Nro 5-2013
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjanlahden Rantatie, Vaasa, Vaasan kuorofestivaali, Lucia-neito, Strömsö, joulumarkkinat, Pläkkyrimuseo, Söderfjärden, Meteoriihi, observatorio, muuttolinnut


Jouluinen Vaasan tori. Kuva: Jaakko Salo

Vaasa – kulttuurikaupunki
luonnon helmassa

Pohjanmaan taloudellinen keskuskaupunki Vaasa houkuttelee niin kulttuurin, historian kuin luonnon ystäviä.


  Vaasa tunnetaan monipuolisesta kulttuuritarjonnastaan. Teatterista kaupungissa voi nauttia kahdella kielellä, ja museoiden tarjonta kattaa ajallisesti useita satoja vuosia. Toukokuussa, helatorstain viikonlopun ympärillä järjestettävä Vaasan kuorofestivaali kokoaa suuren määrän sekä laulavia että kuuntelevia musiikin ystäviä kaupungin kirkkoihin, konserttisaleihin ja kaduille.

  – Kuoroilla on myös avoimia non-stop-konsertteja, joita pidetään ostoskeskuksissa, lounasruokaloissa ja jopa työpaikoilla. Nämä keräävät suuren määrän kuuntelijoita, Vaasan kaupungin markkinointisuunnittelija Eva Swanljung kertoo.

  TV-ohjelmat onnistuvat harvemmin luomaan aivan uusia sanontoja. Poikkeuksen tekee FST:n Strömsö, jossa kaikki ruoat, askartelut ja rakennushankkeet onnistuvat aina yhtä hienosti. Niinpä sanonta "Ei mennyt niin kuin Strömsössä" tarkoittaa, että jokin asia epäonnistui.


Strömsön huvila. Kuva: Jaakko Salo
  Mutta kuinka moni tietää, että Strömsön huvila sijaitsee Vaasan Västervikissä? Svanljung kertoo, että menneenä kesänä järjestetyt opastetut kierrokset TV-ohjelman kulisseihin, yli 100 vuotta vanhaan huvilaan ja sen ympäristöön, saavuttivat suuren suosion ja niitä on tarkoitus jatkaa myös ensi kesänä. Tilauksesta kierroksia järjestetään ryhmille ympäri vuoden.

Jouluinen Vaasa

  Lauantaina 7.12.2013 klo 14–17 Vaasan Liikekeskusta ry järjestää kävelykadulla tunnelmallisen Joulutapahtuman, jossa muun muassa kuullaan jouluista ohjelmaa, nautitaan glögiä, pipareita ja puuroa. Myös joulupukki vierailee tapahtumassa, jonka päättää perinteinen ilotulitus klo 17. Samana päivänä on kauppatorilla Vaasan torikauppiaiden järjestämät Joulumarkkinat. Koko päivän ajan ToriParkki tarjoaa ilmaisen pysäköinnin.


Lucia ratsastaa Vaasan läpi. Kuva: Esa Siltaloppi
   Joulukuun 8. päivä valitaan Bragen ulkomuseon tämän vuoden Lucia-neito. Lucian päivänä, 13.12. uusi Lucia ratsastaa seuraneiteineen Vaasan keskustan läpi. Lucia-kulkueen lisäksi luvassa on myös muuta ohjelmaa, kuten tanssia ja musiikkia.

Pläkkyripellin naputtelua Vähässäkyrössä

   Vuoden 2013 alussa Vaasaan liittyneessä Vähänkyrön kunnassa elää vuosisatoja vanha pläkkyrien perinne. Pläkkyrit olivat ja ovat peltiseppiä, jotka luovat ohuesta pläkkyripellistä maitokannuja ja -astioita, mitta-astioita, koriste-esineitä ja piparkakkumuotteja. Noin 300 vuotta vanha perinne on kulkenut isältä pojalle nykypäiviin asti.

Vähässäkyrössä pläkkyriperinteeseen voi tutustua Pläkkyrimuseossa, jossa saa hyvän kuvan siitä, millaista käsityöläisen elämä on ollut. Esillä on myös runsaasti pläkkyrien tekemiä esineitä. Ryhmille museolla järjestetään myös työnäytöksiä.

   Pläkkyriperinne on tullut Vähäänkyröön ilmeisesti tietyn puolanjuutalaisen käsityöläisen kautta, kun matkamies asui Ojaniemellä Kallion torpassa ja opetti taitonsa talon pojille. Pläkkitavaroiden kultakautta elettiin 1920-luvulta 1960-luvulle, jolloin parhaimmillaan noin 1000 vähäkyröläisiä ansaitsi elantonsa esineiden myynnistä tai valmistuksesta.

   Pläkkyrimuseon lisäksi kannattaa vierailla myös muualla Vähässäkyrössä ja Kyrönjoella. Erityisesti kesäaikaan perinteinen pohjalainen maalaismaisema levittäytyy täällä kaikessa komeudessaan.

Ainutlaatuinen Söderfjärden

   Noin 10 kilometriä Vaasan keskustan eteläpuolella sijaitseva Söderfjärden syntyi meteoriitin iskeytyessä maahan noin 520 miljoonaa vuotta sitten. Varsinainen kraatteri on nykyään peltoaluetta, mutta alueen keskellä on Meteoriihi-niminen vierailukeskus moniulotteisine näyttelyineen.

   Söderfjärdenin vanha pumppuasema alueen itäreunalla on remontoitu näyttelytilaksi, jossa voi maalausten avulla seurata Söderfjärdenin kehitystä. Vieressä oleva Munsmon uusi pumppuasema pitää nykyään alueen viljelykelpoisena.

   Tähtitieteellinen yhdistys Vaasan Andromeda järjestää Meteoriihen observatoriossa sekä yleisö- että tilausnäytöksiä. Lähimpään valolähteeseen on matkaa peräti kolme kilometriä, joten tähtitaivas avautuu ammattilaisille ja amatööreille pilvettömällä kelillä kaikessa loistossaan.

   Söderfjädrdenin alue on muuttolintujen suosiossa. Syksyisin alueella on laskettu kerralla jopa yli 7000 kurkea. Söderfjärdenissä levähtävät muuttomatkallaan myös meri- ja metsähanhet, laulujoutsenet, monenlaiset vesi- ja petolinnut sekä kyyhkyt. Lintuja voi tarkkailla vaikkapa Meteoriihen viereen vuonna 2009 valmistuneesta lintutornista.

Risteilylle Ruotsiin

   Vaasa ei olisi tietenkään Vaasa ilman upeaa Merenkurkun saaristoa, joka valittiin vuonna 2006 Unescon maailmanperintökohteeksi. Saaristosta voi nauttia parhaiten veneillen tai risteilyllä.

   Meri näkyy tietysti myös Vaasan kaupungissa. Toisin kuin monissa muissa merenrantakaupungeissa, Vaasassa rantaviiva on osa kaupungin ydintä. Asutusta on rantaan asti, ja esimerkiksi hovioikeuden rakennus sijaitsee rannassa.

   – Vaasassa meri on koko ajan vain kivenheiton päässä, sanoo Swanljung.

   Merestä pääsee nauttimaan myös Vaasan ja Uumajan välillä kulkevilla Wasalinen risteilyillä. Matka Uumajaan Ruotsiin kestää neljä tuntia, ja laiva kulkee päivittäin.Tekstin kirjoittiEeva Oksman ja Tapani Mylly


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »