Nro 3-2011
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Bonk-keskus, Bonk Centre, Bonk-museo, Uusikaupunki, näyttely, Baby Bonk, konepaja

Uudessakaupungissa sijaitseva Bonk-keskus ei ole tavallinen museo, vaikka se aluksi siltä vaikuttaakin.


Bonkin anjovisnuuskamylly sekä pala nelikulmaisena kasvavaa puuta.

Humpuukia vai hauskaa huijausta?

”Bonk Business Inc. on multiglobaali teollisuusjätti, joka nykyään työllistää 13 000 työntekijää 52 maassa. Yhtiö sai alkunsa Helgolandista eli Pyhämaalta, joka nykyään on osa Uuttakaupunkia. Yhtiön perustaja Pär Bonk syntyi 1853 köyhään kalastajaperheeseen. Poika oli keksijänero, joka kaiken vapaa-aikansa rakenteli erilaisia koneita ja laitteita”, aloittaa Assistant Compressor Liisi Vapanen esityksensä Bonk-yhtiöiden huimasta historiasta.


  Kesäoppaana toimiva Vapanen esittelee meille Bonkin historiaan liittyviä, toinen toistaan erikoisempia laitteita. Seinillä olevat suuret valokuvat täydentävät esitystä. Vapanen kertoo Itämeren anjoviksesta jalostetuista tuotteista ja ilmiöistä ja puheessa soljuu erikoisten laitteiden nimiä, kuten öljyntislauslaite, kuumaöljyannostelija, mekaaninen garumtarjoilija, anjovisnuuskamylly, haahkanpelätin, enokiittipora, hydrofoninen epäkeskohöyrypumppu, anjovisten syöttökärry, enokiittisydäminen sähköfati, elektromagneettinen ilmapallo ja paranormaali kanuuna.

Siirryttäessä kakkoshalliin laitteet muuttuvat yhä modernimmiksi, ja nähtävänä ovat muun muassa Surf-skootteri, Atomic Telemotion, friikkiaaltomuunnin sekä Raba Hiff -laitteet. Nykyään Bonk Business Inc. on maailmanjohtaja muun muassa LBH-teknologiassa, täysin toimintavapaiden koneiden sovelluksissa sekä disinformaatiojärjestelmissä.

Rakkautta ja draamaa

  Yhtiön perustaja Pär Bonk ja hänen perulainen vaimosa Popoletta Vuh saivat pojan, Pärren, joka avioitui kiinalaisen jazz-laulajattaren kanssa. Heidän poikansa Barry vaikutti Amerikassa. Bonkin suvun elämänkohtaloihin sisältyy niin palavaa rakkautta kuin onnettomia tapaturmia ja mystisiä katoamisia.

  Bonkin häikäilemättömästi faktaa ja fiktiota sekoittava tarina tempaa mukaansa niin suuret kuin pienet kuulijat. Vaikka yleisö nauraa pitkin matkaa, pysyy opas roolissaan, ilme peruslukemilla.

Lasten konepaja


  Kierroksen jälkeen piharakennuksen Baby Bonk -konepajassa lapsilla ja muilla lapsenmielisillä on mahdollisuus rakentaa omia mielikuvituslaitteita oikeista koneenosista, oikeilla työkaluilla. Teoksia ei viedä kotiin, vaan valmiit vempaimet laitetaan nimi- ja tuotetiedoilla varustettuina hyllyille muiden ihasteltaviksi.

  Bonk tarjoaa oivaltamisen riemua. Mitä siis siitä, vaikka Bonk olisikin humpuukia, sillä Bonk-kierros saa aina hyvälle tuulelle!Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »