Nro 5-2011
Luokittelu: Lappi ;  Alue-esittelyt ;  Aina ; 
Avainsanat: Lappi, Teddy Tours, nalle, nallematkat, Marja Ylinampa


Nalleillekin on tarjolla aitoa tunnelmaa. Kuva: Teddy Tours

Lapista nauttii nallekin

Lappi tarjoaa tunnetusti jokaiselle jotakin: erämaan hiljaisuutta luonnonystäville, villejä after-ski -juhlia monokansalle, erilaisia extreme-elämyksiä seikkailijoille. Lapin vetovoima on tunnettu maamme rajojen ulkopuolellakin, mutta ihmiset eivät ole ainoita, joita Lapin-kaipuu vaivaa. Koti- ja ulkomaisten ihmisturistien lisäksi Lappiin lähtee nykyisin yhä useammin myös nallet eri puolelta maailmaa.


  Kipparikvartettia mukaillen nykyisin voisi laulaa: ”Jos Lappiin haluat mennä nyt niin takuulla yllätyt.” Santa’s hotellissa Rovaniemellä, Joulupukin maassa, laavulla tai rekikoira-ajelulla saatat nimittäin yhä useammin törmätä paitsi japanilaisiin turisteihin, myös lomaileviin nallekarhuihin. Ihan oikeasti. Rovaniemeläisen Marja Ylinamman yritys, Teddy Tours Lapland nimittäin järjestää Lapin-matkoja nalleille.

  – Idea syntyi oikeastaan jo kauan sitten, mutta yritys lähti käyntiin vasta vajaat kaksi vuotta sitten. Satuin näkemään lehdessä jutun Teddy Tours Berlinistä, joka järjesti nalleille Berliinin-matkoja, ja tulin ajatelleeksi, että mikseivät nallet haluaisi myös Lappiin, Marja Ylinampa muistelee.

  Teddy Tours Laplandin toiminta-ajatus on yksinkertainen: järjestää ihan oikeita Lapin-lomia turisteille, jotka nyt vain sattuvat olemaan… no, nallekarhuja. Karhut majoitetaan hotelliin, ja ne tutustuvat Lappiin asiakkaan toiveiden mukaisesti. Ohjelmaan kuuluu mm. vierailu Joulupukin luona, nokipannukahvit laavulla, kaupunkikierros Rovaniemellä jne. Kaikissa kohteissa nalle pääsee valokuvaan, joka sitten postitetaan kotiväelle todisteeksi siitä, että kaikki luvattu on nähty. Mikäli asiakas niin haluaa, vierailun kohokohdat myös videoidaan.

Pala parempaa maailmaa


  Ylinampa on tottunut selittelemään mielenterveyttään useaan otteeseen, mutta kertoo, että ensi keväänä kaksi vuotta täyttävä yritys on saanut poikkeuksetta erinomaisen vastaanoton niin paikallisten matkailuyrittäjien, median kuin asiakkaiden keskuudessa.

  – Kyllähän kaikki alkuun pitivät minua hulluna, mutta kyllä tämä on ollut hauskaa. Paikalliset matkailuyrittäjät ovat olleet innoissaan mukana tekemässä yhteistyötä. Tuntuu siltä, että täällä on vähän tarvittukin tällaista erilaista otetta, Ylinampa sanoo.

  Minkälaiset ihmiset oikein lähettävät nallensa Lapin-lomalle?

  – Asiakkaani ovat ihan aikuisia ihmisiä ympäri maailmaa. Japanista, Saksasta ja Englannista tulee paljon nalleja, mutta myös kotimaasta. Eräs äiti esimerkiksi lähetti tyttärensä lapsuusnallen matkalle, ja nallen matkadokumentti päätyi sitten tyttären ylioppilaslahjaksi. Ihmisillä itsellään ei ehkä ole mahdollisuutta lähteä lomalle, joten loma eletään vähän niin kuin nallen kautta, Ylinampa selittää.

  – Ihmiset haluavat asioita, joista tulee hyvä mieli. He kaipaavat ehkä jotain, joka lämmittää tässä välillä aika kylmässäkin maailmassa. Minusta tuntuu, että nykyisin ihmiset tarvitsevat jotain tällaista sydäntä lämmittävää.

  Jollain hassulla tavalla se kuulostaa täysin järkeenkäyvältä.

Pakettimatkoja asiakkaan toiveita kuunnellen

  Teddy Tours Laplandin nallematkat on paketoitu: tarjolla on perusmatka ja luxusmatka, mutta myös asiakkaiden yksilölliset toiveet pyritään huomioimaan mahdollisuuksien mukaan.

  – Kyllä erityistoiveita otetaan vastaan ja toteutetaan. Esimerkiksi eräs 50-vuotislahjaksi mennyt nalle vietiin laulamaan karaokea, Ylinampa kertoo.

  – Suloinen oli myös erään avioparin lähettämä nallepariskunta, jotka tulivat Napapiirille 10-vuotishäämatkalle.

  Toistaiseksi nallematkat hoituvat hyvin pienellä organisaatiolla: Ylinampa itse huolehtii järjestelyistä ja nallejen kuljettamisesta, ja mukana kulkee vain valokuvaaja, joka dokumentoi nallen elämän kohokohdat. Kuten matkailussa aina, myös Teddy Toursissa eletään sesonkien mukaan: kysyntää on kesällä ja talvella, erityisesti joulun molemmin puolin, mutta kevät ja alkusyksy ovat hiljaisempia. Silloin Marja Ylinampa hoitaa omaa lahjatavarakauppaansa Rovaniemellä.

  – Joulu on hiljaista aikaa, sillä jouluhan on tyypillisesti perhejuhla, jolloin halutaan olla rakkaiden kanssa. Silloin nalletkin halutaan pitää kotona, Ylinampa sanoo.

Turisti on tärkein – nallematkailussakin


  Vaikka pakettimatkoilla ollaankin, jokainen reissu on Ylinamman mukaan omanlaisensa – kuten jokainen turisti, ihminen tai nalle, on oma persoonansa. Ylinampa on kokenut nallevieraidensa kanssa monia satumaisia ja hauskoja hetkiä, mutta erityisesti on jäänyt mieleen vuoden takainen ensilumen reissu:

  – Ratsastimme nallejen kanssa hevosilla metsään, jonne saavuimme juuri sopivasti sinisen hetken alkuun. Meillä oli nuotiossa tuli, makkarat paistumassa ja oikea tonttu odotti meitä nuotiolla. Siinä istuessa kun kuului ainoastaan hevosten kavioiden narskunta hangella, tuli lämmin ja ihana tunne. Se oli itsellekin elämys.

  Kyyniselle tulisi helposti mieleen, että sama se, missä ne nallet yönsä nukkuvat, eihän ”kotiväki” sitä kuitenkaan koskaan saa tietää, mutta Ylinampa suhtautuu hulluun ideaansa kuitenkin äärimmäisellä vakavuudella.

  – Onhan se tietenkin ihan hullua jutella niille nalleille, mutta kyllä niille täytyy puhua. Koitan pitää niitä kuin ketä tahansa muita turisteja, eli mahdollisimman hyvin. Kyllä se hyvä tunnelma välittyy kotiin, Ylinampa pohtii.

  – Ajattelen aina, että teen työtä nallet lähettäneille ihmisille, jotta heille tulisi hyvä mieli – eihän sitä tiedä, mitä kaikkea siellä taustalla on. Pyrin siihen että nallen saapuessa kotiin se hetki kun paketti avataan ja käydään läpi kuvat ja tuliaiset, olisi sellainen hetki, että kaikki muu arkinen unohtuu edes hetkeksi.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »