Nro 5-2011
Luokittelu: Kymenlaakso, Etelä-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Aina ; 
Avainsanat: Etelä-Karjala, Kymenlaakso, Saimaa Gardens, Holiday Club Saimaa, Imatran Kylpylä, Hamina, Maretarium, Arboretum Mustila


Näin vauhdikkaasti voi tulla läpi vesiseinän Imatran Kylpylässä. Kuva: Imatran Seudun Kehitysyhtiö Oy

Ilo irti Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa

Etelä-Karjala ja Kymenlaakso ovat perinteisesti olleet väyliä Suomesta itään. Täällä itä ja länsi lyövät kättä hyvässä yhteisymmärryksessä, ja kahden kulttuuriperinteen pitkä rinnakkaiselo antaa maakunnille sen ainutlaatuisen leiman, jonka jokainen matkailija tuntee matkallaan ilon lähteille ja idän portille.


Saimaa Gardens Lappeenrannan matkailun veturina

  Lappeenrannan matkailun veturiksi on muodostumassa lähivuosina rakentuva Saimaa Gardens, nykyaikainen ja Suomen oloissa ainutlaatuinen matkailu-, hyvinvointi-, elämys- ja innovaatiokeskittymä Saimaan rannalle, Rauhan ja Tiuruniemen alueelle. Alue on kooltaan 300 hehtaaria, ja sille ollaan parhaillaan rakentamassa palvelukokonaisuutta, johon kuuluu mm. hotelli, loma-asuntoja, golf-kenttä, ulkoilualueita ja ostosmahdollisuuksia. Toiminnassa on jo nyt hyvätasoiset loma-asunnot, lomakeskus Holiday Club Saimaa sekä korkeatasoinen huvivenesatama. Lähiaikoina alueelle on nousemassa lisäksi lisää majoituskapasiteettia, kauppakeskus Caprin ensimmäinen vaihe sekä useita ravintoloita.

Holiday Club Saimaa – pala Amerikkaa

  Pohjoismaiden suurin matkailu- ja elämyskeskus Holiday Club Saimaa Lappeenrannassa avattiin kuluvana syksynä. Lomakeskuksen konsepti on Suomessa ennennäkemätön: perinteisten kylpylä-, hotelli- ja ravintolatoimintojen lisäksi Holiday Club Saimaassa on täydellinen lomakeskus, jossa sijaitsevat mm. monitoimiareena, vesipuisto, golf-kenttä, keilahalli ja kokonainen wellnes-siipi erilaisille hemmotteluhoidoille.

Arjen yläpuolelle Imatran Kylpylässä

  Iloinen Etelä-Karjalan henki näkyy Imatran Kylpylässä: päivät pidetään hauskaa vesileikkien merkeissä, iltaisin tanssitaan ja nautitaan elämästä hyvän ruoan ja juoman kera. Imatran Kylpylä on enemmän kuin kylpylä – se on monipuolinen vapaa-ajankeskus, jonka toimintafilosofia on tarjota monenlaista toimintaa kaikenikäisille. Talvisaikaan kylpylä tarjoaa allasosaston lisäksi muutakin aktiivista tekemistä: retkiluistelua, keilausta tai mönkijäsafaria – nyt vaikkapa aluksi.

Historiallinen Hamina


  Haminassa, Suomen eteläisimmässä kärjessä, historian käänteet ovat vahvasti läsnä kaupunkikuvassa: silmiinpistävin muistutus kaupungin käänteistä on sitä kiertävä linnoitus, jonka rakentamisen aloittivat ruotsalaiset 1720-luvulla, ja veivät loppuun venäläiset Pohjan sodan jälkeen. Matkailijat pääsevät tutustumaan linnoitukseen kesäaikaan kävelemällä valleja kiertävää polkua, ja talvella linnoituksen sisään jääviä ympyräkatuja kulkemalla. Haminan roolista idän ja lännen rajalla kertovat myös kaupungin kolme kirkkoa: Engelin suunnittelema uusklassinen luterilainen kirkko, Pietarin ja Paavalin ortodoksinen kirkko sekä Pyhälle Marialle omistettu, keskiaikainen Marian kirkko, joka myös on Kymenlaakson vanhin rakennus.

Meren ihmeet Akvaariotalo Maretariumissa

  Akvaariotalo Maretarium Kotkassa on kansainvälisestikin ainutlaatuinen, merenalaista elämää esittelevä kohde. Ainutlaatuisen Maretariumista tekee se, että se esittelee suomalaisia kalalajeja: yli 50 erilaista kalalajia uiskentelee Maretariumin 22 akvaariossa, joista suurin on seitsemän metriä syvä Itämeri-allas. Maretariumissa voi nähdä esimerkiksi Suomenennätyskokoisen, yli metrin mittaisen venäjänsammen sekä vaikeasti havaittavan ja harvinaisen rautanuoliaisen, joka luonnonvaraisena elää vain Kotkan ja Pyhtään edustalla sekä Rautjärven Hiitolanjoessa. Maretariumin vetonaula on sukellusnäytös, jossa sukeltaja pulahtaa aika-ajoin Itämeri-altaaseen kaloja ruokkimaan. Vuodenvaihteessa sukeltajan tilalla tosin altaassa pulikoimassa nähdään itse joulupukki.

Talven ihmemaa Arboretum Mustilassa

  Kouvolassa sijaitsee Pohjoismaiden huomattavin metsäpuisto, Arboretum Mustila, jonka 120 hehtaarin alueella kasvaa lähes sata erilaista havupuulajia, 150 lehtipuulajia sekä satoja koristepensas-, köynnös- ja perennalajia. Puistoa kiertää ympäri vuoden polkuverkosto, jota pitkin voi kulkea talvellakin. Merkittyjä reittejä yhdistelemällä voi kävellä pisimmillään kymmeniä kilometrejä ilman, että täytyy kahta kertaa kulkea samaa polunpätkää. Erityisesti talvisaikaan hyvin esiin tulevat monet puulajit, joista kotimaiset ovat satoja vuosia vanhoja ja istutetutkin yli satavuotiaita. Metsäpuiston lähellä sijaitsee Mustilan viinitila, jonka valmistamia marja- ja hedelmäviinejä sekä likööreitä pääsee maistelemaan tilan Viinituvassa. Joulun alla viinitilan Viinipuoli muuttuu Joulupuodiksi, jossa on myytävänä paikallisten käsityöläisten taidonnäytteitä, herkkuja ja lahjatavaroita.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »