Nro 5-2011
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Aina ; 
Avainsanat: Häme, Päijät-Häme, Kanta-Häme, Sibeliustalo, Sinfonia Lahti, Verkatehdas, Iittalan poropuisto, harmonikkamuseo, Pyhäniemen kartano, Hollolan Hollywood


Vääksyn kanava. Kuva: Asikkalan kunta

Häme houkuttelee

Unohda ennakkokäsitykset jäyhistä ja mykistä hämäläisistä. Hämeenlinnan ja Riihimäen ympäristö, Kanta-Häme sekä Lahden ympärillä levittäytyvä Päijät-Häme mielenkiintoisine ja elävine tapahtumineen osoittavat, että Hämeessä eletään ilon kautta, perinteitä kuitenkin kunnioittaen.


Verdin parhaat Lahdessa

  Joulukuu merkitsee oopperan ystäville ja joulufaneille matkaa Lahteen. Joulukuussa nimittäin Lahdessa raikuvat niin kuolemattomat ooppera-aariat kuin tunnelmalliset joulun sävelet. Joulukuun alussa Sinfonia Lahti ja Lahden Oopperakuoro tuovat estradille teoksen Ilta oopperassa – Viva Verdi! Tiedossa on todellinen oopperamusiikin herkkuilta, kun Giuseppe Verdin mahtipontiset ja koskettavat aariat ja kuorokohtaukset kajahtavat ilmoille kapellimestari Markus Lehtisen johtamassa konsertissa. Luvassa on Verdiä kaikilla herkuilla: Trubaduuri, Macbeth, La Traviata, Don Carlo, Aida… Viva la musica, viva Verdi, viva Lahti!

  Myöhemmin joulukuussa hiljennytään joulun sanoman äärelle Sinfonia Lahden joulukonsertin siivittämänä. Yksi joulun tunnetuimmista tarinoista, itämaan tietäjien matka Betlehemiin on kerrottu vuosisatojen varrella lukemattomin eri tavoin. Sinfonia Lahden versio tarinasta on näytelmällinen joulukonsertti, joka tuo Sibeliustalon lavalle vaikuttavan yhdistelmän joulun mystiikkaa ja suomalaisia kansanperinteitä.

  Itämaan tähdessä kaikille tutut tiernapojat kohtaavat keskieurooppalaisen tietäjäperinteen värikkäässä ja mukaansatempaavassa tarinassa. Kaiken keskellä on joulun sanoma upeasti sovitettuina ja sinfonisesti esitettyinä joulusävelminä.

Hämeenlinnan Verkatehdas – tapahtumapaikka vailla vertaa

  Hämeenlinnan uusi kulttuuri- ja kongressikeskus Verkatehdas on ainutlaatuinen keskittymä, joka toimii sekä monipuolisena kulttuuriareenana että korkeatasoisena kokous- ja kongressikeskuksena. Vanhaan tehtaaseen rakennetussa Verkatehtaassa on mm. musiikki- ja kongressisali, kokouskeskus, ravintolapalvelut, elokuvakeskus, teatteri, taidemuseo ja musiikkiopisto.

  Verkatehdas tarjoaa kulttuurielämyksiä niin kaupunkilaisille kuin kauempaa tulevillekin. Konsertteja on talven aikana luvassa maamme eturivin artisteilta kun estradille nousevat kovatasoiset esiintyjät kuten Paula Koivuniemi, Juha Tapio, Sinfonia Lahti ja Sielun Veljet. Verkatehtaan seinien sisällä nähdään myös useita teatteriesityksiä aina Niskavuoresta lähtien.

Iittalan poropuisto – pieni pala pohjoista

  Pohjoisen eksotiikka on nyt aivan käden ulottuvilla myös etelässä. Iittalan poropuistossa isäntä Mika Rovanen tutustuttaa vieraat Inarista Iittalaan muuttaneihin poroihin, ja kertoo mm. kuinka nopea poro on ja mitä poron ripsille tapahtuu talvella. Ryhmät ja perheet pääsevät tutustumaan poropuistoon tilauksesta: ohjelmassa on porojen ruokkimista ja suopungin heiton opettelua, ja talvisin pääsee istumaan Petterin ja kumppaneiden kyytiin – myös itse ajaen! Muistoksi poroajelusta saa poroajokortin, ja sen päälle nautitaan kodassa nokipannukahvit lapinjuuston kera...

Harmonikkaa kerrakseen

  Päijät-Hämeen sydämessä Sysmässä sijaitsee Suomen ainoa harmonikkamuseo. Harmonikkaharrastaja Tauno Ylösen yksityiskokoelmalle perustuva Suomen harmonikkamuseo avattiin yleisölle vuonna 1993, ja nykyään kokoelmissa on lähes kaksisataa, valmistajamaittain ryhmiteltyä soitinta. Lisäksi museossa voi tutustua myös muuhun harmonikka-aiheiseen esineistöön sekä kuva- ja palkintogalleriaan. Museon vanhin esine on lusikkabassoharmonikka vuodelta 1850.

  Harmonikkamuseossa on perusnäyttelyn lisäksi vuosittain vaihtuva teemanäyttely. Vuosien saatossa teemanäyttelyissä on esitelty mm. harmonikkamestareita ja harmonikkatehtaiden historiaa, tanssimusiikkia ja naishanuristeja. Toisin kuin monissa muissa museoissa, harmonikkamuseossa museovieras voi itsekin kokeilla harmonikan soittoa.

Pyhäniemen kartano – Hollolan Hollywood

  Pyhäniemen kartano Hollolassa on saanut lisänimen Hollolan Hollywood, sillä 1930-luvulla se on toiminut monien suomalaisten elokuvien näyttämönä isännöiden tuon ajan suuria tähtiä kuten Tauno Paloa ja Ansa Ikosta. Pyhäniemen kartano on kulttuurihistoriallisesti Suomen arvokkaimpia kartanomiljöitä. Empiretyylisessä kartanossa voi vieläkin aistia vuosisadan vaihteen herraskartanotunnelmaa, ja sitä kehystää vehmas englantilaistyylinen puisto. Rakennuksen yläkerrassa on taidenäyttely, alakerta ja kirjasto on säilytetty entisellään. Kesäaikaan Pyhäniemen kartanossa järjestetään konsertteja – ensi kesän kohokohta on Jaloa metallia -konsertti – Karita Mattilan ja metalliselloyhtye Apocalyptican ainutlaatuinen yhteiskonsertti.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »