Nro 2-2014
Luokittelu: Lappi ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Pohjanlahden Rantatie, Tornio, TornioHaparanda, kaksoiskaupunki, kirkko, Aineen taidemuseo, Tornionlaakson maakuntamuseo, Kukkolankoski, Arboretum, kauppakeskus Rajalla


Kaksiraiteinen rautatiesilta Tornion ja Haaparannan välillä. Kuva: TornioHaparanda matkailutoimisto

Tornio rikkoo rajoja

Torniossa vierailija voi lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja käydä sekä koti- että ulkomaanmatkalla.


  Torniossa rajat rikkoontuvat paitsi maantieteellisesti, myös kulttuurillisesti. Suomalaisen ja ruotsalaisen kulttuurin lisäksi alueella vaikuttaa valtakunnanrajoista riippumaton Tornionlaakson kulttuuri persoonallisine meänkielineen.

Rajalla

   Torniosta tuli rajakaupunki, kun Suomi liitettiin Venäjään vuonna 1809. Nykyisin raja on muuttunut lähes näkymättömäksi, ja kaksoiskaupunkina profiloitunut TornioHaparanda ammentaa molempien kaupunkien vahvuuksista.


Suomen ja Ruotsin rajalla sijaitseva Victoriantori. Kuva: TornioHaparanda matkailutoimisto
   Kaksoiskaupunkia kehitetään vahvasti yhdeksi kokonaisuudeksi, ja kaupunkien keskustat ovatkin pikkuhiljaa lähentyneet ja osittain jopa kasvaneet yhteen. Kaupungit ja maat yhdistyvät Victoriantorilla, josta on tullut TornioHaparandan yhtenäisyyden symboli ja merkittävä turistikohde. Missään muualla maailmassa ei kahden maan raja kulje keskellä toria. Torialueen kehittäminen on ollut pitkäaikainen projekti, jonka aikana torin ympärille on kehittynyt Pohjois-Suomen suurin kaupallinen keskittymä, jossa sijaitsevat mm. Ikea, kauppakeskus Rajalla ja yhteinen matkakeskus. Raja-alueen kauppakeskittymällä on iso merkitys Tornion matkailulle, sillä alueella vierailee vuosittain noin kolme miljoonaa matkailijaa.

Kiehtovat kirkot

   Matkailijalle Tornio tarjoaa erityisesti mielenkiintoisia kulttuurikohteita, joista kaupungin kirkot ovat suosituimpia.


Tornion kirkko vuodelta 1686. Kuva: TornioHaparanda matkailutoimisto
   Ruotsin kuningattaren mukaan nimetty Hedvig Eleonoran kirkko eli Tornion kirkko on koko Pohjoiskalotin vanhimpia ja parhaiten säilyneitä puukirkkoja, ja yksi kaupungin merkittävimmistä turistikohteista. Kirkko on ollut jo varhain kansainvälisen mielenkiinnon kohde, sillä ranskalainen matemaatikko ja tähtitieteilijä Maupertuis teki 1730-luvulla kirkon tornista kolmiomittauksia selvittääkseen maapallon muodon.

   Alatornion kirkko vuodelta 1797 edustaa kirkonrakentaja Jaakko Rijfin uusklassillista tyyliä. Kirkon kauneimpia taideteoksia on sen saarnatuoli, jonka etuosaan on veistetty Vanhan ja Uuden Testamentin vertauskuvia, laintaulut ja risti, ja sivuille Jumalan rauhaa julistavat palmunoksat.

   Tornion kolmas, vierailemisen arvoinen kirkko on Tornion ortodoksinen eli apostolien Pietarin ja Paavalin kirkko, joka rakennettiin alun perin paikallisen venäläisen varuskunnan sotilaskirkoksi vuonna 1884. Vierailuaikatauluja voi tiedustella matkailutoimistosta.

Taidetta ja historiaa museoissa

   Tornionlaakson maakuntamuseo esittelee kattavasti maakunnan historiaa ja kulttuuria. Yli 90 000 tallenteen avulla Tornionlaakson omaleimainen kulttuuri avautuu kävijälle elävästi: historiallisessa museossa pääsee tutustumaan Länsi-Lapin historiaan ja uppoutumaan mm. Lapin tutkimusmatkailijoiden tarinoihin.

  Museo viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhliaan, ja sen kunniaksi museorakennus peruskorjataan ja sen perusnäyttely uusitaan. Uusi perusnäyttely Kohtaamisia rajalla avataan elokuun lopussa.

  Aineen taidemuseo on kuvataiteen ystävien kohtauspaikka, joka tarjoaa yleisölle kokoelmanäyttelyitä, vaihtuvia näyttelyitä, työpajoja ja luentoja. Aineen taidemuseo syntyi kahden yksityisen henkilön, Eila ja Veli Aineen rakkaudesta taiteeseen. Museon kokoelmiin kuuluu monia Suomen kuvataiteen helmiä ja useiden kiinnostavien taitelijoiden kuten Helene Schjerfbeckin, Werner Holmbergin ja Akseli Gallen-Kallelan teoksia. Myös pohjoissuomalaisen taiteen osuus on huomattava aina Reidar Särestöniemestä Kalervo Palsaan ja Tuuli Mukkaan.


Aineen taidemuseo. Kuva: TornioHaparanda matkailutoimisto
   Nimekkään peruskokoelman lisäksi Aineen taidemuseo järjestää vaihtuvia koti- ja ulkomaisia näyttelyitä. Taidemuseon viihtyisästä kahviosta avautuu näköala Kaupunginlahdelle ja rajan yli Ruotsin puolelle.

Pala villiä luontoa

   Torniojoen kuuluisin ja Suomen suurin valjastamaton koski, Kukkolankoski, on yksi Tornion suosituimmista nähtävyyksistä. Noin 3,5 kilometriä pitkä ja putouskorkeudeltaan lähes 14-metrinen Kukkolankoski tarjoaa upeat näkymät ja villin luonnon voimaa. Koskella toimii Torniojoen ainoa perinteinen kalastajakylä, jossa siikaa kalastetaan lippoamalla. Kukkolankoskella on mahdollisuus päästä laskemaan koskea kumiveneellä tai lautalla – tai jos kantti ei ihan siihen riitä, voi nauttia upeasta koskiluonnosta rannan kahvilasta tai siianpaistokodasta käsin. Kosken partaalla sijaitsee myös tilaussauna ja mökkikylä, jossa kosken kuohut tuudittavat matkalaisen rauhoittavaan uneen.


Arboretum, Tornion kasvitieteellinen havaintopuisto. Kuva: TornioHaparanda matkailutoimisto
   Toisenlaisen luontoelämyksen voi kokea Arboretumissa, Tornion kasvitieteellisessä havaintopuistossa, jossa kolmen hehtaarin alueella on noin 300 puulajia sekä noin 200 perennaa. Arboretum tarjoaa mahdollisuuden rauhalliseen vaelteluun sorapoluilla ja mm. pylväskuusien ihailuun. Puisto on avoinna ympäri vuoden.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »