Nro 2-2014
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjanlahden Rantatie, Lumijoki, Varjakka, HL Hailuoto, Liminganlahti, Lumijoen pappila, majatalo Sippa


Auringonlasku Varjakassa. Kuva: Lumijoen kunta

Hailuotolaiva
– Lumijoen keulakoriste

Luontoarvoja kunnioittava Lumijoki henkii merellistä maaseututunnelmaa. Käyntikohteiden kärkeä ovat Varjakan venesatama ja höyrylaiva Hailuoto.


  Luonnonkauniille Lumijoelle pääsee helposti. Oulusta ja Raahesta on ajomatkaa vain puolisen tuntia. Kunnan sisälläkin välimatkat ovat hyvin lyhyet. Eteläisimpään kylään, Varjakkaan, on matkaa vain reilut kymmenen kilometriä.

  – Meri on aina merkinnyt Lumijoelle paljon. Kalastus ja hylkeenpyynti ovat aikoinaan olleet merkittävimmät elinkeinot, ja ne ovat lyöneet leimansa kunnan elämään. Nykyään meren virkistyskäyttö, kuten vapaa-ajankalastus ja veneily, ovat merkittäviä matkailuvalttejamme, kertoo kunnanjohtaja Jouko Joensuu.

Varjakka – Pohjan akka

   Lumijoki on tunnettu ainutlaatuisesta luonnostaan ja linnustostaan. Yksi merkittävimmistä kylistä on Perämeren rannalla, Liminganlahden länsiosassa sijaitseva Varjakka. Nimen synnystä on monta legendaa. Yksi kertoo varjakka-sanan juontavan juurensa aina viikinkiaikaan, toisen tulkinnan mukaan nimi tarkoittaa varj’akkaa, varjojen akkaa eli itseään Pohjan akkaa.

  Varjakan virkeässä kylässä toimii sekä kalastus- että venesatama. Veneilijöitä palvelee huoltorakennus keittiöineen ja saunoineen. Alueella on teltta- ja matkailuvaunupaikkoja sekä siisti ja lapsiystävällinen uimaranta.

  Alueen ehdoton helmi on matkailukäyttöön valjastettu höyrylaiva Hailuoto.

Ankkuroidu Hailuotoon

   Pysyvästi Varjakan rantaan ankkuroitu höyrylaiva Hailuoto palvelee matkailijoita tarjoamalla kahvila- ja majoituspalveluita säännöllisesti kesäisin ja tilauksesta kautta vuoden. HL Hailuoto eli puhekielessä Hailuotolaiva hoiti yhdysliikennettä Oulun Kauppatorin ja Hailuodon saaren välillä vuodesta 1920 aina vuoteen 1968 saakka. Varjakkaan laiva ankkuroitui vuonna 1998.

  HL Hailuodon strategisen mitat ovat pituus 21,1, leveys 4,6 ja syväys 1,6 metriä. Aikoinaan tämä höyrylaivojen kultakauden edustaja tarvitsi miehistöönsä kuusi miestä ja tietysti laivakokin.

  Alus pysyi liikenteessä yhtäjaksoisesti ennätykselliset 48 vuotta. Meritoiminnasta eläkkeelle päässyt laiva aloitti matkailukohteena ensin Oulun torilla, josta se siirrettiin nykyiseen satamapaikkansa Varjakkaan.

  – Kahvilaksi muutettu Hailuoto tarjoaa kesäisin matkailijoille mahdollisuuden tutustua historialliseen alukseen ja nauttia kahvia, virvokkeita tai pikkupurtavaa. Tilauksesta laivassa onnistuu isommankin ryhmän muonitus. Rannan huoltorakennuksessa ovat käytettävissä keittiö- ja saunatilat. Alueen aktiviteeteista ja Hailuodosta kantaa järjestelyvastuun aktiivinen Varjakan kyläyhdistys, kunnanjohtaja Jouko Joensuu kiittelee.

Lintujen Liminganlahti

   Liminganlahti on luonnoltaan ainutlaatuinen alue. Raikas meri, rantaniityt ja idylliset kyläyhteisöt ovat jo itsessään elämys. Limingan lintuvesistö tarjoaa keväisin lintujen muuttonäytelmän, joka tuo tullessaan lajiharvinaisuuksia. Osa lintulajeista on harvinaisia jopa koko Euroopassa. Alueella on opastuskeskus ja lintutorneja, joille pääsee pitkospuita pitkin. Maastoon on rakennettu myös ruokailukatoksia ja telttapaikkoja.

  Matkailija voi piipahtaa myös hiekkakuopasta kunnostetussa maauimala Luontokeitaassa Luonnostakylässä, kauniin mäntymetsän keskellä.

  Lumijoen vartta seurailevalla Kankaanpäänraitilla on nähtävillä vanhaa lumijokista rakennusperinnettä.

Pappilan tunnelmia

   Lumijoen pappila perinteisen Kankaanpääntien varrella tarjoaa tunnelmallisia yösijoja. Valitse vaikka valoisa Kirkkoherran pikkukammari, jossa on ennen vanhaan kirjoitettu saarnoja ja vihkitodistuksia. Huoneeseen on sisäänkäynti kauniilta lasiverannalta.

  Makeat unet saa myös rengintuvassa. 1800-luvulla rakennettu yksinkertainen, mutta kodikas kesätupa sopii vanhanajan tunnelmaa arvostavalle matkailijalle, joka ei pelkää puuhuussia! Tuvassa on asunut venäläisiä sotilaita, pappilan renki ja kolmekin sukupolvea kerrallaan. Makuupaikan voi valita myös aitan ylisiltä.

  Talon aamiaisella suositaan lähiraaka-aineita ja otetaan huomioon erityisruokavaliot. Vieraskamareissa on keittomahdollisuudet, ja saunasiipi on sovittaessa asukkaiden käytössä.

Majatalo jokivarressa

   Maatalon tunnelmia tarjoaa idyllinen majatalo Sippa aivan kunnan keskustassa, palveluiden sydämessä. Sippa on suojelukohde, ja se sijaitsee kulttuurihistoriallisen Kankaanpääntien varrella. Vieressä virtaa Lumijoki. Rantasaunan voi lämmittää itse tai tilata valmiiksi lämmitettynä.  Majatalo sopii hyvin tunnelmallisten tilaisuuksien pitopaikaksi, ja lämminhenkiseen pirttiin mahtuu kolmisenkymmentä ruokailijaa. Maalaistalossa on kymmenkunta vuodepaikkaa, lisävuoteitakin järjestellään tarpeen mukaan. Kesäaikana makuupaikan voi valita myös maalaisromanttisesta aitasta.Tekstin kirjoittiMaiju Junko


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »