Nro 2-2013
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: Valkeakoski, Suomen Kesäteatteri, Apianniemi, On kesäyö, Olavi Virta, Topi Sorsakoski, Eino Grön, Heikki Paavilainen, Antti Tammilehto, Natalil Lintala, Ilkka Koivula, Jani Koskinen


On kesäyössä nähdään mm. Pia Vaittinen, Merja Koivula, Ilkka Koivula ja Natalil Lintala. Kuva: Ari Samuel Lahti

Valkeakosken Apianniemessä
On kesäyö

Suomen Kesäteatteri Valkeakosken Apianniemessä on jo monta vuotta vannonut Suomi-nostalgian nimeen. Tuleva kesä ei tee poikkeusta kun Apianniemen lavalle nousevat rakastetut suomalaiset muusikot Olavi Virta, Topi Sorsakoski ja Eino Grön.


  On kesäyö on Heikki Paavilaisen kirjoittama ja ohjaama musikaali, joka kertoo kuvitteellisen tarinan kolmen suomalaisen laulajalegendan kohtaamisesta. Luvassa on unohtumattomia säveliä, legendaarisia kohtauksia ja dramaattisia vaiheita komediallisessa ja fiktiivisessä tapahtumasarjassa, joka saa alkunsa kun kolme muusikkoa astuu Helsingissä samaan keikkabussiin ja aloittaa matkan halki Suomen. Miehet käyvät läpi elämäänsä, ja tarinan keskiössä on jo edesmenneen Topi Sorsakosken elämä.

Faktaa ja fiktiota

  Heikki Paavilainen kertoo, että vaikka näytelmä on vahvasti fiktiivinen, sillä on useita kosketuspintoja todellisuuteen.

  – Ensinnäkin, Topi Sorsakosken veli Antti Tammilehto soittaa näytelmän bändissä, ja tuo näytelmään todella mielenkiintoisen tason jo pelkällä läsnäolollaan. Antti on ollut myös korvaamaton apu kirjoitusvaiheessa, sillä hän luonnollisesti tunsi Topin erittäin hyvin, Paavilainen kertoo.

  – Toinen kosketuspinta tositapahtumiin on omaa itseään näytelmässä esittävä Eino Grön, joka on tavannut sekä Sorsakosken että Olavi Virran useaan kertaan. Ja kirsikkana kakun päällä, naisroolia esittävä, Suomen parhaisiin laulaviin naisnäyttelijöihin lukeutuva Natalil Lintala on tavannut Topin ollessaan pikkutyttö: Natalin isä toimi aikoinaan Tangomarkkinoiden toimitusjohtajana, ja kun Topi Sorsakoski oli vieraillut Seinäjoella ja tavannut pikku-Natalin, hän oli nostanut tytön syliinsä ja sanonut: ”Minä adoptoin sut.” Nyt ympyrä jännästi sulkeutuu, kun Natalil, joka ei kohtaamista muista, esiintyy Topin elämää kuvaavassa näytelmässä, Paavilainen summaa.

Maanläheisen miehen saappaissa

  Jos on käsikirjoittaja-ohjaaja innoissaan tulevasta produktiosta, niin on myös näytelmän nimiroolia esittävä Ilkka Koivula, joka astuu Topi Sorsakosken suuriin saappaisiin.

  – Odotan kesää todella suurella innolla. Kattaus on niin huima, että oikein kihelmöi, hehkuttaa Koivula, joka tunnustautuu suureksi Topi Sorsakoski -faniksi.

  – Kävin paljon Topin ja Agentsin keikoilla opiskellessani Helsingissä 1980-luvulla. En koskaan päässyt tapaamaan Topia – vaikka kiersimme paljon samoja keikkapaikkoja, emme valitettavasti koskaan osuneet samoille keikoille.

  Ilkka Koivula kertoo, että rooliin valmistautuessaan hän on kohdannut Topi Sorsakoskessa miehen, joka oli maanläheinen, suomalainen kaveri – kansanmies, jolla oli jalat maassa. Koivulan on ollut helppo samastua näytelmän päähenkilöön.

  – Itsekin olin alun perin maalaispoika, joka nuorena viritteli bändikuvioita. Kyllä omasta elämästä löytyy yhtymäkohtia Topin elämään, Koivula sanoo.

Legendat lavalla

  Ilkka Koivulalle Valkeakosken Apianniemi on tuttu näyttämö, sillä hän esiintyi siellä myös Pirkko ja Åke -näytelmässä muutama vuosi sitten. Myös työskentely Heikki Paavilaisen kanssa on tuttua.

  – Varmasti tulee hauska kesä. Heikillä on taito koota hyvä ryhmä, joka toimii hyvin yhteen. Tässä ryhmässä on paljon luomisvoimaa, joten uskon, että yleisökin viihtyy. Bändissä soittaa parikin tyyppiä Topin Kulkukoirat -bändistä, ja Olavi Virtaa esittävä Jani Koskinen on pitkän linjan Virta-tulkki – puhumattakaan elävästä legendasta, Eino Grönistä… Tulossa on uskomaton kesä, huippukattaus! Ilkka Koivula iloitsee.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »