Nro 4-2012
Luokittelu: Pohjois-Karjala ;  Teatterit, orkesterit ;  Aina ;  Syksy ; 
Avainsanat: 100 vuotta, Joensuun kaupunginteatteri, Kirsikkapuisto, Vadelmavenepakolainen, Ihmemaa Oz, Viiru ja Pesonen, Mysteerio Buffo, Varietee Magica

Kirsikkapuistoa ja vadelmaveneitäSata vuotta teatteria Joensuussa

Joensuun kaupunginteatteri juhlii sataa toimintavuottaan monipuolisella omalla tuotannolla ja korkeatasoisilla vierailuesityksillä.


  Juhlivan kaupunginteatterin syksyn 2012 ensimmäinen ensi-ilta on Anton Tsehovin Kirsikkapuisto, jonka ensi-ilta nähdään 22.9.2012. Rakastetussa venäläisklassikossa vuorottelevat toisaalta komediallisuus, toisaalta kirjailijalle ominainen viiltävä melankolia.

  Kirsikkapuiston päähenkilö on leskirouva Ranjevskaja, joka palaa takaisin kotiin Venäjälle rahattomana useiden Pariisissa vietettyjen vuosien jälkeen vain huomatakseen, että perheen rakasta kotia ja kirsikkatarhaa uhkaa pakkomyynti. Näytelmä sijoittuu 1900-luvun alkuun siihen Venäjään, joka oli vääjäämättä kulkemassa kohti vallankumousta. Joensuuhun Kirsikkapuiston ohjaa Anne Rautiainen ja leskirouva Ranjevskajan roolissa nähdään Minna Maaria Virtanen. Joensuulaisten Kirsikkapuisto on hyvin tanssillinen – koreografian esitykseen on rakentanut Sanni Sihvola.

Komediaa täydeltä laidalta


  Iloa syksyn pimeneviin iltoihin tarjoavat Joensuussa nähtävät naurattajat, farssi Munaako herra ministeri ja Miika Nousiaisen kirjaan pohjautuva komedia Vadelmavenepakolainen. Munaako herra ministeri on farssitekstien kruunaamattomaksi mestariksi kutsutun Ray Cooneyn kirjoittama näytelmä, jossa koheltaa mm. poliitikkoja, sihteereitä, salarakkaita sekä, totta kai, tuntematon ruumis. Farssin ohjaa Tero Heinämäki ja sen ensi-ilta on suurella näyttämöllä 2.11.2012.

  Vadelmavenepakolainen kertoo tarinan Mikko Virtasesta, joka on suorastaan yltiöpäisesti rakastanut Ruotsia ja ruotsalaisuutta syntymästään saakka ja joka kokee syntyneensä väärään kansalaisuuteen. Virtaselle ruoho todellakin on vihreämpää aidan toisella puolella, ja monenlaisten käänteiden jälkeen hän pääseekin tutustumaan ruotsalaisuuteen lähemmin – mutta onko kaikki aina sitä, miltä näyttää? Vadelmavenepakolaisen ohjaajana vierailee joensuulaisille tuttu Perttu Leinonen. Komedian ensi-ilta on 10.11. ja se kuuluu teatterin kiertueohjelmistoon.

Juhlaa myös lapsille


  Juhlavuotensa kunniaksi kaupunginteatteri haluaa ohjelmistossaan painottaa tarjontaansa lapsille, joten jo viime keväänä ensi-iltansa saaneet Ihmemaa Oz sekä kevätkauden suosituin tuotanto Viiru ja Pesonen palaavat ohjelmistoon lokakuun alussa, ja molemmista on luvassa suosittuja perhenäytöksiä.

  Keväältä ohjelmistossa jatkavat myös suosittu Luolamies ja yllätykselliset Päästä irti -improvisaatioillat.

Vaikuttavia vierailijoita


  Oman tuotannon lisäksi Joensuussa nähdään juhlavuonna paljon vierailuja. Marraskuun 11. päivä nähtävä Mysteerio Buffo on näyttelijä Erkki Saarelan juhlaa. Italialaisen Dario Fon neljästä riemukkaasta tarinasta koottu esitys on kiertänyt Suomea jo 30 vuotta. Tämän vuoden kiertueellaan loistava Fo-tulkki Saarela juhlii myös omaa 40-vuotista taiteilijauraansa.

  Joulukuun alussa kaupunginteatteriin saapuu kansainvälinen, kaiken ikäisille katsojille suunnattu Varietee MAGICA -esitys. Show yhdistää mm. Pariisin Lidon ja Punaisen Myllyn sekä Saksan maineikkaimpien varietee-estradien tähtiesiintyjät, kotimaisen taikuuden eturivin taitajan Timo Kulmakon sekä ranskalainen koomikon ja vatsastapuhujan Marc Metralin. Tarjolla on poikkeuksellisen upeaa taikuutta ja taituruutta, joka ihastuttaa ja hämmästyttää. Varietee Magica viihdyttää suurella näyttämöllä 5.12.2012.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »