Nro 2-2014
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Teatterit, orkesterit ;  Aina ; 
Avainsanat: Pohjanlahden Rantatie, Oulun kaupunginteatteri, Toiset kengät, Mielensäpahoittaja, Housut pois, Lasten ja nuorten teatterifestivaali, Tanssiva muumilaakso, Sofian maailma, Attached


Hannu Väisäsen romaaneihin pohjautuva Toiset kengät on aistivoimainen kuvaus nuoruusvuosista. Kuva: Jussi Tuokkola

Teatterimatkalle Ouluun

Oulun kaupunginteatterin sykähdyttävät ja korkeatasoiset näytelmät takaavat viihdyttävän elämyksen. Monipuolisessa ohjelmistossa on valinnanvaraa laadukkaasta viihteestä vaikuttavaan draamaan.


  Suomen ammattiteatteriverkostossa Oulun kaupunginteatteri lukeutuu suurten ammattiteattereiden joukkoon. Oulussa nähdään vuosittain noin kahdeksan ensi-iltaa, kymmeniä vierailuesityksiä ja jopa noin 400 esitystä, joissa käy noin 70 000 – 80 000 katsojaa. Teatteri tuottaa myös oopperaa ja musiikkiteatteria sekä Lasten ja nuorten teatterifestivaalin. Teatterin taiteellinen johtaja on keväästä 2014 alkaen Kari-Pekka Toivonen.

Toiset kengät – kuvia nuoruusvuosilta

  Suurella näyttämöllä nähdään erityinen kulttuuriteko, oululaislähtöisen Hannu Väisäsen romaaneihin pohjautuva Toiset kengät. Väisänen on sekä Finlandia-palkittu kirjailija että kansainvälisesti menestynyt, taiteen valtionpalkittu kuvataiteilija, ja niinpä hän on suunnitellut myös näytelmän lavastuksen. Rooleissa nähdään suuri joukko teatterin näyttelijöitä ja päärooleissa mm. Mikko Leskelä, Aki Pelkonen ja Elias Salonen.

  Näytelmä on aistivoimainen kuvaus nuoruusvuosista. Yleisö saa elää mukana lapsuuden ja puberteetin peloissa ja kiihkoissa. Niiden ylle kohoavat oululaispojan tajuntaa laajentavat esteettiset elämykset. Pojan silmin seurataan herkkävireisesti ympäröivän yhteisön tapahtumia. Mukana on runsaita kohtauksia ja lukuisia hahmoja, kuten isä, äitipuolia, laivastoaliupseereita, opettajia, teatterin iltanäyttelijä ja monta muuta. Silmiinpistävien persoonallisuuksien tilannekomiikka ja pohjoinen mielenmaisema kuvittavat nuorukaisen kasvua toisiin kenkiin – taiteilijaksi.

Komediamusikaali nostaa tunnelman kattoon


   Yleisön suursuosikiksi noussut Housut pois kertoo työttömien miesten selviytymistarinan. Mustan äijähuumorin alla risteilevät vakavat aiheet: työttömyys latistaa itsetuntoa ja tuo mukanaan huoltajuusongelmia ja rahapulaa. Kaverukset keksivät kreisin idean kuitata ongelmansa strippauskeikan lipputuloilla. Mutta tanssitaito puuttuu... Musikaali seuraa porukan harjoittelua kohti h-hetkeä. Vastassa on salattuja treenejä, noloja tilanteita ja miehisen ylpeyden taivuttelua. Musikaali pohjautuu menestyselokuvaan The Full Monty vuodelta 1997.

   Näytelmän lavastuksessa nautitaan elokuvamaisuudesta, ja asuja suurelle esiintyjäjoukolle on suunniteltu lähes 120. Teatterin naisnäyttelijät ja -tanssijat antavat sähäkän vastapainonsa miesenergialle. Hienostelematon poprock- ja soul-sävyinen, rouhea esitys huipentuu yleisön villitsevään tanssishow’hun. Rooleissa hurmaavat mm. Tidjân Ba, Santtu Karvonen ja Aki Louhela.

Loputtoman suosittu Mielensäpahoittaja

   ”Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun...” Kirjailija Tuomas Kyrö antoi hahmon oikeamielisten sukupolvelle. Kun tervaskanto nousee lavalle, saa nykyaika – reppulääkärit, audikuskit, tv-persoonat, oliiviöljyt ja muut kuulla kunniansa.

   Jäärän ääni on jurnuttanut täysille katsomoille jo toista vuotta. Nyt herkkua on luvassa tuplasti, kun ohjelmistossa aloittaa myös näytelmän jatko-osa.

Mielensäpahoittajan miniä


   Miltä tuntuisi, jos appiukkona olisi valtakunnan virallinen mielensäpahoittaja? Miniän osa ei liene koskaan helpoimmasta päästä, vaikka olisi uranainen Liisa. Mitä tapahtuu, kun Mielensäpahoittaja tulee yllättäen pakkohoitoon keskelle elintärkeää vapaata viikonloppua? Yhteentörmäys on väistämätön, kun miniä ja appiukko; uusi ja vanha maailma; kaupunki ja Sysi-Suomi; venäläisturistit ja talvisota törmäävät.


Mielensäpahoittaja ja miniä. Kuvassa Hannu Pelkonen ja Elina Korhonen. Kuva: Kati Leinonen
Mielensäpahoittajana molemmissa esityksissä on näyttelijä Hannu Pelkonen, miniän roolissa Elina Korhonen ja muissa rooleissa Tomi Enbuska ja Anne Syysmaa.

Lasten tasokas teatteritapahtuma

   Lasten ja nuorten teatterifestivaali 19.–24.5.2014 tuo Ouluun nuoren yleisön iloksi ja elämykseksi vierailevia kotimaisia ammattiteattereita sekä upeita, sanattomia esityksiä ulkomailta. Ohjelmisto ulottuu vauvateatterista kovatasoiseen katutanssiin. Mukana ovat esimerkiksi iki-ihanat muumit Tanssiteatteri MD:n Tanssivassa Muumilaaksossa. Visuaalisesti häikäisevässä, läpisävelletyssä koko perheen nykytanssiteoksessa lähestymistapa muumeihin on uusi, mutta näkymättömyyden ja erilaisuuden teemat ovat muumien lukijoille tuttuja. Tanssiva Muumilaakso -teos esitettiin Shanghai EXPO 2010 Suomen paviljongissa ja palkittiin maailmannäyttelyn Kulttuuripalkinnolla!


Tanssiteatteri MD:n Tanssiva Muumilaakso. Kuva: Ari Ijäs, ©Moomin Characters
   Kajaanin Kaupunginteatteri tuo festivaalille jännärimäisen tarinan, Jostein Gaarderin kirjana maailmanmenestystä niittäneen Sofian maailman. Sofia on tavallinen 14-vuotias koulutyttö, joka saa nimettömissä kirjeissä tärkeitä kysymyksiä: ”Kuka sinä olet, Sofia?” ja ”Mistä maailma on peräisin?” Tarinassa kuljetaan läpi koko filosofian historian antiikista nykypäivään.

   Ruotsista festivaalille tuodaan huippusirkusta. Jännittävä Attached-esitys kertoo siitä miten yhden ihmisen tekemiset vaikuttavat aina toisen elämään. Hengästyttävän hauskassa esityksessä kokeillaan uusia tekniikoita ja uhmataan painovoiman lakeja. Attached on osa Flow-sirkus-esityssarjaa.Tekstin kirjoittiKaisu Innanen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »