Nro 3-2014
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Kesä ; 
Avainsanat: Taikayöntie, Punkalaidun, Yli-Kirra, Koiramäki, Mauri Kunnas, kotiseutumuseo, juhlat


Kuvat: Punkalaitumen Museo- ja kotiseutuyhdistys ry.

Koiramäki
herää eloon
Yli-Kirralla

Talonpoikaismuseo Yli-Kirra Punkalaitumella on toiminut esikuvana Mauri Kunnaksen Koiramäki-kirjoille.


  Yli-Kirran talo on hyvin säilynyt esimerkki satakuntalaisesta talonpoikaismiljööstä. Yli-Kirran talon pihapiirissä on eletty ja tehty töitä 1800-luvun alkupuolelta 1920-luvulle saakka, ja vuodesta 1954 se on toiminut kotiseutumuseona.

Tarinoista tuttu

   Vaikka Yli-Kirra on poikkeuksellisen hyvin säilynyt ja kattava esimerkki punkalaitumelaisesta talonpoikaiselämästä, olisi se saattanut jäädä vain tavalliseksi kotiseutumuseoksi muiden kotiseutumuseoiden joukkoon, ellei taiteilija Mauri Kunnas olisi löytänyt sitä esikuvaksi Koiramäki-kirjojensa miljöölle. Vuonna 1980 ilmestynyt Koiramäen talossa teki Yli-Kirran tunnetuksi, ja vaikka kaikki eivät suoraan tiedäkään kirjan ja museoalueen yhteyttä, monelle Yli-Kirran miljöö tuntuu tutulta jo sisään tullessa, kertoo Museo- ja kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Kalevi Sillanpää.   – Erityisesti koululaisryhmät ovat usein tutustuneet kirjaan jo etukäteen tullessaan vierailulle. Täällä sitten kirjasta tutut paikat heräävät eloon. Mielestäni tämä on hyvä tapa opettaa lapsille maaseudun ja maatalouden historiaa.

Kun maaseutu muuttui

   Satakuntalaista umpipihatyyliä tuulimyllyineen edustava Yli-Kirra on alkuperäisessä asussaan, joka on onnistuttu palauttamaan 1920-luvulla otettujen valokuvien avulla. Kaikkiaan museoalue on noin viiden hehtaarin kokoinen, ja rakennusten lisäksi museoon kuuluu noin 5500 esineen kokoelma. Useista muista kotiseutumuseoista poiketen Yli-Kirra kertoo suomalaisen maaseudun tarinaa myös 1800-luvun jälkeiseltä ajalta.

   – Yli-Kirralla näkee hyvin sen, miten maatalous aikoinaan koneistui, Kalevi Sillanpää kertoo.

   – Museossa ovat esillä kaikki maatalouden voimanlähteet alkaen tuuli- ja hevosvoimasta aina höyrykoneisiin, poltto- ja sähkömoottoreihin asti. Museon esineistöön kuuluvat traktorit 1950- ja 1960-luvuilta kiinnostavat erityisesti traktoriharrastajia.

Elävä museo

   Yli-Kirra on aina ollut osa punkalaitumelaista elämää ja on sitä tänäkin päivänä. Se ei ole vain museo, vaan suosittu juhlapaikka ja kuntalaisten olohuone, joka kulkee mukana niin arjessa kuin juhlassa. Kalevi Sillanpään mukaan kesäaikaan Yli-Kirralla järjestetään tilaisuuksia käytännössä joka viikonloppu.

   – On häitä, sukukokouksia ja perhejuhlia. Yli-Kirran tiloihin mahtuu ruokailemaan noin 60 henkeä, ja salirivin toisessa päässä on moderni keittiö, jossa pitopalvelu valmistaa ruokaa tilaisuuksiin. Navetassa voi järjestää vaikka tanssit.   Kun suurin osa suomalaisista kotiseutumuseoista on avoinna kesäisin muutamana päivänä viikossa, Yli-Kirra pitää ovensa auki joka päivä, maanantaita lukuun ottamatta. Museon ollessa auki vieraita palvelee museokahvila ja matkamuistomyymälä, josta saa ostaa mukaan mm. Yli-Kirran hautatervaa, tervasaippuaa tai paikallista hunajaa.

www.koiramaentalo.fiTekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »