Nro 1-2013
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Alajärvi, Punaisen Tuvan Viinitila, viinitila, ryhmäruokailu, viimimaistajaiset, viinitilakierros, juhlat, kokous, Hyvää Suomesta -joutsenlippu, Kohina, erikoisetiketti


Punaisen Tuvan Viinitila on suosittu ryhmämatkakohde.

Punainen Tupa
 ja mansikkamaa

Alajärveläisessä maisemassa seisoo pohjalainen talonpoikaistila, jonka punaisessa tuvassa valmistuvat palkitut marjaviinit ja -liköörit. Punaisen Tuvan Viinitila on valmistanut viinejä Alajärvellä jo vuodesta 1995.


  Punaisen Tuvan Viinitila on Suomen vanhimpia tilaviinien valmistajia. Tilaa nykyisin hoitavan Jussi Keijosen isä  Jorma Keijonen kertoo, että toiminta sai alkunsa viinin tekemisestä: marjanviljelytilalla mietittiin vaihtoehtoja raaka-aineiden jatkojalostukselle, ja sen seurauksena tilan omia viinejä alettiin valmistaa. Toiminta oli aluksi pienimuotoista, ja kehitys pienestä viinitilasta suosituksi matkailukohteeksi on tapahtunut vuosien mittaan. Suosion ja kävijämäärien kasvaessa tiloja on laajennettu kahteen otteeseen, ensin vuonna 2004 ja heti perään vuonna 2005. Nykyisin Punaisen Tuvan Viinitila tunnetaan hyvin, ja siellä vierailee vuosittain yli 15 000 kävijää.

Menestys ei vaadi kommervenkkejä


  Punaisen Tuvan Viinitilan sydän on tilan vanha päärakennus, joka on kunnostettu viinituvaksi talon perinteinen pohjalainen maalaisluonne säilyttäen. Viinituvassa järjestetään ryhmille tilauksesta viininmaistajaisia ja viinitilakierroksia, ja se on myös suosittu juhla- ja kokouspaikka. Tilausravintola Viinituvassa on 180 asiakaspaikkaa, ja kesäisin tilan viihtyisään pihapiiriin saadaan 200 paikkaa lisää. Viinituvassa onnistuvat siis isotkin juhlat idyllisessä ja viihtyisässä miljöössä.

  Jorma Keijosen mukaan Punaisen Tuvan suosion salaisuus on yksinkertaisissa asioissa.

  – Hyvä palvelu, kauniit, siistit tilat sekä hyvä, itsetehty ruoka ovat niitä asioita, joita vieraat arvostavat. Ei se ole sen monimutkaisempaa. Me olemme toimineet aina tällä konseptilla, ja se toimii, Keijonen sanoo.

  Toiminnan perustana on asiakkaan toiveiden ja tarpeiden kuunteleminen, ja siksi ryhmäruokailutkin rakennetaan aina asiakkaan mukaan – kiveen kirjoitettua ruokalistaa ei ole. Viime vuonna Punaiselle Tuvalle myönnettiinkin Pohjanmaan Matkailu ry:n Matkailukärppä-huomionosoitus tunnustuksena matkailun edistämiseksi tehdystä työstä.

Mansikoista, mustikoista, viinimarjaterttusista…


  Syömisen ja viininmaistelun ohella tilalla on mahdollista osallistua viinitilakierrokseen, jossa johdatetaan viininvalmistuksen saloihin. Viinitilakierroksella pääsee läheltä tutustumaan siihen, miten palkitut Punaisen Tuvan viinit valmistuvat. Yritys on saanut vuonna 2012 Pro Agrialta tunnustuspalkinnon kotimaisen viininvalmistuksen kehittämisessä, ja Punaisen Tuvan kaikilla tuotteilla on Hyvää Suomesta -joutsenlipun käyttöoikeus.

  Punaisen Tuvan viinit ja liköörit valmistetaan oman tilan ja lähialueen sopimusviljelijöiden marjoista, ja niissä maistuu Suomen kesä sellaisena kuin se parhaimmillaan on. Valmistuksessa käytetään viinimarjojen lisäksi mustikkaa, mansikkaa, puolukkaa ja marja-aroniaa. Juomavalikoimaan kuuluvat puna-, valko- ja roseeviinien ohella erilaiset liköörit. Tilan erikoisuus on Kohina, puolikuiva punaviini, jonka valmistuksessa on veden sijasta käytetty koivun mahlaa.

Punainen Tupa osaa etiketin

  Tilan viinejä voi ostaa mukaan tilan viinimyymälästä. Yrityksille viinitila tarjoaa viinien lisäksi omia erikoisetikettejä, jolloin viineistä saa mitä mieleenpainuvimpia liikelahjoja. Erikoisetiketein varustetut pullot pakataan kauniisti puulaatikoihin – lahja, jonka kehtaa antaa kenelle vain.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »