Nro 5-2013
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Aina ; 
Avainsanat: Pohjanlahden Rantatie, Kristiinankaupunki, Hotel Alma, Hotel Leila, Asko Wilén, hotelli, kaksikerroksinen sviitti


Hotel Leila on yksilöllinen hotelli Kristiinankaupungin keskustassa.

Alma ja Leila
tuovat kauniit unet

Kristiinankaupungin ainutlaatuisen puutalokaupungin tunnelmaa henkivät myös kodikkaat hotellit Alma ja Leila.


  Pieni ja viihtyisä hotelli Alma sijaitsee aivan Kristiinankaupungin idyllisessä keskustassa, merenlahden rannassa. Hotelli on rakennuksen täydellisen saneerauksen jälkeen avattu heinäkuussa 2004, ja sen ensimmäiset vieraat olivat, ei enempää eikä vähempää kuin maakuntamatkalla ollut presidentti Tarja Halonen ja hänen puolisonsa Pentti Arajärvi.  Yrittäjä Asko Wilén kertoo, että Alman vanhin osa, vanha rantamakasiini, rakennettiin jo 1700-luvulla. Myöhemmin sen viereen rakennettiin toinen makasiini, ja kun 1800-luvulla kaupunkiin tuli tarve saada paloasema, rantamakasiinit otettiin palokunnan käyttöön. Niiden keskelle rakennettiin torni letkujen kuivatusta varten, ja paloasema toimi merenlahden partaalla vielä 1970-luvulla.

  Almassa on 10 huonetta: seitsemän kahden hengen huonetta ja kolme isompaa sviittiä. Huoneet on nimetty historiaa kunnioittaen kaupungissa valmistettujen purjelaivojen mukaan – käytäviltä löytyy mm. Carolina, Ulrika, Alma ja Cuba. Kaikissa huoneissa on tilava suihkuhuone, laajakaistaliittymä (WLAN) ja hyvä televisio, alakerran sviiteissä lisäksi oma sauna. Merelle antavissa toisen kerroksen päätyhuoneissa on omat parvekkeensa, toisessa huoneista poreamme.

  Alman kohokohta on tornissa sijaitseva, kaksikerroksinen sviitti. Molemmissa kerroksissa on omat suloiset ranskalaiset ikkunansa ja sänky on romanttinen – aivan omiaan unohtumattomille unille meren äärellä.

Lähikauppa muuntui yksilölliseksi hotelliksi

  Myös Leila sijaitsee historiallisella paikalla, vanhan kaupan tontilla Kristiinankaupungin keskustassa. Paikka on toiminut kauppapaikkana jo 1800-luvulla, ja 1960-luvulla vanhasta sekatavarakaupasta muovattiin K-kauppa. Asko Wilén tuli K-lähikauppa Leilan kauppiaaksi vuonna 1999, kunnes toiminnan lopetettuaan päätti muuttaa Leilan hotelliksi. K-kauppiaasta tuli matkailuyrittäjä, joka uskoo yksilöllisyyteen konseptien luvattuna aikana.

  – Lähtölaukaus Leilan perustamiselle tuli 2000-luvun puolivälin jälkeen, kun Kristiinankaupunki oli ehdolla Fennovoiman ydinvoimalan paikaksi. Tuolloin pohdittiin, että rakennustöiden vuoksi kaupunkiin tarvittaisiin majoituskapasiteettia, Asko Wilén muistelee.

  Fennovoima ei lopulta tullut, mutta Leila tuli vuonna 2009 – ja jäi. Nyt Leila palvelee matkailijoita yhdeksällä huoneellaan, joista kolme on yhden hengen huoneita, kolme kahden hengen ja kolme isompaa sviittiä. Jokaisessa huoneessa on oma keittiö, ja aamiaisen hotellivieraat valmistavatkin itse Wilénin kauppiaan kokemuksella jääkaappiin varaamista aineksista. Kesäisin sekä Alman että Leilan asiakkaat nauttivat runsaan buffet-aamiaisen läheisessä kahvilassa.

  Almalla ja Leilalla on riittänyt asiakkaita – etenkin kesäisin, mutta myös talvisin. Wilén kiittelee alueen vilkasta yritystoimintaa, jonka ansiosta työmatkustajia riittää myös Alman ja Leilan lakanoihin. Asko Wilén kertoo, että on saanut paljon positiivista palautetta yksilöllisestä palvelustaan ja uskoo, että persoonallisille hotelleille on kysyntää myös jatkossa.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »