Nro 1-2014
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Pohjanlahden Rantatie, Raahe, ryhmät, luontopalvelut, kurssit, koskenlasku, Raahe-koira, himmeli, korut, kynttiläpaja, opaspalvelu


Koskenlaskun ohella Pikkulahden luontopalvelut tarjoaa lukuisia muita luontoelämyksiä. Kuva: Matti Koutonen

Luontoa ja elämyksiä
Raahen seudulla

Raahessa on tarjolla monipuolista tekemistä ryhmille. Luontoaktiviteettaja tarjoavan Pikkulahden Luontopalvelujen kanssa voi toukokuussa kokeilla vauhdikasta koskenlaskua. Kädentaitoja voi puolestaan kehittää vaikkapa Raahen Taitopajan himmelikurssilla.


  Pyhäjoki tarjoaa hulppeita elämyksiä koskenlaskun parissa Merijärven Tynkilästä Pyhänkosken alle. Tämä lähes yhtenäinen koskiosuus kattaa 10 koskea. Viimeisenä seuraa Pyhänkoski, jossa on noin kolmen metrin köngäs.
Koskenlaskukokemusta ei melojilta vaadita, sillä ammattitaitoinen kippari vastaa turvallisuudesta. Retki tehdään tukevilla kumilautoilla, ja se kestää noin 2-3 tuntia. Matkaa kertyy viitisen kilometriä. Kosken alla juodaan hyvin ansaitut nokipannukahvit.

– Kun aloitimme tämän uutuusretkemme viime kesänä, kaikki osallistuneet olivat ensikertalaisia, Jouni Kippola Pikkulahden Luontopalveluista paljastaa.

  – Tarjoamme tällaista ryhmääntymistä esimerkiksi työporukoille. Ryhmään mahtuu 5–8 henkeä kerrallaan.

  Reitti kulkee jylhien, paikoin varsin jyrkkienkin kalliomaisemien lomitse. Vaikka ollaan keskellä Pohjanmaata, alueella Ylivieska–Kalajoki–Raahe, voisi maisemien puolesta hyvin kuvitella olevansa pohjoisemmilla seuduilla. Koskenlaskun jälkeen on hyvä hellitellä lihaksiaan savusaunan pehmeissä löylyissä ja nauttia sen päälle makoisasta ateriasta.

  Koskenlasku onnistuu jäitten lähdöstä 3–4 viikon ajan, jolloin koskien virtaama on riittävä. Käytännössä tämä on vapulta touko–kesäkuun vaihteeseen kevään tulosta riippuen. Koskenlaskun ohella Pikkulahden Luontopalvelut tarjoaa toki myös lukuisia muita elämysretkiä alueella.

Raahen Taitopajassa valimoperinnettä ja kädentaitoja

  Raahen Taitopaja on käsityöläisohjelmapalveluyritys, joka toimii vanhassa 1950-luvun valimossa. Pajassa pääsee tutustumaan monenlaiseen käsityöläistoimintaan, ennen kaikkea pronssivaluperinteeseen. Pronssivalu tapahtuu hiekkavalumenetelmällä. Sen lisäksi täältä löytyy lasipaja, joka tarjoaa erilaisia käsintehtyjä lasituotteita mm. sulatus-, tiffany- ja hiekkapuhallustekniikoilla toteutettuna.  Aikoinaan raahelaiset merimiehet toivat meriltä kotiin palatessaan tuliaisiksi englantilaisia posliinikoiria, joiden pohjalta suunniteltiin 30 vuotta sitten oma paikallinen laivakoiraversio eli Raahe-koira. Raahen Taitopajalla on valmistettu tätä tuotetta viimeiset kolme vuotta seuraamalla Kirsti Niemelän viitoittamaa perinnettä.

   Pajassa voi ennakkovarauksesta kokeilla vaikkapa lasihimmeleiden, perinteisten himmeleiden sekä korujen valmistusta. Kynttiläpajassa pääsee valamaan itse kynttilöitä. Pajapäivät on tarkoitettu ryhmille ja niihin voi osallistua maksimissaan 15 henkeä kerrallaan. Tutustumaan pääsee isommissakin ryhmissä.

   Näkemisen arvoinen on myös 40 erilaista himmeliä käsittävä näyttely. Näyttely sisältää niin perinteisiä oljesta valmistettuja kuin lasisiakin himmeleitä. Raahen Taitopaja on avoinna sopimuksen mukaan.

   – Järjestämme tilauksesta lisäksi valunäytöksiä, Tuija Rajamäki kertoo.

  – Auktorisoituna paikallisoppaana toteutan myös opastettuja kaupunkikierroksia.Tekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »