Nro 1-2013
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjanmaa, Korsholman Musiikkijuhlat, Henri Sigfridsson, Jorma Panula kapellimestarikilpailu, Kalevan kisat 2013, Stundars


Pohjanmaalle pääsee myös lehtäen. Kuva: Pohjanmaan Matkailu ry

Pohjanmaa on hyvien yhteyksien päässä

Pohjanmaalle pääsee helposti, ja nähtävää on paljon. Kulttuurin ystävälle Vaasan ympäristö on todellinen aarreaitta.


  Pohjanmaa on hyvien yhteyksien päässä. Vaasan lentokentälle lennetään Helsingin lisäksi suoria lentoja Tukholmasta Ruotsista ja Tanskan Kööpenhaminasta. Pendolino-juna kulkee Tampereelta ja Uumajasta Ruotsista Vaasaan pääsee myös laivalla.

  Kulttuurimatkaajalle paikan päälle saapuminen ei siis olekaan ongelma. Ongelmia voi sen sijaan tulla tapahtuminen tarjonnan runsaudesta.

Korholman Musiikkijuhlat 31. kerran

  Korsholman musiikkijuhlat on elokuinen kamarimusiikkijuhla, joka levittäytyy Vaasan ympäristöön viikon ajaksi. Pohjanmaan matkailun Erkki Laakso kiittelee tapahtuman monipuolisuutta.

  – Musiikkijuhlilla on sekä ohjelmallisesti että sijainnillisesti jokaiselle jotakin. Konsertteja ei järjestetä vain konserttisaleissa, vaan myös ulkona ja julkisilla paikoilla.

  Tapana on ollut myös joka vuosi ottaa mukaan jokin erikoisempi soitin, vuoden 2011 avajaiskonsertissa kuultiin muun muassa Australian aboriginaalien narusta ja puunkappaleesta rakennettua soitinta.

  Tänä vuonna Korsholman musiikkijuhlien taiteellisena johtajana aloittaa pianisti Henri Sigfridsson, joka on varsin innoissaan uudesta työtehtävästään.

  – Olen vaikuttunut konserttitilojen mahdollisuuksista ja tavoitteenani on monipuolinen ohjelmisto – klassisen musiikin klassikoita ja ripauksia muista musiikkityyleistä, kertoo Sigfridsson.

Kansainvälinen huippukilpailu

  Pohjanmaan klassisen musiikin toinen maailmankuulu huipputapahtuma on Jorma Panula kapellimestarikilpailu. Viime vuonna marraskuussa viidettä kertaa järjestetty kilpailu keräsi ennätysmäärän osallistujia, peräti 125 hakijan joukosta karsittiin 20 varsinaiseen kilpailuun. Kilpailun taiteellisena johtajana ja tuomariston puheenjohtajana toimivan Jorma Panulan nimeä kantava kilpailu järjestetään kolmen vuoden välein. Klassisen musiikin ystävälle Jorma Panula kapellimestarikilpailu tarjoaa kilpailun jännityksen lisäksi monipuolisen musiikkikokemuksen maailman tulevilta huippukapellimestareilta.

Yleisurheilua koko perheelle

  Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna järjestetään Vaasassa yleisurheilun Suomen mestaruuskilpailut, Kalevan kisat. Vaasassa kilpailuihin on valmistauduttu hyvin. Erkki Laakso kertoo, että tuleva kilpailuareena Kaarlen kenttä suljettiin järjestelyjä varten jo kesän lopulla.

  – Kilpailualusta on uusittu kokonaan, samoin katsomoon ja kentän infrastruktuuriin on tehty paljon parannuksia ja muutoksia.

  Kalevan kisat on yksi suurimmista Vaasassa koskaan järjestetyistä tapahtumista, ja nelipäiväiset kilpailut näkyvät kaupungissa paljon, kävelyn SM-kilpailu ratkeaa esimerkiksi Vaasan kaduilla. Katsojia kilpailut kerännevät tavalliseen tapaan ympäri Suomen, ja Kaarlen kentälle odotetaankin jopa 20 000 katsojaa.

  Vaasa on järjestänyt Kalevan kisat kolme kertaa aikaisemminkin vuosina 1948, 1986 ja 2004, joten kokemusta järjestelyistä on. Toimitsijoita on kilpailuissa mukana tänä vuonna noin 800.

Perinteisiä rakennuksia

  Vain kahdenkymmenen minuutin automatkan päästä Vaasasta löytyy yksi Pohjanmaan mielenkiintoisimmista museoista. Stundarsin ulkoilmamuseo esittelee Pohjanmaan rakennusperintöä poikkeavalla tavalla – Alueelle on kerätty Mustasaaresta ja Vaasan ympäristöstä 60 vanhaa rakennusta. Rakennuksissa esitellään perinteisen pohjalaisen kylän elämää vuosisadan vaihteessa 1900.

  Stundars sai alkunsa vuonna 1938, jolloin kansakoulunopettaja Gunnar Rosenholm perusti museota varten yhdistyksen. Rosenholm oli innokas vanhojen esineiden keräilijä, ja hän innosti kyläläiset museon rakentamiseen.

  Stundarsin museokylän päärakennus sijaitsee mäen harjalla, ja sitä ympäröivät navetta, aitat ja muut rakennukset. Päärakennuksessa toimii myös ravintola ja kokouskeskus. Erkki Laakso kertoo, että kesäisin Stundarsissa historiaa elävöitetään erilaisilla näytöksillä ja esittelyillä.

  – Kylä oli viime kesänä ensi kertaa asuttu, leipurin talossa leivottiin leipää ja muissakin rakennuksissa oli museokävijöiden ihmeteltäväksi asutusta ja toimintaa.Tekstin kirjoittiTapani Mylly


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »