Nro 4-2011
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Kainuu, Kuhmo, Kuhmo-talo, Kuhmon Kamarimusiikki, Kuhmon Talvi, Ihminen ja Kosmos, Hotelli Kalevala, Kalevala Spirit, Joulukylä

Kuhmon luonnon rauha ja rentouttavat aktiviteetit tarjoavat hyvää oloa niin ruumiille kuin sielulle


Suomalaisuuden peruselementit - sauna ja Kalevala. Kuva: Wild Taiga

Hyvinvointia Kuhmosta

Kuhmo on sekä Kainuun, Suomen että Euroopan unionin itärajalla sijaitseva 9500 asukkaan kaupunki, jonka väestötiheys on 2,1 asukasta/km². Siitä huolimatta Kuhmon Kamarimusiikki -festivaali on tehnyt ihmeen nousemalla maailman huipulle tehden kaupungin nimen tunnetuksi ympäri maailman.


  Kuhmo-talo rakennettiin 16 vuotta sitten vastaamaan Kuhmon Kamarimusiikin huippumuusikoitten ja vaativan yleisön tarpeita. Talo on kuitenkin osoittautunut toimivuutensa myös erinomaiseksi paikkana teatteriesityksille, viihdekonserteille, näyttelyille ja kokouksille. Suuria viihdekonsertteja ja isoja tapahtumia järjestetään Kuhmo-talossa ympäri vuoden.

  Kuhmon Talvi on kuhmolaisten kulttuuritoimijoiden nyt neljättä kertaa yhteistyössä kokoama talvinen kulttuuritapahtuma, joka järjestetään 1.−7.1.2012. Luvassa on parasta kuhmolaista kulttuuria, kuten musiikkia monessa muodossa, tanssia, näyttelyitä sekä luontokuva- ja kirjailijailtoja. Elokuvaillassa nähdään Pekka Parikan vuonna 1989 ohjaama elokuva Talvisota. Kuhmon Talven tavoitteena on tarjota monipuolista kulttuuria niin kuhmolaisille kuin kauempaakin tuleville.

  Ihminen ja Kosmos on Kuhmossa 17.–19.3.2012 jo 17. kertaa järjestettävä keskusteleva kulttuuritapahtuma, jossa tutkijat ja yleisö keskustellen ratkovat ihmisen, ihmiskunnan ja maailmankaikkeuden suuria kysymyksiä ja keskustelujen lomassa hyvästä musiikista nauttien. Tapahtuman järjestää Suomen Akatemia yhdessä Pro Kuhmo Oy:n kanssa.

Kalaan keskellä kaupunkia


  Kuhmon luonto on erämaista taigaa ja se tarjoaa virkistäviä, jopa unohtumattomia elämyksiä ympäri vuoden. Alueella on yli 100 kalastuskelpoista koskea säännöstelemättömien vesien äärellä. Vapaina virtaavista vesiväylistä nauttivat mm. virkistyskalastajat ja retkimelojat. Koskimelojille mieluisin on kevättulvien aika, jolloin veden vauhti on kiivaimmillaan. Koskikalastus on mahdollista jopa 500 metrin päässä Kuhmon keskustasta. Helposti saavutettavaa ja suosittua Pajakkakosken, Saarikosken ja Akonkosken aluetta ollaan kehittämässä yhä paremmaksi virkistys- ja kalastustoiminnan kannalta.

Hyvinvointia Kalevalan tapaan


  Kalevalankankaalla, kolmen kilometrin päässä Kuhmon keskustasta, Lammasjärven rannalla seisoo Kalevala-eepoksen "Kokko”-linnun muotoon rakennettu, yksityisomistuksessa oleva Hotelli Kalevala. Nykyaikaiseen rakennustapaan ja kodikkaaseen sisustukseen sovitettu kokonaisuus on yhdistelmä totta ja tarua, nykypäivää ja perinnettä.

  Hotellin wellness-osastolta löytyy perinteiset saunojen lisäksi turve- ja infrapunasauna, yrttiporeallas sekä poreallas. Kesällä kylpyläosastolta pääsee pulahtamaan järveen ja talvella avantoon, mutta erittäin suosittua on puhtaassa lumessa kieriskely. Hoito-osastolta on varattavissa erilaisia hierontoja ja hoitoja, kuten kalevalaista jäsenkorjausta - niin kuin paikan teemaan hyvin sopii!

  Hotellia ympäröivät mainiot ulkoilumaastot. Mielenkiintoista nähtävää on kävelymatkan päässä, sillä polkuja pitkin pääsee niin Luontokeskus Petolaan, Talvisotamuseoon kuin Kalevala Spirit Elämyspuistoonkin. Luontokeskukseen pääsee jopa pyörätuolilla, sillä Petolan ja hotellin välillä välinen polku on rakennettu esteettömäksi.

Ryhmäaktiviteetteja

  Kuhmon kesäisessä viikko-ohjelmassa on muun muassa karhunkatseluöitä, savusaunassa saunomista ja jännittävää koskiuintia. Talvella koskessa uidaan kelluntapuvussa, jonka jälkeen saa lämmintä totia. Talvellakin voi lähteä erilaisille retkille ja safareille.

  Ryhmille järjestyy Kuhmossa myös ohjattua liikuntaa. Kuhmon Kivattarien johdolla voidaan zumbata tai kokeilla miesporukassa miesten jumppaa. Kokeilla voi myös kahvakuulaharjoittelua, pilatesta tai joogaa. Ohjausta ja vinkkejä voi saada ammattivalmentajalta tai personal trainerilta. Käytettävissä on myös tanssiliiketerapeutin palvelut, mikäli haluaa ottaa lomastaan kaiken irti.

Elämyksiä Kalevalan hengessä


  Suomen ensimmäinen, puhtaan luonnon ja kulttuurin antiin keskittyvä lomakeskus Kalevala Spirit elää kansalliseepoksen hengessä tarjoten kokonaisvaltaisia elämyksiä. Toiminnan innoittajana on Kalevalan ehtymätön tarinamaailma. Väinämöisen, Pohjan Akan ja Ilmarisen taruista Kalevala Spirit ammentaa elämysretkiin, seikkailuihin ja illanistujaisiin.

  Viidentoista hehtaarin luonnonkaunis alue muodostuu kalevalaisesta Elämyspuistosta, Ravintola Pohjolan talosta kauniine pihapiireineen sekä luontoloman mahdollistavasta loma-asuntoalueesta savusaunoineen ja hirsimökkeineen.

  Kalevala Spiritin Pohjolan Talo sopii myös yksityistilaisuuksiin. Siellä voi viettää häitä, pitää kokouksia, juhlia, työyhteisöjen TYKY-päiviä ja pikkujouluja. Myös koululaisryhmät tekevät retkiä sinne tutustuen Kalevalan maailmaan. Kesäisin Kalevala Spirit järjestää erikoistapahtumia, kuten lavatansseja ja Pohjolan Pitoja.

  Joulun alla Kalevala Spiritin Joulukylä herää henkiin tarjoten lämminhenkisen kierroksen joulupukin maailmaan. Joulupukki asuu kyllä Korvatunturilla, mutta kuhmolaisten mukaan pukki on siellä haltioiden taian vuoksi ihmissilmälle näkymätön. Silloin kun ihmiset haluavat nähdä Joulupukin, on hänen tultava pois Korvatunturilta. Kuhmon Joulukylässä Joulupukilla on oma työhuone. Kuhmossa joulun satu avaa suomalaisen joulun aidoimmat tuntemukset. Puitteiltaan unohtumattoman kaunis Kuhmon Joulumaa sykkii lämpöä ja tunnelmaa, josta kymmenet tontut ja retken päähahmo, Joulupukki, loihtivat lämpimän iloisen mielen.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »