Nro 3-2013
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Kesä ; 
Avainsanat: 7 Sillan Saaristo, Uusikaarlepyy, Pedersöre, Pietarsaari, Luoto, Kruunupyy, Kuddnäs, Storsand, Monäsrodden, kulttuuriviikko, Juthbackan markkinat, Saukonreitti, Ilveskivi, Bockabron silta, Skaldernas stig, Koulupuisto, Kittholman metsä, Aspegrenin puutarha, Villa Sveden, Olavi Tiala, Siv Ågren, 7 Sillan saaristomelonta, Jaakon PÄivät, Jeppis Jazz Festival, Luodon kirkko, Marieholmin pappila, Kvarnbacken, Bjärgas, Bosund, Torgaren museoalue


Monäsrodden on talonpoikasveneiden purjehdus- ja soututapahtuma Uudenkaarlepyyn Munsalassa.

7 Sillan Saaristo
– luontoa, tapahtumia ja historiaa

Pohjanmaan rannikkoseudulla sijaitsevan 7 Sillan Saariston alueella järjestetään kesäisin monenlaisia tapahtumia kylien ja kaupunkien viehättävistä pikkutapahtumista aina kymmeniä tuhansia kävijöitä kerääviin suurtapahtumiin. Alueen museot kertovat paikallishistoriasta.


  Uudenkaarlepyyn, Pedersören, Pietarsaaren, Luodon ja Kruunupyyn muodostama 7 Sillan Saariston reitti kiertää merenlahdesta pengertämällä tehdyn makeanvedenaltaan, Luodonjärven ympärillä, kauniissa maisemissa. Maisemaa leimaavat järvet ja metsät sekä tietysti upea meri saarineen ja horisontteineen. Siellä voi tavoittaa aidon saaristolaistunnelman.

Kesäistä tekemistä Uudessakaarlepyyssä


  Uusikaarlepyy on viihtyisä pikkukaupunki, jonka nähtävyyksiin kuluu mm. Sakari Topeliuksen lapsuudenkoti Kuddnäs. Tila on toiminut museona vuodesta 1934 lähtien, ja se esittelee porvarillisesta elämäntyyliä 1800-luvun Pohjanmaalla.

  Aurinkoisena päivänä kannattaa suunnata Munsalan Storsandin upealle hiekkarannalle. Läheisestä Klippanin leirikeskukselta lähtee luontopolkuja ympäröivään luontoon.

  19.–20.7.2013 Munsalassa järjestetään vuosittainen talonpoikaisveneiden soutu- ja purjehdustapahtuma Monäsrodden, jossa niin miehistöllä kuin yleisöllä on tapana pukeutua perinteisiin talonpoikaisasuihin. Koko perheen kesäjuhlan ohjelmassa on mm. yleisöpurjehduksia sekä tanssia Lillön tanssipaviljongilla, ja myös lapsille on omaa ohjelmaa.

  Elokuun puolivälissä vietetään Uudenkaarlepyyn kulttuuriviikkoa, jolloin kaupungin täyttää musiikki, tanssi, taide, urheilu ja teatteri. Seuraavana viikonloppuna, 23.–24.8. vuorossa on perinteikkäät Juthbackan markkinat. Suomen suurin kirpputoritapahtuma kerää joka vuosi noin 30 000 kävijää ja yli 800 myyjää. Moni tulee paikalle tekemään löytöjä, mutta kaikkein tärkeintä on päästä aistimaan tapahtuman ainutlaatuista tunnelmaa, joka täytyy itse päästä kokemaan.

Pedersöressä lähdetään luontoon

  Pedersöreen on keväällä 2013 avattu uusi 50 km pitkä patikkapolku Saukonreitti. Saukonreitin varrella on monia Pedersören kauneimpia luontoalueita, ja siellä voi nähdä esimerkiksi saukkoja, liito-oravia ja hirviä. Saukonreitillä on hyvät opasteet ja reitin varrella on taukopaikkoja, yöpymismajoja sekä muita palveluja.

  Vaellusreitin yhteydessä on kaksi luontopolkua. Matkan varrella voi poiketa Ilveskivellä, joka on Suomen suurin siirtolohkare, sekä Myllykankaalla, kivikautisella asuinpaikalla. Ilveskivelle on nyt rakennettu uudet portaat ja näköalatasanne.

  Kiiskin kyläkodin lähellä on Ähtävänjoen ylittävä Bockabron silta. Kävelysillan kauniissa maisemissa on myös piknik- ja kalastuspaikka. Kyläkodilta lähtee myös erityinen runopolku, Skaldernas stig, jonka varrella voi lukea katkelmia Kiiskisissä asuneen kirjailijapari Hjalmar Krokforsin ja Viola Renvallin runoista. Tätä Ähtäväjoelle menevää polkua pariskunta kutsui ”Rakkauden poluksi”.

Vehreyttä ja tapahtumia Pietarsaaressa

  Pietarsaari on idyllinen puutalokaupunki, jonka historialliset puistot ja puutarhat muodostavat viisi vuosisataa kattavan vihreän perinnön. Keskustassa sijaitseva Koulupuisto edustaa klassista puistoarkkitehtuuria runsaine kasvilajeineen. Vanhan Sataman vieressä on Kittholman metsä satavuotisine honkineen. Aspegrenin puutarha on hiljattain entistetty rovastilan puutarha, jonka ainutlaatuinen barokkihenkinen maalipuutarha hakee Suomessa vertaistaan.

  Taiteilija Olavi Tialan entisöimä huvilakaunotar Villa Sveden idyllisine puutarhoineen sijaitsee hieman keskustan ulkopuolella. Tilalan ateljeerakennus sijaitsee puutarhan alueella. Viihtyisä kesäkahvila houkuttaa varsinkin kulttuurista kiinnostuneita, sillä huvilassa ja sen puistossa järjestetään kesäisin taidenäyttelyitä, musiikki-iltoja ja muita pienimuotoisia tilaisuuksia, joissa Tiala ja hänen trubaduuripuolisonsa Siv Ågren tarjoavat unohtumattomia kesäelämyksiä.

  Hellepäivinä Pietarsaaresta suunnataan Fäbodaan, Lillsandin laajalle hiekkaranta-alueelle. Fäbodassa sijaitsee myös ainutlaatuinen arktinen museo Nanoq, joka on ehdottomasti vierailun arvoinen.

  7 Sillan saaristomelonta kulkee Kokkolasta Pietarsaareen. Lauantaina 6.7. lähdetään Hickaröstä klo 10 kaikkiaan 25 km:n matkalle, joka melotaan sopivan rauhalliseen tahtiin. Ruokailutauko pidetään Hästöskatanissa, ja retki päättyy Joutsenen leirintäalueelle, jossa ruokailun lisäksi voi nauttia saunan leppeistä löylyistä.

  Jaakon Päivät on suuri pietarsaarelainen kaupunkifestivaali, joka kokoa entiset ja nykyiset pietarsaarelaiset yhteen. Juhla järjestetään 21.–28.7.2013, ja ohjelmassa on mm. musiikkia, tanssia, voimistelua, kirkkokonsertteja, yhteislaulua, opastettuja kävelykierroksia ja tietenkin jalkapalloa.

  Jeppis Jazz Festival on korkeatasoinen jazztapahtuma, jossa esiintyvät sekä alan huippumuusikot että paikalliset nousevat lahjakkuudet. Jazz elää vahvasti Pietarsaaressa, ja 26.–30.9.2013 keinahdellaan peräti viisi päivää jazzin tahdissa. Tänä kesänä festivaaleille on tulossa mm. Bo Kaspers Orkester Ruotsista.

Monipuolista historia Luodossa ja Kruunupyyssä

  Luodon kirkko ympäristöineen luokitellaan valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Kirkon lisäksi alueeseen kuuluu Marieholmin pappila ja Kvarnbackenilla sijaitseva vanhan taloryhmä, jonka vanha kivinavetta on kunnostettu kokous- ja näyttelytilaksi. 1700-luvun lopulla rakennetun Luodon kirkon on piirtänyt Jacob Riif, ja siinä on sovellettu barokkiklassista muotokieltä.

  Bjärgasin kotiseututalossa ja museossa voi tutustua leikkikaluihin, tekstiileihin, vanhojen 1930-luvulta olevien taloryhmien pienoismalleihin sekä 1950-luvun kaupan sisustukseen. Bjärgasissa voi tutustua myös yrttitarhaan tai käydä ostoksilla käsityömyymälässä.

  Bosundin vene-, kalastus- ja metsästysmuseo sijaitsee Ahlön ja Brännbackan välisellä rannalla. Museossa on nähtävänä vanhoja veneitä, kalastusvälineitä ja metsästysvarusteita. Museoalueella on mm. vanha ranta-aitta ja suolavarasto sekä karjatupa ja saaristopaja.

  Kruunupyyn paikallishistoriaan voi kesäaikaan tutustua Torgaren museoalueella, joka on pääosin säilynyt 1800-luvun puolivälin mukaisessa asussaan. Torgaren päärakennuksessa, vanhassa pappilassa, on esillä mm. sotahistoriaa, henkilöhistoriaa ja taidetta. Koulumuseossa voi tutustua vuosisadan vaihteen koululuokkaan, ja suutarimuseossa on näytteillä lähes täydellinen suutarin välineistö. Vanhassa kivinavetassa toimivassa maatalousmuseossa on lähes 400 esinettä. Museoalueella on myös sotaveteraanien rakentama korsu ja juoksuhauta sekä vuonna 1845 rakennettu talo, jossa toimii Suomen Rakennussuojelukeskus.

  Torgaressa on tilauksesta saatavana opastus sekä kahvit tai ruokailu.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »