Nro 1-2013
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Etelä-Pohjanmaa, Alajärvi, Nelimarkka-museo, Eero Nelimarkka, aluetaidemuseo, Spiraali-näyttely, taiteilijaresidenssi, Leena Passi


Eero Nelimarkan kesähuvila Alajärvellä. Kuva: Nelimarkka-museon arkisto

Nelimarkka innoittaa ympäri maailmaa

Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseona toimiva Nelimarkka-museo tarjoaa Sinisen Tien matkaajille monipuolista hengenravintoa taiteen nälkään. Taiteilija Eero Nelimarkan rakennuttama museo avattiin vuonna 1964. Aluetaidemuseoksi se nimettiin vuonna 1995.


  Nelimarkan monipuoliseen tuotantoon pääsee tutustumaan museon yläsaleissa. Vaihtuvien näyttelyiden tilassa esitellään lisäksi 4–5 erilaista näyttelyä. Nelimarkka-museo panostaa taidekasvatustyöhön mm. aikuisille ja lapsille soveltuvien työpajojen sekä koululaisille ja päiväkotilapsille suunnattujen tapahtumien muodossa. Museon tehtäviin kuuluu myös Eero Nelimarkan ja pohjalaisen taiteen tutkimus.

Spiraali-näyttelyssä runsaasti alueen taiteilijoita

  Pekkolanniemessä Alajärvellä sijaitseva Nelimarkka-museo houkuttelee tänä vuonna kävijöitä Spiraali-näyttelyllä, jossa on esillä oman aikamme taiteilijoiden tuotantoa. Vuoden alussa avautunut näyttely on Suomen Kuvataidejärjestäjien Liiton organisoima, ja siinä nähdään sekä Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan että Keski-Pohjanmaan alueen kuvataiteilijoiden teoksia. Näyttelyyn osallistuu 27 taiteilijaa kuudellakymmenellä teoksella. Mukaan on otettu tällä kertaa vain kuvataideyhdistyksiin kuuluvien taiteilijoiden teoksia.

  – Uusiakin tekijöitä on nyt mukana, mikä on todella hienoa, museonjohtaja Leena Passi toteaa tyytyväisenä. Pohjanmaan omaa taidetta pääsee ihailemaan huhtikuulle asti, sillä näyttely jatkuu pääsiäisen yli.

Taiteilijaresidenssissä vieraita ympäri maailmaa


  Museon yhteydessä toimii myös taiteilijaresidenssi, joka on avannut ovet useille kansainvälisille näyttelyprojekteille suoraan taiteilijaryhmien kanssa. Kontaktina on yleensä silloin toiminut oman alueen taiteilija – usein Pohjalaisen taiteilijaliiton jäsen. Residenssin toimintaa tosin rajoittaa jonkin verran tällä hetkellä käynnissä oleva uuden taideteosvaraston rakennusprojekti.

  Taiteilijaresidenssi perustettiin jo 1980-luvun puolivälissä, mutta ympärivuotisesti se on toiminut 1990-luvulta asti. Ensimmäiset vieraansa residenssi sai Pohjanlahden toiselta puolen, Uumajasta. Seuraavat vieraat olivat jo Schleswig-Holsteinin alueelta ja löysivät tänne tiensä vanhan Vaasan läänin kulttuuriyhteistyön myötä. Sittemmin kansainvälinen yhteistyö on laajentunut nopeasti ympäri maailmaa, Australiaa, Amerikkaa ja jopa Afrikkaa myöten.

  Osa vieraista haluaa tulla uudestaan. Parhaillaan residenssissä vierailee amerikkalaistaiteilija Wesley Berg tammikuun loppuun asti. Bergille tämä on jo toinen kerta, mutta vuodenaika on eri.

  – Berg halusi omien sanojensa mukaan ammentaa luomisvirettä Pohjanmaalla lumen ja talvisen pimeyden tunnelmasta, Leena Passi kertoo. Tätä ennen vieraana on ollut skottitaiteilija Hannah Harkes, Iso-Britanniasta. Hänen projektinaan on tehdä Aku Ankan puhekuplista uusia sarjakuvia. Seuraavat vieraat ovat Wolff Hamm Saksasta ja Ross Ryan Iso-Britanniasta. Neuvotteilla on iranilaistaiteilijan vierailu ja toiminta jatkuu vilkkaana.

  Residenssi toteuttaa myös Nelimarkan unelmaa taidekoulusta. Tiloissa toimii taiteen perusopetuksen kaksi ryhmää viikossa. Lisäksi museo järjestää myös omia grafiikan kursseja mm. litografiasta. Alakerrassa on suuri ateljeetila, jossa on mm. syväpainoprässi ja muita metalligrafiikan välineitä.

  Taiteilijaresidenssi palvelee monipuolisesti ja toimii ajan hermolla, mistä kertoo sekin, että viime syksynä siellä järjestettiin graffiti-kurssi.

Huvia huvilasta


  Puolen kilometrin päässä itse museosta on valmistumassa museon viimeisin kunnostustyö. Se on Eero Nelimarkan huvila 1930-luvulta. Nelimarkka rakennutti mansardikattoisen huvilan aluksi säätiön kokoelman sijoituspaikaksi mutta myös taidekoulun toimintaa ajatellen. Huvila osoittautui laajennuksenkin jälkeen tarkoitukseen liian pieneksi ja oli jonkin aikaa sittemmin vuokrakäytössä. Tänä vuonna rakennussuojelulailla suojeltu huvila täyttää 80 vuotta. Kun kunnostustyöt on huhti–toukokuulla saatettu loppuun, huvilaa voidaan hyödyntää historiasta kertoviin valokuvanäyttelyihin. Se voi myös toimia tarvittaessa residenssinä, tai siellä voidaan järjestää myös juhlia ja tapahtumia. Historialliseen pihapiiriin kuuluu savusauna sekä pieni pihatupa.

Uusi perusnäyttely luvassa syksyllä


  Viime vuonna tuli kuluneeksi 100 vuotta siitä kun Eero Nelimarkka aikoinaan lähti Pariisiin opiskelemaan. Syksyllä 2013 museon perusnäyttely uusitaan Nelimarkan taiteen osalta, ja kokonaisuudessa huomioidaan myös Pohjalaisen taiteilijaliiton 70-vuotisjuhla. Liitto on Eero Nelimarkan perustama. Uudistetussa perusnäyttelyssä tulee olemaan silloin esillä myös muiden liiton perustajajäsenten töitä.Tekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »