Nro 3-2012
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Kesä ; 
Avainsanat: risteily, Hopealinja, Runoilijan tie, s/s Tarjanne, Kaii Higashiyama, Visavuori, Kirstulan kartano, Emil Wikströmin ateljee, Kari Suomalaisen paviljonki, merirosvoristeily, Viikinsaari


Höyrylaiva s/s Tarjanne. Kuva: Hopealinja

Historian havinaa Tampereen sisävesilaivoilla

Lempeä lounaistuuli hivelee kasvojani, kun nojaan höyrylaivan kaiteeseen ja ihailen edessämme kimaltelevaa järven selkää. Matkassa höyrylaivan kannella tuntuu historian havinaa, sillä laiva jolla paraikaa seilaamme, on Suomen ainoa myös reittiliikenteessä edelleen toimiva höyrylaiva – s/s Tarjanne.


  Perinteet laivamatkailuun ovat Tampereella vanhat. Yllättävää kyllä, Tampere on myös tänä päivänä selviä lukuja vertaillessa maamme sisävesimatkailun ylivoimainen ykkönen. Sisävesilaivat kuljettavat täällä arviolta 110.000 matkustajaa vuosittain. Ikää s/s Tarjanteella on jo yli 100 vuotta. Se on palvellut uskollisesti tsaarivallan ajoista asti ja kuljettaa nyt entistä ehompana risteilyvieraat Tampereen Mustalahdesta kohti Länsi-Teiskoa, missä meitä odottaa tutustuminen Birger Federleyn ja Lars Sonckin arkkitehtitoimiston v. 1899 suunnittelemaan kansallisromanttiseen Pölkkylän huvilaan. Huvila edustaa karelianismia parhaimmillaan ja on myös sisustettu ajan hengen mukaisesti.

Jylhiä maisemia

  Vesireittiä kulkevalle maisemat avautuvat tuoreella tavalla: jylhät rantatöyräät piirtyvät eteemme majesteettisina, ja tuntuu kuin joku siirtäisi ajan rattaita taaksepäin. Takana on arjen kiire ja stressi, edessä henkeäsalpaavan koskettava suomalainen järvimaisema. Raikas ulkoilma saa myös makuhermomme herkistymään ja laivakokin rakentama herkullinen lounas maistuu hyvin niin pienille kuin meille varttuneemmillekin matkailijoille. Perillä Pölkkylässä on pakko ihailla Eliel Saarisen ja Alf Wallanderin luomiskykyä. Pölkkylän kartano on kalustettu heidän suunnittelemillaan huonekaluilla, ja kokonaisuus on eheä. Huvilassa vallitsee ajaton, tenhoava tunnelma. Päivän päätteeksi juomme kunnon kahvit. Kun istahdan paluumatkalla mukavasti linja-auton kyytiin, huomaan, että raitis ilma on tehnyt tehtävänsä: silmät tahtovat painua väkisinkin kiinni.

Japanilaismestarin jäljillä

  Päiväretki Länsi-Teiskoon on vain yksi lukuisista vaihtoehdoista, joilla Tampereelle suuntaavaa matkailijaa hemmotellaan. Hopealinja Oy ja Runoilijan tie tarjoavat muiden toimijoiden rinnalla sekä risteilypaketteja että reittiliikennettä, joka myös soveltuu erityisen hyvin omatoimimatkailijoille. Jokaiselle löytyy oma vaihtoehtonsa kiinnostuksesta riippuen. Runoilijan tien uusin risteily on japanilaistaiteilija Kaii Higashiyaman (1908–1999) mukaan nimetty reitti. Tämä yksi Japanin tunnetuimmista taidemaalareista kiersi kesällä 1962 Pohjoismaita ja vieraili mm. Virroilla, josta hän matkusti s/s Tarjanteella Tampereelle. Matkansa ja Pohjolan koskemattoman luonnon inspiroimana hän maalasi yhteensä 28 teosta. Risteilyllä tutustutaan hänen jalanjäljissään mm. Virtain kirkkoon ja Herraskosken kanavaan.

Pyhäjärven ja Vanajaveden nähtävyyksiä


  Hopealinjan risteilyillä pääsee ihailemaan kesäistä Pyhäjärveä ja Vanajavettä. Reitti kulkee Tampereelta Visavuoren kautta Hämeenlinnaan ja sivuaa mm. maankuulua, vehmasta Aulangon aluetta. Aulankoa vastapäätä sijaitsee klassisen kaunis Kirstulan kartano, jonka empire-tyylinen päärakennus on rakennettu jo 1813. Rakennus on entisöity vuosien 2004–2005 aikana, ja sen arkkitehtuuri ja interiööri johdattavat vierailijat täydellisesti Jane Austenin ajan tunnelmiin. Kartanovierailulla voi pistäytyä ostoksilla idyllisessä Kirstulan vanhassa puodissa, joka on avoinna sunnuntaisin sekä ryhmille myös sopimuksen mukaan. Lepaalla on mahdollista tutustua kartanon herkkuihin, ja Visavuoressa kannattaa vierailla kuvanveistäjä Emil Wikströmin ateljeessa sekä pilapiirtäjä Kari Suomalaisen paviljongissa. Shoppailusta kiinnostuneille Lempäälän Ideapark on houkutteleva kohde. Myös virkistävä uintireissu kylpylähotelli Edenin trooppisissa vesissä on yhdistettävissä risteilyyn.

Kulttuuria ja lastenohjelmaa

  Laivamatkailun oheen on rakennettu monipuolista kulttuuritarjontaa. Tarjolla on niin näyttelyitä kuin kesäteatteriakin, samoin kuin musiikkiesityksiä joka makuun. Itse laivoillakin on mahdollista päästä nauttimaan monenlaisesta trubaduurimusiikista. Pikkuväkeä ei ole liioin unohdettu. Merirosvoristeilyt tuovat jännitystä perheen pienimpien kesäohjelmaan. Jos se taas tuntuu liian pelottavalta, voi lähteä katsomaan muumeja, jotka esiintyvät Viikinsaaressa kesän mittaan viitenä eri ajankohtana. Tanssivan Muumilaakson mukaansa tempaavat vuorovaikutteiset tapahtumat sopivat kaikenikäisille, ja niiden kesto on 30 minuuttia.

Viikinsaari – vehreä keidas lähellä keskustaa


  Jos aikaa on käytettävissä vain vähän, mutta haluaa vaihtaa ympäristöä täydellisesti, Viikinsaari on varteenotettava vaihtoehto. Viikinsaari sijaitsee vain 15 minuutin laivamatkan päässä Tampereen keskustasta. Saari on saanut nimensä Viikin kartanon mukaan, jonka maihin se liitettiin 1800-luvun alkupuolella. Siellä sijaitseva ravintola kuuluu Tampereen vanhimpiin, ja se on suosittu kesähäiden ja muiden juhlien järjestämispaikka. Saarella voi viettää aikaa todella monin tavoin. Siellä on luontopolku, kesäteatteri ja minigolfkin. Onpa saarella entinen tyrmäkin. Se on nykyään kappeli, jossa voi käydä hiljentymässä. Saarekka voi myös grillata, saunoa ja uida.Tekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »