Nro 4-2013
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Eurajoki, Olkiluodon Vierailukeskus, ydinvoima, Teollisuuden Voima Oyj, Sähköä uraanista -tiedenäyttely, Mika Tanhuanpää, virtuaalihissi, Voimaa luonnosta -havaintopolku, Selkämeren kansallispuisto


Olkiluodon Vierailukeskus. Kuva: Teollisuuden Voima Oyj

Voiman alkulähteillä

Olkiluodon Vierailukeskuksessa kävijät saavat luotettavaa tietoa ydinvoimasta.


  Eurajoella, kauniissa Olkiluodon saaressa, sijaitsee voimalaitos, joka on herättänyt runsaasti keskustelua. Ihmisillä on paljon erilaisia ajatuksia ja mielipiteitä tavasta, jolla voimalaitoksella tuotetaan sähköä. Kyseessä on tietysti Olkiluodon ydinvoimalaitos. Olkiluodon Vierailukeskuksessa jokainen voi käydä muodostamassa asiasta oman mielipiteensä faktatietojen pohjalta.

  Teollisuuden Voima Oyj:n ja Tiedekeskus Heurekan yhteistyönä toteuttama Sähköä uraanista -tiedenäyttely esittelee kävijöille ydinvoimalaitoksen toimintaa, uraanin matkaa kalliosta kallioon sekä sähkön- ja energiankulutuksen historiaa.

  Näyttelyssä voi muun muassa kävellä sisään aidon kokoiseen ja -näköiseen reaktoripaineastiaan. Sinisenä hehkuvan valon loisteessa voi katsella ja jopa koskettaa aidonolosia polttoainenippuja, joiden sisällä reaktorin toimiessa on uraanipellettejä. Nippujen yläpuolella näkyvät reaktorin säätösauvat, joiden avulla säädetään reaktorin tehoa.

Virtuaalihissillä ONKALOon

   Yksi kiinnostavimmista näyttelyn osista on virtuaalihissi, joka simuloi varsin elävästi syvälle maan uumeniin laskeutumista. Aitoa vastaava tunnelma syntyy lattian tärinästä ja seinässä filminä juoksevasta kalliokuvasta.

― Muutamat vierailijat ovat jopa luulleet, että hissi liikkuu oikeasti, vierailutoimen päällikkö Mika Tanhuanpää kertoo.

  Virtuaalisen alas laskeutumisen jälkeen hissin ovet avautuvat päästäen kävijät katsastamaan, miltä suunniteltu ydinpolttoaineen loppusijoitustila näyttää. Tilat rakennetaan tulevaisuudessa noin 420 metrin syvyyteen Olkiluodon peruskallioon, jonne kaikkein säteilevin, korkea-aktiivinen ydinjäte, käytetty polttoaine loppusijoitetaan.

   Erittäin suosittu näyttelyn osa on myös sähköä tuottava polkupyörä, jonka avulla kävijät voivat itse kokeilla sähkön tekemistä pyörää polkemalla.

Jo lyhyen polkemisen jälkeen vieressä syttyy lamppu. Seuraavaksi hurahtaa päälle tuuletin. Jos vielä jaksaa polkea hetken, saa käynnistettyä keittiön yleiskoneen. Kaikkein sitkeimmälle polkijalle pärähtää käyntiin porakonekin. Sähkön määrään vaikuttaa myös polkemisen tahti. Hitaammalta polkijalta saattaa jäädä porakone kokonaan käynnistymättä.

  Näyttelyssä voi tavata myös Albert Einsteinin, suhteellisuusteorian isän. Uneliaan näköinen herra havahtuu hereille aina, kun joku vierailijoista lähestyy häntä. Einstein kertoilee kävijöille kaavastaan ja sen synnystä.

  Säteilymittauspisteessä voi testata säteilymittarilla paljonko palovaroittimesta ja rannekellosta lähtee säteilyä.

Luolaan ryhmän kanssa

   Vierailukeskus on avoinna joka päivä. Maksuttomaan näyttelyyn voi tulla tutustumaan omatoimisesti ja ilman ennakkovarausta. Ryhmille järjestetään sopimuksesta myös opastettuja vierailuja, joiden aikana tutustutaan näyttelyn lisäksi ydinvoimalaitosalueeseen. Osallistujat voivat katsella bussin kyydistä, miltä Olkiluodon kaksi tuotannossa olevaa ja yksi rakenteilla oleva laitosyksikkö näyttävät ulkoa päin. Vierailun aikana voi nähdä myös käytetyn polttoaineen välivaraston, jossa uraania sisältävät korkeasti säteilevät polttoaineniput odottavat loppusijoittamistaan sekä käydään voimalaitosjäteluolassa, johon on 1990-luvulta alkaen loppusijoitettu radioaktiivisesti vähemmän säteilevää, matala- ja keskiaktiivista ydinjätettä.

  Ryhmävierailulle tulevien kannattaa huomioida vaatimus, jonka mukaan osallistujien henkilötiedot tulee toimittaa Vierailukeskukselle kahta viikkoa ennen vierailua. Ryhmävieraiden on myös kyettävä paikanpäällä pyydettäessä todistamaan henkilöllisyytensä ajokortin, passin tai virallisen henkilöllisyystodistuksen avulla. Syynä käytäntöön on ydinenergialaki, joka velvoittaa turvallisuussyistä selvittämään ydinvoimala-alueelle tulevien henkilöllisyyden.

  Olkiluodon Vierailukeskukseen kannattaa tulla vierailulle erityisesti, jos haluaa saada luotettavan tietopaketin ydinvoimasta ja ydinvoimalaitoksen toiminnasta. Kaikki ovat mielipiteistään riippumatta tervetulleita tutustumaan ydinvoimalan maailmaan.

  ― Meille sopii sekin, että joku on ydinvoimaa vastaan, kunhan mielipide on muodostettu faktatiedon eikä mielikuvien perusteella. Haluamme kertoa ihmisille, miten täällä meillä asioita tehdään, Tanhuanpää selittää.

Polulle patikoimaan

   Olkiluodon ydinvoimalaitos sijaitsee varsin luonnonrikkaassa ympäristössä. Parhaiten alueen erityispiirteisiin voi tutustua patikoimalla noin kilometrin pituista Voimaa luonnosta -havaintopolkua pitkin. Vierailukeskuksen ympärillä kiertävän polun varrella voi nähdä saaristoa, merta, useampaa eri metsätyyppiä sekä runsaasti erilaisia lentäviä ja maata vilistäviä eläimiä.

― Täällä liikkuu muun muassa hirviä, kauriita, kettuja, haikaroita ja joutsenia, Tanhuanpää luettelee.

  Polun varrella on kuusi aluetta esittelevää infotaulua. Niissä kerrotaan Olkiluodon metsistä ja kallioperästä sekä lähellä sijaitsevista luonnonsuojelualueista ja Selkämeren kansallispuistosta. Infotauluissa esitellään myös tuulivoiman käyttöä sekä kerrotaan alueella harjoitettavasta ympäristöntarkkailusta ja säteilyvalvonnasta.

  Tanhuanpään mukaan luontopolku tarjoaa mainion esimerkin siitä, miten monipuolista luonto voi olla, vaikka se sijaitseekin teollisuusalueen ympärillä.

  Havaintopolku on auki kesäkaudella. Helppokulkuisessa maastossa etenevä polku sopii myös perheen pienimmille. Liikuntarajoitteisille sitä ei kuitenkaan suositella.Tekstin kirjoittiSuvi Roselli


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »