Nro 2-2013
Luokittelu: Savo ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pielavesi, kesäteatteri, Pielavesi-Teatteri, Viulunsoittaja katolla, Jouko Partanen, Jyrki Ojapelto, Marjatta Airas, Veera Airas, Rauno Tikkanen


Kuva: Veera Airas

Viulunsoittaja katolla
Pielaveden kesässä

Pielavesi-Teatteri on aktiivisesti toimiva harrastajateatteri, jonka kesäkauden esiintymisareena sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Pielavesi-järven rannalla, aivan kirkonkylän kupeessa.


  Tänä kesänä teatteri on valinnut esitettäväkseen rakastetun klassikkomusikaalin, jossa arvot ovat kohdallaan: lavalla nähdään Joseph Stein’in Viulunsoittaja katolla. Katsojat kaikkialla maailmassa rakastavat hyviä laulunäytelmiä, ja juuri tämä on rakastetuimpia vuodesta toiseen. Tarina on melankolinen ja uskonnollinenkin, mutta sen huumori on lämmintä ja laulumusiikki kaunista. Esitys on lapsiperheille mitä sopivin.

  Teatteriyhdistyksen puheenjohtajan Jouko Partasen mukaan Viulunsoittaja katolla on suuri koitos pienen pitäjän harrastajateatterille.

  – On hienoa, että näyttelijät saavat haastaa itsensä erilaisen teatterin tekemiseen, Partanen sanoo.

Tarina Anatevkan kylän asukkaista

  Viulunsoittaja katolla on klassikkomusikaali, joka perustuu Sholom Aleichemin jiddishinkielellä kirjoitettuun kirjaan Tevye, maitomies. Jerry Bockin sävelmistä kappaleista kaikkien tuntemia ovat Rikas mies jos oisin sekä Nousee päivä, laskee päivä.

  Musikaali kertoo elämästä juutalaisten asuttamassa Anatevkan kylässä Venäjällä vuonna 1905, juuri ennen vallankumousta. Päähenkilöt ovat maitomies Tevye ja hänen vaimonsa Golde perheineen. Teemoja ovat hilpeä kyläelämä ja tyttärien avioliitot, mutta myös venäläisten juutalaisiin kohdistama joukkovaino ja sen seurauksena perinteisen juutalaisyhteisön hajoaminen.

Harrastajia ja ammattilaisia

  Pielaveden omien teatterilaisten lisäksi esityksessä on mukana myös paikallisia muusikoita ja kuopiolaisia vahvoja ammattilaisia. Maitomies Tevyen roolissa on Jyrki Ojapelto. Tevyen puoliso Golden roolissa nähdään oopperalaulaja Marjatta Airas, joka muutenkin viihtyy kesät Pielavedellä. Airas tuo mukanaan esitykseen myös omia lauluoppilaitaan. Kuopiolaisista ammattimuusikoista ja musiikinopiskelijoista koostuvaa orkesteria johtaa kapellimestari Rauno Tikkanen, jonka juuret ovat niin ikään Pielavedellä. Näytelmän ohjaa dramaturgi-ohjaaja Veera Airas.

Ammattilaiset arvostavat harrastajia

  Marjatta Airas on tehnyt paljon ooppera- ja musiikkiteatteriesityksiä harrastajateattereissa ympäri Suomen. Hänen mielestään amatöörien kanssa on tavattoman antoisaa työskennellä.

  – Amatööreissä on se jokin, ja vaativankin musikaalin voi toteuttaa harrastajavoimin.

  – Jokaisella on musiikki sisällään, vaikka ei edes olisi erityisen musikaalinen. Musiikki on silta äärettömyyteen. Se herättää ihmisen aistit ja niin jokainen voi löytää jotain ainutlaatuista. Viulunsoittajan musiikkia on hienoa toteuttaa, koska siinä on hyvä poljento ja meno. Pielavedellä on iso hyvä joukkue koossa, saamme varmasti aikaan nautittavan teatterielämyksen, uskoo Marjatta Airas.

  Monipuolisesti teatteri- ja elokuvataidetta pääasiassa Englannissa ja Skotlannissa opiskellut ohjaaja Veera Airas arvostaa myös suuresti amatöörejä.

  – Harrastajanäyttelijöissä tulee ensiksi esille aito ihminen, sitten vasta näyttelijä. Ihmisissä, jotka uskaltautuvat teatterin lavalle, on tavallisen arki-kuoren alla aina pieni lapsi. Heissä on ihanaa hulluutta, he tekevät teatteria rakkaudesta esiintymiseen, ei rahasta kuten ammattilaiset usein tekevät, hän hehkuttaa.

  Harrastajien kanssa työskentely vaatii ohjaajalta kuitenkin kärsivällisyyttä ja taitoa lukea erilaisia ihmisiä ja heissä piileviä mahdollisuuksia. Veera Airas kertoo, että harjoitusten alussa heillä on edessä valkoinen kangas, johon he yhdessä maalaavat tarinan.

  Ensi kesänä Pielaveden kesäteatterin kaunis järvimaisema muuttuu siis Anatevkan kyläksi. Sitä saa todistaa yleisö, jonka on hyvä seurata esitystä kesäteatterin 350 hengen nousevasta, katetusta katsomosta.Tekstin kirjoittiSaara Koskinen ja Maija Nousiainen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »