Nro 3-2011
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Varsinais-Suomi, Länsi-Turunmaa, Korppoo, saaristokeskus, Korpoström, venesatama, ravintola, näyttely, kokous, tapahtumaYmpärivuotista toimintaa
saariston sydämessä

Saaristokeskus Korpoström on Länsi-Turunmaan Korppoon saarella toimiva taiteen ja tieteen keskus. Vierailijoille Saaristomeren kansallispuiston alueella sijaitseva keskus tuo tutuksi saariston elämää ja arkea.


  Talviaikaan saaristo hiljenee. Saaristokeskus Korpoströmissä tiedettä tehdään kuitenkin ympäri vuoden, sillä siellä työskentelevät mm. Åbo Akademin ja Metsähallituksen tutkijat. Massiivisessa puisessa päärakennuksessa sijaitsevat toimistotilojen lisäksi julkiset tilat, kuten ravintola ja kokoustilat. Viereisessä rakennuksessa sijaitsee työntekijöiden työpajat sekä laboratoriot.

  Saaristossa vuodenaikojen vaihtelut on koettavissa voimakkaana. Jään ja lumen keskellä Koproströmissä on tunnelmallista ja rauhallista, joten se soveltuu silloinkin hyvin arkisista ympyröistä poikkeavaksi, intensiiviseksi kokouspaikaksi. Kokoustamisen lomaan tarjolla on ruokailujen ohella myös saaristoluontoon liittyvää oheisohjelmaa. Tilaa on jopa 200 hengelle ja käytettävissä on moderni kokoustekniikka. Ja vaikka Saaristokeskus sijaitseekin saarella, autolla pääsee perille ympäri vuoden.

Veneilijöiden keidas


  Kesän koittaessa elämä saaristossa vilkastuu, kun mökkiläiset, veneilijät ja muut lomalaiset saapuvat sinne. Korpoströmin vierasvenesatamassa on noin 70 kiinnityspaikkaa sekä palvelukeskus, jossa on uudistetut saunat, suihkut, wc:t, pyykkitupa ja seurustelutila. Ensisijaisesti palvelurakennuksen tilat on tarkoitettu veneilijöille, mutta ne ovat myös muiden vierailijoiden käytettävissä. Veneilijätkin voivat yöpyä välillä maissa, sillä vuonna 2009 valmistuneessa hotellissa on 16 modernia kahden hengen huonetta.

  Korpoströmin ravintola valmistaa maittavia annoksia aidosta lähiruuasta. Lihaa saadaan esimerkiksi korppoolaiselta tilalta ja vihannekset naapurisaarelta Houtskarista. 120-paikkaisesta ravintolasta on upea merinäköala. Lämpimällä säällä on mukava istua ravintola terassilla ihailemassa rannan veneitä. Ennen matkan jatkumista voi muonavarastot tankata Korpoströmin kiitellyssä kesäkaupassa ja tankit polttoaineen jakelupisteessä.

Näyttelyjä ja tapahtumia

  Saaristokeskus Korpoströmin näyttelytilassa voi heinäkuun alkuun asti tutustua Artist in the Archipelago (Aia) -näyttelyyn, joka koostuu saaristolaistaiteilijoiden monimuotoisista teoksista. Loppukesän esillä on Maria Wolframin Pinta- ja alivirtauksia -näyttely.

  Saaristokeskus jakaa myös tietoa Turun kulttuuripääkaupunkivuoteen liittyvästä, kansainvälisestä Contemporary Art Archipelago -nykytaidenäyttelystä. Maisemaan sijoitettu näyttely on koettavissa eri puolilla saaristoa, niin risteilijöiltä kuin pienveneistä, maanteitse ja virtuaalisesti, meressä tai vaikkapa radioaalloilla. Teokset saattavat saada muotonsa esimerkiksi kertomuksina muuttuvasta ilmastosta, saariston elokuvallisina sci-fi visioina, vedenalaisena kasvienhoitona tai särkyvän lasisena luonnonketona.

  Myös monenlaiset kesäiset konsertit ja tapahtumat tuovat väkeä Korpoströmiin. Tänä kesänä ohjelmassa ovat lasten taideleiri, Korpo Sea Jazz, Elokuvafestivaali, Motströms – Vastavirtaan -minifestivaali sekä 1700-luvun teemapäivä.

  Jokaiselle siis jotakin!Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »