Nro 4-2013
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Teatterit, orkesterit ;  Syksy ; 
Avainsanat: Lahden kaupunginteatteri, West Side Story, Kissa kuumalla katolla, Kolmas, Kurtilla keittää, Valkoinen

Lahden kaupunginteatterin syksyssä


West Side Storyssa nähdään mm. hurja viisikko Timo Välisaari, Jarkko Miettinen, Vallu Lukka, Teemu Palosaari ja Mikael Saari. Kuva: Lauri Rotko

Klassikoita ja nykytekstejä

Syksyn kuuma musikaali on rosoinen ja tunteisiin vetoava West Side Story.


  Broadwaylla syyskuussa 1957, Lahden kaupunginteatterissa 7.9.2013 alkaen. William Shakespearen Romeo ja Julia -näytelmään pohjautuvan West Side Storyn teemat ovat ikuiset: vihanpito, rakkaus ja jengitappelut. Tapahtumat sijoittuvat hylätylle teollisuusalueelle. Ikiaikainen tarina lumoaa, vaikka maailma on synkkä, sillä rakkaus on totta.

   – Musikaaleissa kohtaa hienosti kolme taidemuotoa: tanssi, musiikki ja teatteri, hehkuttaa musikaalin ohjaaja Miika Muranen.

   Onnistuneen produktion on mahdollistanut Murasen mukaan hyvä fiilis ja hedelmällinen yhteistyö koreografipari Katja Koukkula–Jussi Väänäsen kanssa, jotka ovat tulleet tutuiksi mm. Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta. Taistelukoreografioista ja joukkokohtauksista on saatu näyttäviä, kun mukana on peräti 28 ihmistä. Klassikkotarinan alkuperäisen musikaalimusiikin soittaa 13-miehinen orkesteri kapellimestarinaan Antti Vauramo, jolla on ollut iso ja olennainen osa musikaalin tekemisessä.

   – Olemme tehneet laaja-alaista yhteistyötä koreografien ja kapellimestarin kanssa. Koko ensemblelta vaaditaan paljon erilaista osaamista, Muranen toteaa.

   Lavastaja Minna Välimäki ja pukusuunnittelija Anne Lasonpalo ovat luoneet tarinalle aidot 1950-luvun puitteet. Pääpari Tonya ja Mariaa esittää Nelosen Dancestakin tuttu Markku Haussila sekä Lahdessa vieraileva musikaalitähti Natalil Lintala.

Lokakuussa jatketaan kuumilla tunteilla ja ihmissuhteilla

   Lokakuun 16. päivä saa ensi-iltansa Juhani-näyttämöllä äärimmäisten tunteiden perhedraama, Tennessee Williamsin kiihkeä klassikko Kissa kuumalla katolla. Näytelmän ohjaa Hilkka-Liisa Iivanainen, joka on ensimmäistä kertaa vierailijana Lahdessa.

   Kissa kuumalla katolla kuvaa vahvasti ja fyysisesti inhimillistä tarvettamme rakastaa ja tulla rakastetuksi – hinnalla millä hyvänsä. Tämä Pulitzer-palkittu menestysnäytelmä on raadollinen tarina elämään pettymisestä ja omistushalusta, mutta myös todellisesta yhteenkuuluvuudesta ja haavat parantavasta rakkaudesta.

   Syksyn viimeinen ensi-ilta sijoittuu Eero-näyttämölle 17.10.2013. Kati Kaartisen kirjoittama Kolmas on lämminhenkinen ja syvällinen näytelmä muistin, rakkauden ja järjen menettämisestä. Kolme paria elämän eri vaiheissa kohtaa hetken ainutlaatuisuuden ja katoavuuden. Kaartinen kuvaa ihmisen eri elämänvaiheita ja niiden muutoksia sympaattisesti arjen huumorin kautta. Ohjaajana vierailee Heidi Räsänen, lavastuksen ja pukusuunnittelun tekee Pekka Korpiniitty.

Näytelmiä lapsille ja perheille


   Norjalaisen Erlend Loen lastenkirjasarjaan perustuva näytelmä Kurtilla keittää tarjoaa arkipäivän absurdismia, hauskoja tilanteita ja yllätyskäänteitä koko perheelle 5.9.2013 alkaen.

   Aivan perheen pienimmille, jopa ensimmäiseksi teatterikokemukseksi sopiva Valkoinen saa ensi-iltansa 18.9.2013. Maarit Pyökärin ohjaama ja visualisoima Andy Manleyn näytelmä kertoo Pumpulista ja Trasselista, jotka elävät ihanassa valkoisessa maailmassa, kunnes tapahtuu jotain, ja mikään ei ole enää ennallaan.Tekstin kirjoittiJetta Kuitunen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »