Nro 5-2011
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Aina ; 
Avainsanat: Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa, Seinäjoki, Traktorimuseo, Ilmajoki, Koskenkorvamuseo, Seinäjoen kaupunginteatteri, Kantarellis, Kuortaneen urheiluopisto, Härmän Kuntokeskus


Raippaluodon silta on Suomen pisin silta, 1045 metriä. Kuva: Vaasan matkailutoimisto

Pohjanmaa

Pohojaalaaset tunnetaan rehvakkaana, turhaa vaatimattomuutta vierastavana väkenä. Tuon luonteenpiirteen ymmärtää kun tutustuu Pohjanmaahan ja sen mahdollisuuksiin: kaikesta tästä on syytäkin olla ylpeä, joten mitä sitä piilottelemaan ja häpeilemään. Ollaan rohkeasti ylpeitä upeasta kotiseudusta ja siitä hyvästä työstä, jota siellä tehdään.


Traktoreiden uusi elämä

  Matti Jaskarin Traktorimuseo Seinäjoella on tällä hetkellä Suomen laajin yksityinen traktorikokoelma: esillä on noin 150 eri-ikäistä ja -mallista traktoria, joista suurin osa on kunnostettuja. Valmetit, Massey-Fergusonit ja Zetorit jököttävät vakaina idyllisessä miljöössä entisessä nuorisoseurantalossa ja sen yhteydessä sijaitsevassa hallissa. Päärakennuksessa on 24 traktoria, pieni kahviotila, wc ja museon sydän - paja. Siellä isäntä työskentelee päivittäin ja siellä on uuden elämän saanut moni traktorivanhus. Ilman pajaa ei olisi hienoja, täysin ajokuntoisia traktoreita. Traktorimuseo on avoinna pääosin sopimuksesta, mutta jos sattuu olemaan nurkilla, kannattaa käydä piipahtamassa, sillä yleensä isännän löytää pajastaan.

Viinan perässä Ilmajoelle

  Suomen kenties tunnetuin brändi, Koskenkorva, on kotoisin Ilmajoen Koskenkorvan kylästä, jossa itseoikeutetusti sijaitsee myös "kossulle" omistettu museo. Koskenkorvamuseo tutustuttaa sanoin, kuvin ja sävelin Koskenkorvan kylään, suomalaiseen alkoholipolitiikkaan, "pitkäripaisen" historiaan ja tietenkin myös Koskenkorvan viinatehtaan kehitykseen sotavuosista nykyaikaan. Huomioitu on myös kieltolaki, raittiusliike ja vapaan viinan aika.

  Koskenkorvamuseo sijaitsee Koskenkorvan Trahteerin yhteydessä perinteisessä pohjalaisessa maalaistalomiljöössä ja aivan Altian Koskenkorvan tislaamon läheisyydessä. Museon lisäksi Trahteerissa saa aikaa kulumaan tovin jos toisenkin, sillä ravintolapalveluiden lisäksi Trahteeri tarjoaa mm. kylpyläiloja infrapunasaunoineen, hoitoammeineen ja (huom! ulkoisine) viinahoitoineen.

Vampyyrit tanssivat Seinäjoella

  Seinäjoen kaupunginteatterin kuluvaa kautta vietetään ei-niin-vaatimattomasti, kuten toki pohojalaaseen mielenlaatuun sopii. Kaupunginteatterin näyttämöllä nähdään nimittäin ympäri maailmaa huippusuosion saavuttanut, kulttimusikaaliksikin tituleerattu Vampyyrien tanssi. Suurmusikaalissa lavalla on yhtäaikaisesti peräti nelisenkymmentä esiintyjää orkesteri mukaan lukien, ja goottihenkistä tunnelmaa luovat pääkallot, kookkaat kyntteliköt, sarkofagit, valkosipuliletit ja vampyyrihampaat. Tanz der Vampire -musikaalin kantaesityksen ohjasi Wienin Raimund Theaterin lavalle vuonna 1997 itse Polanski. Musikaalin ihokarvat nostattavan upean musiikin on säveltänyt yhdysvaltalainen Jim Steinman.

Kantarellis on koettava!

  Vaasassa sijaitseva hotelli Kantarellis on positiivinen poikkeus ketjuhotellien joukossa. Vaasa Oy:n vanhaan lehtitaloon perustettu hotelli tarjoaa ainutlaatuisia hotellielämyksiä tilavine huoneineen, persoonallisine sisustuksineen ja henkilökohtaisine palveluineen. Kaikki huoneet ovat äänieristettyjä, ja useimmissa niistä on oma sauna ja poreallas. Huoneet jakautuvat oleskelu- ja makuutiloihin, joiden keskellä on 42-tuumainen televisio. Luksuksen kruunaa hotellin saunaosasto kuumavesialtaineen. Persoonallinen ja korkeatasoinen Kantarellis on koettava itse – vasta sitten ymmärtää sen, että hotellissa voi oikeasti viihtyä eikä vain käydä nukkumassa.

Kunto kohdilleen

  Kuortaneen urheiluopisto ja Härmän Kuntokeskus pitävät huolen aktiivisen matkailijan kunnosta ympäri vuoden. Kuortaneen urheiluopisto tunnetaan ehkä parhaiten huippu-urheilijoidemme valmennuskeskuksena, mutta Kuortane tarjoaa erinomaiset puitteet myös meidän tavisten kunto- ja liikuntaharrastukselle. Urheiluopiston LiikuntaTarjottimelle on koottu valmiiksi erilaisia liikuntakurssikokonaisuuksia: ideana on, että jokainen löytäisi tarjottimelta itselleen sopivan ja mieluisan tavan liikkua.

  Härmän Kuntokeskus Ylihärmässä tarjoaa paitsi liikunta- ja kuntoilupalveluita, mahdollisuuden harrastaa monipuolisesti myös muita lajeja. Kuntokeskuksen kylpylä on suunniteltu rentoutumiseen ja nautiskeluun, ja kädentaito- ja harrastepajoissa pääsee päästämään luovuuden valloilleen erilaisten käsi- ja askartelutöiden parissa. Hyvinvointi on myös hyvää henkistä kuntoa!Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »