Nro 5-2011
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Pohjois-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Aina ; 
Avainsanat: Pohjois-Karjala, Kainuu, Vuokatti, Paltaniemen kylä, Kuvakirkko, Keisarintalli, Ukkohalla, luontokuvaus, Vanha Kaivos, SF-Filmikylä


Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa on erinomaiset mahdollisuudet luontokuvaukseen ja vaikkapa karhun tarkkailuun. Kuva: Wild Taiga

Minä lähden Pohjois-Karjalaan... ja Kainuuseen!

Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnat muodostavat rajan eteläisen ja pohjoisen Suomen välille. Alueiden jylhät korpimaastot, kirkkaina läikkyvät erämaajärvet, petoeläinten kohtaamisen mahdollisuus ja lähes loputtomilta tuntuvat aktiviteetit saavat monet lähtemään sinne – yhä uudestaan ja uudestaan.


Veri vetää Vuokattiin

  Kainuuta ei voi ohittaa ilman Sotkamon Vuokattia, jonka monipuoliset ja korkeatasoiset liikuntamahdollisuudet ovat tehneet siitä yhden Suomen vetovoimaisimmista hiihto- ja urheilukeskuksista. Vuokatissa sijaitsevat mm. Vuokatin urheiluopisto, laskettelukeskus ja Holiday Club -ketjuun kuuluva Katinkullan lomakeskus. Vuokatissa on myös vuonna 1998 avattu hiihtotunneli, jonka ansiosta hiihtäminen on mahdollista myös kesäkaudella.

Kulttuurin Kainuu

  Kainuun rikkaasta kulttuuritarjonnasta yksi suosituimmista on Oulujärven rannalla, vain 10 kilometrin päässä Kajaanista sijaitseva Paltaniemen kylä. Kyläretki Paltaniemeen johdattaa runoilija Eino Leinon lapsuusmaisemiin ja tutustuttaa Elias Lönnrotin elämänvaiheisiin sekä itse kylän tapahtumarikkaaseen historiaan: tiesitkö esimerkiksi, että kylän kirkko ja hautausmaa vyöryivät järveen maanjäristyksen voimasta? Paltaniemen retkellä voi vierailla myös harvinaisessa, katto- ja seinämaalauksin koristeltuun Kuvakirkkoon sekä keisari Aleksanteri I:n aamuateriapaikalle Keisarintalliin.

Rati riti ralla, sellainen on Ukkohalla!


  Ukkohallan matkailu- ja hiihtokeskus Hyrynsalmella tarjoaa laskettelun, hiihdon ja lumiloman riemuja upeissa kainuulaisissa maisemissa Syväjärven rannalla. Ukkohallan 15 rinteestä löytyy sopiva niin ensikertalaisille kuin eksperteillekin, ja ne, jotka eivät tahdo rynniä rinteeseen, voivat vaikka lähteä moottorikelkkasafarille tai lumikenkäilemään. Ukkohallan ehdoton suosikki etenkin lapsiperheiden keskuudessa on Poron kääntöpiiri, josta voi lähteä unohtumattomalle poroajelulle Ukkohallan upean lumisiin talvimaisemiin. Jos porovoimat haluaa vaihtaa hevosvoimiin, voi taitojaan käydä kokeilemassa Ajohallassa, Hyrynsalmen ajoharjoitteluradalla. Siellä voi auton hallintaa opetella turvallisesti koulutettujen ajo-opettajien johdolla.

Käykö karhu kameraan?


  Pohjois-Karjalassa on harvinaisen hyvät mahdollisuudet ympärivuotiseen suurpetojen kuvaukseen ja katseluun – myös talvisaikaan lämmitettävistä kuvaus- ja katselukojuista. Suomen villieläimistä maakunnassa tavataan vuoden ympäri mm. ahmaa, joka on jo maailman laajuisestikin harvinainen. Myös ilves, susi, kettu, majava, kanahaukka sekä maa- ja merikotka ovat vierailleet kuvauspaikoilla. Karhu on huhti- ja syyskuun välisen ajan kuvatuin vieras.

Ainutlaatuinen Vanha Kaivos

  Outokummun Vanha Kaivos on eittämättä kaupungin matkailuvaltti, ja sen kaivosmuseo kertoo nykypolville elähdyttävästi menneestä kaivoselämästä. Vanhaa Kaivosta on pitkäjänteisesti kehitetty matkailijoita kiinnostavaksi kohteeksi, joka kertoo elävästi ja mielenkiintoisesti kaivosmiesten kulta-ajasta ja suomalaisen kaivostoiminnan historiasta. Outokummun mäen ympärille levittäytyvä Vanha Kaivos on laaja museoalue ja matkailukohde, jollaista ei löydy muualta Suomesta. Vanha Kaivos on avoinna ryhmille tilauksesta ympäri vuoden.

Kuvaus.. kamerat.. käy Kontiolahdella!

  SF-Filmikylä Kontiolahdella on mielenkiintoinen vierailukohde kaikille tv-ohjelmista ja elokuvista kiinnostuneille. SF-Filmikylään on rakennettu kuvauksia ja matkailua varten nostalginen kylänraitti, jossa on mm. kauppa, pappila, koulu, tohtorila, tsasouna ja kaunis Terijokelaispensionaatti. Kaunis fiktiivinen Miikkulan kylä, Karjalan kunnailla -tv-sarjan tapahtumapaikka, on lavastaja Minna Santakarin visioima ja suunnittelema. Kylässä on hyödynnetty jo olleita vanhoja rakenteita ja uuden rakentamisessa on noudatettu kierrättämisen ja kestävän kehityksen mallia. Astu lavasteisiin ja tempaudu mukaan Suomi-filmien tunnelmaan!Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »