Nro 4-2012
Luokittelu: Uusimaa ;  Tapahtumat ;  Teatterit, orkesterit ;  Aina ; 
Avainsanat: Tapiola Sinfonietta, orkesteri, konsertti, Espoon kaupunginorkesteri, wieniläisklassinen musiikki, kamarimusiikki


Tapiola Sinfonietta, kuva: Sami Perttilä

Tapiola Sinfoniettan 25-vuotisjuhlaa

Tapiola Sinfonietta ilahdutti juhlayleisöä lauantaina 15.9.2012 Helsingin Musiikkitalossa. Tällä kertaa orkesteri konsertoi yhdessä Berliinin filharmonikkojen muusikoiden kanssa. Konsertissa kuultiin kolmen 1800-luvun suuren saksalaismestarin musiikkia.


  25-vuotias Tapiola Sinfonietta on Espoon kaupunginorkesteri. Se perustettiin vuonna 1987. Orkesterin juhlakausi huipentuu ensi vuoden keväällä vietettäviin juhlaviikkoihin 5.–21.4.2013. Kokoonpano on wieniläisklassinen, ja siinä soittaa 41 muusikkoa. Puolet heistä on ollut mukana orkesterin perustamisesta lähtien. Orkesterilla ei ole ylikapellimestaria. Sen sijaan sillä on useampia taiteellisia partnereita, joiden kanssa se tekee tiivistä yhteistyötä: kapellimestarit Santtu-Matias Rouvali ja Mario Venzago sekä viulisti Pekka Kuusisto. Orkesterin alkuaikoina taiteellisina johtajina toimivat mm. Jorma Panula ja Osmo Vänskä. Tapiola Sinfonietta tunnetaan myös siitä, että se esiintyy usein ilman kapellimestaria. Taiteellisista linjauksista vastaa taiteellinen johtoryhmä, joka muodostuu kahdesta muusikkojäsenestä sekä intendentistä.

Wieniläisklassisesta uuteen musiikkiin

  Orkesterin ohjelmiston perusrungon muodostaa wieniläisklassinen musiikki. Wieniläisklassisella aikakaudella – Mozartin, Beethovenin ja Haydnin aikoihin – orkesterit olivat kooltaan sinfoniettoja, eli täysimittaista sinfoniaorkesteria pienempiä orkestereita. Tapiola Sinfoniettan ohjelmistossa on myös uuden musiikin kantaesityksiä ja modernin musiikin klassikkoja sekä poikkitaiteellisia produktioita. Muutamia vuosia sitten orkesteri toteutti mm. arabialaismusiikin vaikutteita sisältävän Bizarre bazaar -produktion. Runsaasti huomiota osakseen sai myös Kimmo Pohjosen Kalmukki-sinfonia.

Lapset mukaan musiikin maailmaan

  Lastenmusiikki on Tapiola Sinfoniettassa keskeisessä asemassa. Tänä syksynä lastenmusiikkia kuullaan Tapiolasalissa 3.10.2012 Rarerare ja kaverit -musiikkiseikkailussa ja 7.10.2012 Eläinten karnevaali -konsertissa. Yhteistyötä tehdään myös Espoon koulujen kanssa KULPS!-ohjelman kautta (Koululaisten kulttuuri- ja liikuntapolku). Tarjonta on suunnattu peruskoulun 2- ja 7-luokkalaisille ja käsittää työpajojen ohella konsertteja, joissa esitellään eri soittimia sekä monenlaista musiikkia.

Kamarimusiikkia kartanomiljöössä

  Pienessä orkesterissa jokaisella muusikolla on ratkaiseva rooli. Ote on hyvin kamarimusiikillinen. Tapiola Sinfonietta esittää vuosittain useita kamarimusiikkikonsertteja. Tänä vuonna kuullaan neljän konsertin Taiteilijat lähikuvassa -sarja Kauppakeskus Sellon Sellosalissa. Helmikuussa 2013 on puolestaan kuusiosainen Kamarimusiikkia kartanoissa -konserttisarja, joka järjestetään nimensä mukaisesti Espoon viehättävissä kartanoissa. Musiikin ja kartanoestetiikan ystävät voivat siten ostaa lipun kahden viikonlopun konsertteihin ja päästä nauttimaan kaksitahoisesta kulttuurielämyksestä.

Kiertueilla kotimaassa ja ulkomailla

  Tapiola Sinfonietta konsertoi kotimaan kiertueella yhdessä Pekka Kuusiston kanssa 6.–9.11.2012. Konserttikiertue saapuu ensin Rovaniemelle siirtyen sitten Tornioon, Ylivieskaan ja Kaustiselle. Orkesteri esiintyy myös ulkomailla. Seuraavaksi on luvassa Saksan kiertue helmikuussa 2013.Tekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »