Nro 1-2014
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Pohjanlahden Rantatie, Kalajoki, Tyngän Mylly, jauhot, speltti, kauppa, kahvila, Myllytarinat


Toiminnassa olevalla Tyngän Myllyllä matkailijat voivat filmin avulla tutustua myllyn historiaan ja viljan kiertoon. Kuva: Sinikka Ojala

Puhtaat jauhot pussissa!

Tyngän Mylly ainutlaatuisessa perinnemaisemassa jauhaa aitoa kotimaista viljaa. Perinteiden ystävän ehdoton poikkeamiskohde sijaitsee Kalajoen kaupungissa.


  Tyngän Mylly kertoo monta tarinaa. Niitä kuullakseen tulee ajaa Kalajoen kaupungista kymmenisen kilometriä Ylivieskan suuntaan. Vastaan tulee Tyngän kylä, jonka läpi virtaa kaksi jokea. Kauniilla paikalla perinnemaisemassa seisoo Tyngän Mylly, joka on ollut kylän itseoikeutettu maamerkki jo vuodesta 1916.

  Mylly toimii perustehtävänsä lisäksi sahana, kauppana ja kahvilana. Tullijauhatusta asiakkaiden omasta viljasta tehdään parina päivänä viikossa.

Perinteen vihreä vaalija

  Tyngän Mylly toimii paikallisen ruokaperinteen ja -kulttuurin vaalijana, mutta luo myös uusia perinteitä. Ympäristöystävällinen mylly pitää vanhat rakennukset kunnossa ja edistää luomutuotteiden myyntiä.

  – Tyngän myllytuotteita syntyy erinomaisia leivonnaisia ja maistuvaa kotiruokaa. Jauhot ja ryynit pirteissä pakkauksissaan ovat myös oivallisia tuliaisia. Kaikki tuotteemme tehdään perinteisin menetelmin kotimaisesta viljasta eivätkä ne sisällä lisäaineita, kertoo toimitusjohtaja Risto Tiinanen Tyngän Myllyosuuskunnasta.  Tuotekavalkadi on näyttävä. Kaupan on kaikkiaan parisenkymmentä tuotenimikettä: jauhoja, ryynejä ja rouheita. Omansa löytävät niin vehnän, ohran kuin rukiinkin ystävät. Ruislestyä ja muinaisviljaakin, kuten spelttiä, on tarjolla.

Myllytarinoita matkailijoille

  Mylly ja saha ovat olleet aina tärkeä osa kylän elämää. Heti toiminnan käynnistyttyä kyläläiset alkoivat vedota osuuskuntaan sähkövalojen saamiseksi taloihin. Sähköasia sai lopullisesti tuulta purjeisiin vuonna 1921. Osuuskunta otti pankista 400 000 markan lainan, jolla rahoitettiin turbiini, generaattori ja muu tarvittava kalusto. Sähkölinjat rakennettiin ja historiallinen hetki koitti joulukuussa 1921. Sähkövalot syttyivät ensimmäisen kerran.

  Historiallinen mylly on kiinnostava matkailukohde perheille ja ryhmille.

  – Olemme rakentaneet erityisen Myllytarinat-paketin. Filmiesitys perehdyttää vieraat myllyn historiaan ja sen moniin tarinoihin. Samalla tulee tutuksi viljan kierto aina kylvämisestä leiväksi asti. Päätteeksi nautitaan kahvit ja oman myllyn jauhoista leivotut pullat, Risto Tiinanen lupaa.

Kosken kala-apajat

  Tyngän kyläkuvaa koristavat kauniit, viljavat peltoaukeat ja jokirantamaisemat. Vanha sananparsi sanoo, että Tynkä on Kalajoen pönkä. Se kuvastaa kylän omavaraisuutta ja kertoo myös, että viljavat vainiot ovat aina tuottaneet satoa myös muiden kalajokisten käyttöön.

  Tyngän kylän läpi virtaa kaksi jokea, Kalajoki ja Vääräjoki. Myllyn kupeessa olevalle koskelle pääsee myös kalastamaan. Kalastuslupia voi ostaa Myllyltä.Tekstin kirjoittiMaiju Junko


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »