Nro 5-2011
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Aina ; 
Avainsanat: Pirkanmaa, kylpylä, kansallispuisto, Vapriikki, Tampereen taidemuseo, Muumilaakso, Villa Royal, Klaus Kurjen tie, Marjamäen Pajutila


Klaus Kurjen -tien kulttuurikierroksella vieraillaan myös Laukon kartanossa. Kuva: Raija Kolehmainen

Poimi parhaat palat Pirkanmaalta

Pirteä ja puuhakas Pirkanmaa ympäröi maamme kolmanneksi suurinta kaupunkia Tamperetta. Vetovoimainen Tampere on Pirkanmaan sydän, mutta sen ympärilläkin vietetään vireää elämää. Matkailijalle Pirkanmaa tarjoaa historiaa, tapahtumia ja elämyksiä kompaktissa paketissa.


Edenistä Ikaalisiin

  Pirkanmaata voisi nimittää kylpylämaakunnaksi, sillä alueella on peräti kolme suurta ja houkuttelevaa kylpylää: Lapinniemen kylpylä idyllisessä tehdasmiljöössä Tampereella, Eden Pyhäjärven rannassa Nokialla ja kaikkien tuntema Ikaalisten kylpylähotelli Ikaalisissa. Jokaisessa kylpylässä on allasosastojen lisäksi monipuolinen hoitovalikoima, vireä viihdetarjonta ja hyvät mahdollisuudet myös muunlaiselle vapaa-ajanvietolle. Mikset kokeilisi vaikka jokaista?

Sen Seitsemisen luontoelämystä

  Luonto on Pirkanmaalla lähellä. Suuret järvet Näsijärvi ja Pyhäjärvi levittäytyvät laajalle alueelle, ja Seitsemisen ja Helvetinjärven kansallispuistot puhaltavat henkeä koko maakuntaan. Ylöjärven ja Ikaalisten alueelle levittäytyvä Seitseminen on kooltaan 45,5 neliökilometriä ja sen maisemassa vaihtelevat suo- ja metsäalueet sekä harjut. Seitsemisen merkityt polut soveltuvat sekä päiväretkeilyyn että muutaman päivän vaelluksiin. Seitsemisen saloseudulla sijaitseva Koveron perinnetila esittelee viime vuosisadan alun elämänmenoa. Tila on entisöity mahdollisimman tarkoin vastaamaan perinteisen hevosmaatalouden aikaa eli noin vuosia 1927–1941. Koverossa vaalitaan perinteistä kulttuurimaisemaa vanhan ajan menetelmin.

  Seitsemisen lisäksi Pirkanmaalla on myös toinen laaja kansallispuisto, Helvetinjärvi Ruovedellä. Helvetinjärven kansallispuisto edustaa vaihtelevaa ja jylhää pirkanmaalaista metsäluontoa, jonka erikoisuutena ovat syvät rotkolaaksot, jyrkkärantaiset järvet, pienet metsälammet ja salomaiset metsät. Helvetinkolu, yksi rotkoista, on ollut tunnettu matkailunähtävyys jo 1800-luvulla, ja se on edelleen puiston suosituin käyntikohde.

  Seitsemisen ja Helvetinjärven kansallispuistot yhdistää Pirkan Taival, joka kulkee ristiin rastiin Pirkanmaata peräti 11 kunnan ja kaupungin alueella. Hyvin ylläpidetyt Pirkan Taipaleen polut mahdollistavat retkeilyn niin kävellen, pyöräillen, hiihtäen kuin kelkkaillenkin ja tarjoavat henkeäsalpaavia maisemia ja kuntoa kohottavia kokemuksia.

Tampereella tapahtuu talvellakin

  Tampere, Pirkanmaan sydän, sykkii täysillä vuoden ympäri. Kaupungin teattereiden laadukas tarjonta tunnetaan koko maassa, ja mielenkiintoisia museoitakin Tampereelta löytyy useampia.

  Museokeskus Vapriikki
Tammerkosken rannalla on ainutlaatuinen kokonaisuus, jossa riittää nähtävää koko perheelle. Vapriikki tarjoaa vuosittain kymmenkunta näyttelyä, joiden teemat vaihtelevat historiasta tekniikkaan ja luonnontieteisiin. Museokeskuksessa pitävät majaansa myös Suomen Jääkiekkomuseo, Kenkämuseo ja Nukkemuseo.

  Tampereen taidemuseon alainen Muumilaakso esittelee yli 2000 teoksen voimin taiteilija Tove Janssonin alkuperäisiä muumiteoksia. Museo perustuu Tove Janssonin rakastettuihin muumikirjoihin, joita on käännetty jo yli 40 kielelle. Myös alkuperäiset muumikuvitukset ovat olennainen osa museon tunnelmaa, ja etenkin Tuulikki Pietilän rakentamat kolmiulotteiset kuvaelmat täydentävät mielikuvaa muumitarinoiden tapahtumista. Kokoelman helmi on sininen viisikerroksinen muumitalo, joka on yhtä omaperäinen kuin sen asukkaat... Tampereen Muumilaakso ei nuku talvellakaan, vaan siellä järjestetään säännöllisesti erilaisia teemapäiviä ja työpajoja.

Egyptin aarteet löytyvät Sastamalasta


  Sastamalassa sijaitseva Villa Royal isännöi ensi vuonna Egyptin Aarteet -nimistä näyttelyä, joka esittelee Farao Tutankhamonin haudasta löydettyjen aarteiden rekonstruktioita. Egyptiläisten taiteilijoiden ja käsityöläisten tavoitteena on ollut tehdä Tutankhamonin aarteista mahdollisimman aidonnäköisiä jäljitelmiä, ja nämä tuhansien työtuntien tuottamat tulokset ovat helmikuusta eteenpäin nähtävillä Villa Royalissa. Tämä ainutlaatuinen esillepano on maailman pohjoisin egyptiläisiä aarteita esittelevä näyttely, ja se pysyy Villa Royalissa aina ensi vuoden marraskuun loppuun saakka.

30 vuotta Klaus Kurjen tiellä Vesilahdella


  Noin 20 kilometrin mittaisella Klaus Kurjen tiellä juhlitaan ensi vuonna 30-vuotista taivalta. Vuonna 1982 perustettu matkailureitistö kuljettaa Vesilahden historiaan ja tutustuttaa historiallisiin hahmoihin. Nimensä reitistölle antanut Klaus Kurki isännöi aikanaan Laukon kartanoa Vesilahdella ja on jättänyt nimensä pysyvästi paitsi Pirkanmaan, myös koko Suomen historiaan.

Paju taipuu moneksi

  Marjamäen Pajutila Kangasalla on paikka, jossa voi vierailla yhä uudelleen. Vanhan sukutilan kupeen syntyneiden pajuviljelmien sadosta syntyy tilan isännän ja emännän käsissä mitä kauneimpia ja taidokkaimpia käyttö- ja koriste-esineitä. Tilalla on myös tunnelmallinen kahvio ja sisustustavaramyymälä.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »