Nro 2-2012
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Satakunta, Pori, Rauma, Koivuniemen Herra, MuuMaa, Kirjurinluoto, Yyteri, Reposaari, Merimesta, Naurava Lohikäärme, Jämi, Vanha Rauma


Kaljaasi Ihanan kannella voi kokea unohtumattomia merielämyksiä.

Elämysten Satakunta

Merellinen ja historiallinen Satakunta tunnetaan suurtapahtumista, Rauman maailmanperintökohteista, upeasta merellisyydestä ja hauskan oudoista murteista.


  Monimuotoinen meri aavan meren kesyine laineineen tai suurempine tyrskyineen tarjoavat Selkämeren kansallispuistossa mahdollisuuden kokea uskomattomia elämyksiä kiireettömässä ja kauniissa ympäristössä. Kiintopisteiksi voi valita vaikkapa upeat Säpin tai Kylmäpihlajan majakkasaaren. Maakrapukin pääsee nauttimaan kauniista saaristosta esimerkiksi kaljaasi Ihanan kannella. Kauniista saaristosta löytyy merellisiä helmiä koko rannikon pituudelta.

  Satakunta on myös kalastajien suosiossa. Meren lisäksi alueen joet ovat suosittuja kalastuskeitaita. Koskikalastuksesta innostuneet tietävät suunnata Merikarvialle.

Lasten lupsakka lomakohde

  Satakunnassa lapsiperheille on runsaasti mukavaa tekemistä. Merikarvian Koivuniemen Herran MuuMaassa tutustuttaa maatilan tohinaan. MuuMaassa pääsee vaikkapa ruokkimaan eläimiä, keräämään kananmunia, lypsämään lehmiä tai kiertoajelulle traktorikyydillä.

  Porin Kirjuriluoto on keidas keskellä kaupunkia. Se on kokonaisuudessaan hoidettua, vehmasta puistoa kukkasineen, pensaineen, koristekasveineen ja käytävineen. Kirjurinluodon Pelle Hermannin leikkipuisto ympäristöineen on valtavan suuri ilmainen temmellyspaikka, jossa eri-ikäisille lapsille on myös omia juttuja. Kirjuriluodon uimarannassa lasten on hyvä uida ja kahlata, sillä hiekkarannan rantavesi on matalaa. Hiekkaleikkien jälkeen hiekat saa huuhdeltua rannan suihkussa. Nurmialue pöytineen soveltuu omien eväiden nauttimiseen. Syötävää voi ostaa myös paikanpäältä, sillä kaikki Kirjurinluodon palvelut ovat leikkipuiston lähettyvillä.

  Yyterin pitkillä hiekkarannoilla nauttivat pulikoimisesta, hiekkaleikeistä ja pallopeleistä niin lapset kuin aikuisetkin. Vaihtelua rantalomaan saa viettämällä päivän kylpylässä tai jatkamalla matkaa Reposaareen, jossa voi aistia aidon saaristokylän tunnelmaa. Saaren kärjessä sijaitsevasta Merimestasta on upea merinäköala. Kalaravintola Merimesta on tunnettu mahtavan makuisista kala-aterioistaan. Samassa rakennuksessa sijaitsevasta kalakaupasta saa myös takuulla tuoretta kalaa tai savukalaa ja muita kalavalmisteita kotiin viemisiksi.

Esihistoriaa ja aktiviteetteja


  Satakunta on toki muutakin kuin merta. Viikinkiajan tunnelmaan johdattaa Eurassa sijaitseva Naurava Lohikäärme. Se on Suomen ensimmäinen esihistorian opastuskeskus, jossa esillä on runsaasti muinaisten mallien mukaan valmistettuja esineitä, mm. miekka, astioita, ja leikkikaluja, joihin kaikkiin on lupa koskea. Siellä voi myös kokeilla langan kehräämistä värttinällä sekä kankaan kutomista pystykangaspuilla.

  Pohjois-Satakunnassa sijaitseva Jämi on tunnettu mahtavista harjumaisemistaan ja monipuolisista liikunta- ja seikkailumahdollisuuksistaan laskuvarjohypyistä erilaisiin safareihin.

Aistien Satakunta


  Satakunta pulppuaa aitoja makuja, huumaavia tuoksuja, käsintehtyjä tuotteita, lähiruokaa ja leivonnaisia. Aitoja elämyksiä voi kokea niin idyllisessä kahvilapöydässä, tilapuodin penkillä kuin huippuravintolassa. Luomu- ja lähiruoka ovat lähellä satakuntalaista sydäntä ja puhdas ruoka on suorastaan kunnia-asia. Tarjolla on suussa sulavia sieniä, kirpeää tyrniä, rouskuvia juureksia, erikoisia perinneruokia, tuoretta kalaa, tuoreutta tuoksuvaa leipää ja kotimaista lihaa sekä kanaa. Niitä löytää myös ihanista pienistä puodeista, tunnelmallisista myymälöistä, kauppahallista Porissa sekä paikkakuntien omilta toreilta. Pelkästään Vanhan Rauman idyllisessä ympäristössä on toista sataa pikkuputiikkia.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »