittyi seuraan syksyllä 1997, kun yritys hankki oikeudet valmistaa ja myydä B. Virtanen -oheistuotteita.


Ilkka Heilä on huomioinut myös Kaarinan kaupunkia B. Virtasen sarjakuvissa. Kuva: Kaarinan kaupunki
 Vierailulta voi ostaa kotiinviemisiksi laadukkaita ja hauskoja tuotteita aina avaimenperistä kahvimukeihin, hiirimatoista heijastimiin ja seinäkalentereista t-paitoihin ja paljon muuta.

Tuorlassa taivas aukeaa

  Kaarinan Piikkiössä sijaitseva Tuorlan planetaario on osa Turun yliopiston tähtitieteen yksikköä, Tuorlan observatoriota.

  Planetaariossa pääsee elämään todeksi tähtitaivaan ilmiöitä ja syventymään tähtitieteellisten elokuvien maailmaan. Laajasta elokuvavalikoimasta voi poimia vaikka Tähtien salatut elämät tai vaikkapa Universumin ihmeet. Seitsemän ihmettä -elokuvassa puolestaan esitellään antiikin ajan seitsemän ihmettä upeana animaationa, minkä jälkeen katsojan ylle tuodaan vastaava kooste avaruuden mittaamattomista syövereistä löydetyistä henkeäsalpaavan upeista näkymistä.

  Tuorlan alue on erinomainen kohde matkailijoille. Planetaarion lisäksi observatoriolla voi tutustua tähtitieteen tutkimukseen ja tutkimuslaitteisiin sekä kuulla mielenkiintoisia esitelmiä tähtitieteellisistä aiheista.

  Kävelymatkan päässä observatoriosta sijaitseva Tuorlan Majatalo tarjoaa ravitsemus- ja majoituspalveluita. Tuorlan kartanomiljöössä riittää katsottavaa.

  Lähialueen vehmas luonto tarjoaa mainiot mahdollisuudet ulkoiluun. Ammattiopisto Liviassa voi tutustua esimerkiksi Floristiikkataloon ja Puutarhamuseoon.

www.visitkaarina.fi
www.kuusistontaidekartano.comTekstin kirjoittiMaiju Junko


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »