Nro 4-2011
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Kainuu, Paltamo Kainuun Opisto, Paltamo Golf, Golfhovi, kalastus, Kainuun Kalamatkat, Hóll Talli, vaellusratsastusPaltamo
Oulujärven kainalossa

Oulujärvi sijaitsee läntisessä Kainuussa, Kajaanin, Paltamon ja Vaalan alueilla. Perhematkailijoille matalavetinen Oulujärvi on ihanteellinen, sillä monilla hiekkapitoisilla rannoilla lasten on turvallista leikkiä ja opetella uimataitoja.


  Oulujärvi on Suomen neljänneksi suurin järvi ja järvellä on myös Suomen suurimpiin lukeutuvat sisävesiselät, Ärjänselkä ja Niskanselkä. Paikalliset kutsuvat Oulujärveä Kainuun mereksi, sillä parhaimmilla rantapaikoilla näkymä on kuin avomerellä, jossa vastarantaa ei näy.

  Vajaan neljän tuhannen asukkaan Paltamon kuntaan matkailijoita vetää kesäisin Paltamo Golf, jonka täysimittainen kenttä sijaitsee upealla paikalla, aivan Oulujärven rannalla. Paltamosta on alle tunnin matka sekä Vuokattiin, Ukkohallaan että Paljakkaan, joten sieltä pääsee talvilomallakin helposti eri laskettelukohteisiin.

Oppia opistolta

  Kainuun Opisto on varsinkin ryhmille sopiva majoittumis- ja ruokailupaikka. Opiston monet lyhytkurssit sopivat myös lomailijoille. Kaikille avoimien kurssien ohella opisto järjestää yhdistyksille ja yhteisöille mittatilaustyönä omia kursseja ja koulutuspäiviä. Kursseilla voidaan tehdä kalligrafisia joulukortteja tai huoneentauluja, origameja, saada oppia elämäntapamuutoksista ja painonhallinnasta tai vaikkapa tietokoneen käytöstä.

Golfia järven rannalla

  Paltamon golfkenttää on sanottu Suomen kauneimmaksi. Suosittua aluetta kehitetään edelleen voimakkaasti, ja kunta onkin kaavoittanut tontteja aivan kentän läheisyyteen. Tarjolla on myös valmiiksi rakennettuja lomataloja. Paltamon Golfhovin talot sijaitsevat Paltamo Golfin kentän 10-väylän varrella. Yhtiössä on kolme kaksikerroksista taloa, joista kaksi on jo valmistunut. Kaikista taloista avautuvat upeat järvimaisemat.

  Paltamo Golfin kenttä sopii niin aloittelijalle kuin taitavammalle pelaajallekin. Väylät on sijoitettu rantaviivan ja metsiköiden mukaan. Kierrosten välillä ja pelin jälkeen on mukava virkistyä klubirakennuksessa, jonka tyylikkään eleganteista sisätiloista avautuvat upeat järvimaisemat. Ravintola Paltamon Sydän hemmottelee asiakkaita paikallisilla ruokaherkuilla ja tasokkailla kahvilatuotteilla.

Takuuvarmat kalaretket

  Järven läheisyys suo oivan mahdollisuuden myös kalastusretkille, sillä Oulujärvi on yksi Suomen parhaista uisteluvesistä. Tärkeimmät saaliskalalajit ovat kuha ja hauki, mutta saaliiksi saadaan myös isoja ahvenia ja taimenia. Kainuun Kalamatkat tarjoaa kalastussafareita kalatakuulla, jolloin retken hinta palautetaan asiakkaalle, ellei kalaa saada veneeseen.

  Retki tehdään ammattitaitoisen kalastusoppaan johdolla ja käytössä on tuorein tieto kuhien sekä haukien liikkeistä ja suosikkivieheistä. Uistellessa käytetään enimmillään kahtatoista vapaa kulloisestakin pyyntipaikasta ja syöntitilanteesta riippuen. Asiakkaat pääsevät mukaan käytännön kalastukseen viimeistään kalojen väsyttämisvaiheessa.

  Käytössä on kaksi erilaista kalastusalusta. Suuri, merikäytössäkin palvellut yli kymmenmetrinen teräsalus luo retkelle turvallisuutta ja mukavuutta. Matkustajapaikkoja on kaksitoista ja aluksen lämpöisissä sisätiloissa tarjolla on kahvia, teetä, alkoholittomia virvoitusjuomia ja pientä purtavaa. Aluksen varustukseen kuuluvat myös wc, venekeittiö, ruokailutilat sekä kolme petipaikkaa ajon aikana. Toinen, ponttonivene Fishin´ Barge 21, on erikoisvene, jonka muhkeakokoinen tasainen kansi on varustettu nykyajan mukavuuksilla. Myös tässä veneessä on kaksitoista kalastusvapaa. Erikoisuutena Fishin´ Bargessa on kalastustuolit ja muhkea nahkasohva!

Kulttuuria ja kalastusta


  Vaimotkin viihtyvät varmasti kalareissulla, joka tehdään Oulujärvellä Eino Leinon virittämissä tunnelmissa. Paltaselällä ja Melalahdella teräsveneellä risteillessä opas kertoo, miten maisemat, saaret ja rantamaiden talot liittyvät Eino Leinon runoihin ja elämään. Retkeä voidaan muunnella lähtöpaikan ja asiakkaiden tarpeiden mukaan. Tällöin voidaan piipahtaa välillä maissa joko kahvittelemassa tai ruokailemassa esimerkiksi Eino Leino -talolla Paltaniemellä tai Ravintola Paltamon Sydämessä.

Retkelle ratsain


  Paltamon luontoon voi tutustua myös vaellusratsastuksella. Hóll Talli on islanninhevosvaelluksiin ja islanninhevosten kasvatukseen erikoistunut talli, joka sijaitsee kauniissa vaaramaisemassa Paltamon Uuralla, noin 7 km kuntakeskuksesta. Tallia ympäröivät hienot ratsastusmaastot, jotka alkavat aivan pihapiiristä. Vaellusratsastuksia järjestetään ympäri vuoden. Toimivat, rauhalliset islanninhevoset takaavat unohtumattomia ratsastuskokemuksia.

  Vaihteleva maasto tarjoaa elämyksiä ja haasteita kaiken tasoisille ratsastajille. Aloittelijoille sopii parhaiten kesäinen Kumpusen Kierros, jolla pääsee kokemaan islanninhevosvaeltamisen taikaa. Taitojen kehittyessä voi osallistua yhä pidemmille vaelluksille. Vaarojen valloitus -vaellus kestää peräti kolme päivää ja ratsastusmatkaa kertyy yhteensä noin 100 km. Päivittäinen ratsastusaika on noin kuusi tuntia ja päiväeväät ja -tarvikkeet kuljetetaan satulalaukuissa. Majapaikoissa saunotaan, uidaan ja nautitaan maittava illallinen, ja hyvä yöuni antaa voimia seuraavaan päivään. Retki on takuulla mieleenpainuva!Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »