Nro 2-2014
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Tapahtumat ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pirkanmaa, kulttuurikierros, kitarafestivaali, Tampere Guitar Festival, Tomi Tolvanen, Al Di Meola, Margarita Escarpa, Zoran Dukic, Antonio Forcione, Alen Garagic, Francisco Bernier, Otto Tolonen, Jaime Velasco

Pirkanmaan kulttuurikierros


Tomi Tolvanen, festivaalijohtaja, Tampere Guitar Festival

Pirkanmaan kitarakierros

Suomessa järjestetään vuosittain suuri määrä erilaisia kulttuuritapahtumia. Monet niistä järjestetään joko yhdessä paikassa tai maantieteellisesti pienellä alueella. Osan tapahtumista voi toteuttaa kuitenkin myös toisella tavalla. Sen sijaan, että ihmisiä houkutellaan festivaalipaikalle, tapahtuman voi myös viedä ihmisten luokse.


Alati kehittyvä festivaali

  Tampere Guitar Festival juhlistaa tänä vuonna kymmenvuotista taivaltaan. Konsertteja on järjestetty alusta saakka useammalla paikkakunnalla. Kirkot ovat akustiikkansa vuoksi erinomaisia konserttipaikkoja klassisen kitaran konserteille. Tapahtuman tyylillisesti vaihtelevat pääkonsertit puolestaan järjestetään Tampere-talossa. Lisäksi Tampereen keskustan klubeilla ja kuppiloissa järjestetään useita OFFklubeja, jotka ovat pääosin maksuttomia tilaisuuksia.

   Kitarafestivaali on tehnyt paljon työtä ollakseen saavutettava tapahtuma. Se huomioi erityisryhmiä, kuten vanhuksia, näkö- ja liikuntarajoitteisia, maahanmuuttajia, vähävaraisia, lapsiperheitä ja niin edelleen. Nyt tapahtuma haluaa panostaa myös maantieteelliseen saavutettavuuteen. Pirkanmaan kulttuurikierros tähtää kuntien kulttuuripalvelujen saatavuuden ja saavutettavuuden parantamiseen. Tavoitteena on kehittää toimintamalli, joka on toteutettavissa missä päin Suomea vain erilaisilla kulttuurisisällöillä.

Kulttuurimatkailua Pirkanmaalla


  Kitarakonsertit, ja koko kulttuurikierros, ovat hyvä syy lähteä tutustumaan pirkanmaalaisiin miljöisiin, kirkkoihin ja tietysti kitaramusiikkiin. Konsertit on suunniteltu niin, että ne täydentävät sisällöllisesti toisiaan. Kulkemalla koko reitin kuulijalle rakentuu hyvä yleiskuva kitaran eri mahdollisuuksista, askel askeleelta. Konsertteja järjestetään Tampereella, Kangasalla, Lempäälässä, Nokialla, Orivedellä, Pirkkalassa ja Ylöjärvellä.

   Jos kierroksen ajankohta on huono tai juuri kitaramusiikki ei ole se oma juttu, tarjoavat kunnat, paikkakuntien kirkot ja alueen yritykset paljon mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa ympäri vuoden. Pirkanmaalaisille tämä on puolestaan oiva syy harrastaa alati suosiotaan kasvattavaa lähimatkailua. Usein myös aivan omilta kotikulmilta löytyy hyvinkin mielenkiintoisia kohteita, jotka ovat saattaneet jäädä huomioimatta, ehkä juuri niiden helppouden ja läheisyyden vuoksi.

Tomi Tolvanen
festivaalijohtaja, Tampere Guitar Festival  


Pirkanmaan kitarakierroksen artistit ja konsertit10-vuotisjuhlakonsertti
Al Di Meola Plays Beatles & More

Lauantai 7.6. klo 20 Tampere-talo, Iso sali
Yliopistonkatu 55, Tampere

Tyyli: cross-over

  Yhdysvaltalainen Al Di Meola on fuusiokitaran tärkeimpiä vaikuttajia ja kehittäjiä. Al Di Meola Plays Beatles & More -projekti on mestarin pitkäaikaisen haaveen täyttymys, sillä Beatles on juuri se orkesteri, joka on tehnyt häneen kaikkein suurimman vaikutuksen. Tässä Tampere Guitar Festivalin 10-vuotisjuhlakonsertissa lavalle nousee kaikkiaan seitsemän muusikkoa: Al Di Meola Trio vahvistettuna jousikvartetilla. Konsertissa kuullaan Al Di Meolan kehuttuja sovituksia Beatlesin kappaleista sekä hänen omaa tuotantoaan. Ennen konserttia on tarjolla näyttävä juhlabuffet.

   Al Di Meola on äärimmäisen virtuoosinen kitaristi, jonka soitosta löytyy myös herkkyyttä ja syvyyttä. Hän on soittanut yhdessä muun muassa Paco de Lucian, John McLaughlinin, Stanley Clarken ja Chick Corean kanssa. Di Meola on ollut esikuva myös monille muiden musiikkityylien edustajille, kuten esimerkiksi Yngwie Malmstenille. Al Di Meolalta on julkaistu yli 20 sooloalbumia sekä useita muiden artistien kanssa tehtyjä levyjä.
__________________________________________________________________________________We sing, we dance...
MARGARITA ESCARPA

Sunnuntai 1.6. klo 16 Tampereen tuomiokirkko
Tuomiokirkonkatu 3, Tampere

Tyyli: klassinen

  Kitarafestivaalin avajaiskonsertissa esiintyvä Margarita Escarpa on ollut klassisen kitaran kansainvälisellä huipulla jo parinkymmenen vuoden ajan. Hänen soittoaan leimaa teknisen suvereeniuden lisäksi kaikkiin tyylilajeihin taipuva herkkä musikaalisuus. Tampereella Escarpan konsertissa kuullaan teoksia 1800- ja 1900-luvuilta laulun ja tanssin näkökulmasta.

   Madridissa suoritettujen kitaraopintojen jälkeen Escarpa saavutti 1990-luvun alkupuolella menestystä useissa eri kitarakilpailuissa. Tämä, yhdistettynä hänen poikkeukselliseen lahjakkuuteensa, avasi ovet tärkeimmille musiikkifestivaaleille Euroopassa, Aasiassa ja Amerikassa. Sekä yleisö että alan spesialistit ovat ylistäneet Escarpan soittoa, ja konsertoidessaan Helsingissä vuonna 2001 hän sai täysin haltioituneen vastaanoton muun muassa Helsingin Sanomien kriitikolta. Escarpa on levyttänyt muun muassa Naxos-levymerkille, ja hän opettaa kitaransoittoa luoteisespanjalaisen Vigon kaupungin konservatoriossa.
__________________________________________________________________________________The Balkan Story
ZORAN DUKIC


Keskiviikko 4.6. klo 19 Pirkkalan Vanha kirkko
Anian rantatie 226, Pirkkala

Tyyli: klassinen

  Kroatialaisen Zoran Dukicin kilpailumenestys on poikkeuksellinen, sillä hän on voittanut 1990-luvulla kitarakilpailuja enemmän kuin kukaan muu. Nyt on herkullinen tilaisuus tutustua tämän syvällisenä muusikkona pidetyn taiturin tulkintoihin konsertissa, jonka keskiössä on 1900-luvun balkanilaisten säveltäjien teokset.

   Kuusivuotiaana kitaransoiton aloittanut Dukic valmistui Zagrebin Musiikkiakatemiasta, jonka jälkeen hän jatkoi opintojaan Kölnissä Hubert Käppelin johdolla. Kymmenen kitarakilpailun upeaan voittosarjaan sisältyy ensimmäiset palkinnot sekä Granadan että Palma de Mallorcan Andrés Segovia -kilpailuissa – saavutus, johon kukaan toinen kitaristi ei ole yltänyt. Dukicin repertuaari yltää Bachista espanjalaisen romantiikan klassikoiden kautta nykymusiikkiin, ja hänen tulkintojaan näistä voi kuunnella lukuisilta eri levyiltä. Viimeisin, Naxosin julkaisema 24 Caprichios de Goya, sisältää Mario Castelnuovo-Tedescon musiikkia. Dukic on myös erittäin omistautunut kitarapedagogi, ja tällä hetkellä hän opettaa muun muassa Haagin Kuninkaallisessa Musiikkikorkeakoulussa. Kamarimuusikkona Zoran Dukicia voi kuulla kokoonpanoissa Trio de Cologne ja European Guitar Quartet.
__________________________________________________________________________________Fingerstyle Guitar
ANTONIO FORCIONE TRIO


Perjantai 6.6. klo 19 Tampere-talo, Pieni sali
Yliopistonkatu 55, Tampere

Tyyli: fingerstyle

  Kitaristi, multi-instrumentalisti ja säveltäjä Antonio Forcione on tyylilajeja rikkaasti sekoittava fingerstyle-taituri. Hän hallitsee niin jazzin kuin afrikkalaisen ja brasilialaisen musiikin äänenpainot. Lukuisten maailmanluokan artistien kanssa soittanut Forcione esiintyy Tampereella trioprojektinsa kanssa, jonka muut jäsenet ovat perkussionisti Anselmo Netto sekä basisti Matheus Nova Brasiliasta. Luvassa on huikaisevan virtuositeetin ja tulisten rytmien ilakoiva ja yllättävä cocktail.

   Italiassa syntynyt ja opiskellut, vuonna 1983 Lontooseen muuttanut Forcione on soittanut esimerkiksi Angelique Kidjon ja Omar Sosan kaltaisten tähtien kanssa. Omaa musiikkiaan sisältäviä albumeja hän on julkaissut seitsemäntoista, joista viimeisin, Sketches of Africa, on vuodelta 2012. Forcionen ennakkoluuloton asenne on myös johtanut hänet tutkimaan musiikkiteatterin maailmaa, ja hänen musiikkikomediaa sisältävät projektinsa ovat voittaneet lukuisia palkintoja. Antonio Forcione Trion ohjelmisto koostuu etupäässä Forcionen omista sävellyksistä. Yhtyeen jazzia, flamencoa, kansanmusiikkia, rockia ja oikeastaan mitä tahansa kuviteltavissa olevia tyylilajeja yhdistelevät konsertit ovat riemastuttaneet ja ihastuttaneet yleisöjä eri puolilla Eurooppaa.
__________________________________________________________________________________Classical Guitar Classics, rakastetuimmat kitaraklassikot
ALEN GARAGIC


Lauantai 7.6. klo 16 Tampere-talo, Pieni sali
Yliopistonkatu 55, Tampere

Tyyli: klassinen

  Bosnia ja Herzegovinassa syntynyt Alen Garagic tarjoilee konsertissaan kitaramusiikin helmiä, joita on aina ilo kuulla. Tämän oman sukupolvensa merkittävimpiin kitaristeihin lukeutuvan taiteilijan konsertti on oiva tapa vaikka aloittaa musiikillinen löytöretki klassisen kitaran maailmaan. Garagicin soitto on kerännyt kiitosta paitsi teknisellä virtuositeetillaan niin myös teoksesta toiseen vaihtelevan laajan väri- ja dynamiikkaskaalan ansiosta.

  Alen Garagic (s. 1978) on opiskellut kitaransoittoa muun muassa Haagin Kuninkaallisessa konservatoriossa, jossa hänen opettajanaan oli tälläkin festivaalilla vieraileva Zoran Dukic. Garagicin kilpailumenestyksiin kuuluvat voitot muun muassa Andrés Segovia- sekä Princess Cristina -kitarakilpailuissa. Hän on konsertoinut lukuisilla musiikkifestivaaleilla Euroopassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa ja asuu tällä hetkellä Barcelonassa. Vaikka Garagicin ohjelmiston pääpaino on espanjalaisen kitaramusiikin klassikoissa, hän tuo usein mukanaan myös tuulahduksia kotimaansa kansanmusiikista.
__________________________________________________________________________________Early Masters and more
FRANCISCO BERNIER


Maanantai 2.6. klo 19 Ylöjärven kirkko
Kirkkotanhuantie 1, Ylöjärvi

Tiistai 3.6. klo 19 Lempäälän kirkko
Kirkkopolku 1, Lempäälä

Tyyli: klassinen  

Palkittu Francisco Bernier on yksi sukupolvensa johtavista klassisen kitaran taitajista. Tampere Guitar Festivalilla hän keskittyy ennen kaikkea vanhan musiikin mestareiden teoksiin.
__________________________________________________________________________________
Back to the Future
OTTO TOLONEN 


Tiistai 3.6. klo 19 Nokian kirkko
Pirkkalaistie 33, Nokia

Mediterranean Guitar
Torstai 5.6. klo 19 Oriveden kirkko
Keskustie 13, Orivesi

Tyyli: klassinen

Otto Tolonen kuuluu suomalaisten kitarataiteilijoiden ehdottomiin kärkinimiin. Tolonen on mukana latinalaisamerikkalaista musiikkia soittavan Tjango!-yhtyeenkin riveissä, joka myös esiintyy tämän vuoden kitarafestivaaleilla.
__________________________________________________________________________________Fernando’s Heritage
JAIME VELASCO
 

Keskiviikko 4.6. klo 19 Kangasalan kirkko, Kangasala
Ainontie 1, Kangasala

Sunnuntai 8.6. klo 16 Rönnin lava
Eräjärventie 946, Orivesi

Tyyli: klassinen

Espanjalainen Jaime Velasco on nuoren sukupolven nousevia kitaralupauksia. Hänen soitossaan yhdistyy rohkea tulisuus ja herkkyys sekä äärimmäisen kuunteleva melodian käsittely.Tekstin kirjoittiTomi Tolvanen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »