Nro 3-2011
Luokittelu: Aina ; 
Avainsanat: pääkirjoitus, Päätoimittajalta, Ahti Oksman

Päätoimittajalta

  Tässä kesänumerossa olemme vilvoittavien vesien äärellä. Pääosin olemme merellisissä maisemissa, sillä alue-esittelyssä on Ahvenanmaa ja Turun saaristoseutu. Risteilyteemassa tutustumme myös Suomen Kultareitti -risteilyyn, joka kulkee Repoveden kansallispuiston jylhissä maisemissa.

   Ahvenanmaa on mielenkiintoinen maakunta, jolla on Suomen oloissa poikkeuksellinen itsehallinto. Turusta Maarianhaminaan on linnuntietä vain noin 130 kilometriä, mutta meri erottaa saariryhmän jopa Turun saaristosta. Niinpä Ahvenanmaa on säilyttänyt vahvan omaleimaisuuden. Meri myös yhdistää Ahvenanmaata ja Turun saaristoa, alueellisista eroista huolimatta. Saaristossa meri on antanut ravinnon ja elannon. Sitä pitkin on kuljettu ja kuljetettu sekä vesitse että jäätä pitkin. Saaristoseudun historia ja oma saaristokulttuuri tekevät seudusta mielenkiintoisen.

   Turun saaristoseudun esittelyn aloitamme itäosista, Kemiönsaarelta. Kemiönsaaren kuntaan kuuluvat Västanfjärd, Kemiö ja Dragsfjärd. Alue on erityistä kulttuuriseutua, josta kertovat alueen lukuisat kartanot sekä Sagalundin ulkomuseo. Paimionlahti tekee myös Paimiosta merenrantakaupungin, jossa matkailijat pääsevät tutustumaan sähköntuotannon historiaan ja Alvar Aallon arkkitehtuuriin. Länsi-Turunmaan kaupunki muodostettiin vuonna 2009 Houtskarin, Iniön, Korppoon ja Nauvon kunnista sekä Paraisten kaupungista. Alueella voi viettää päivän jos toisenkin, siksi laajaa ja monipuolista on matkailutarjonta. Mielenkiintoisia ja jännittäviä kohteita ovat esimerkiksi lähes 100 metriä syvä avolouhos Paraisilla sekä Suomen vanhin majakka Utössä. Tutustumiskierroksemme jatkuu länsirannikkoa pitkin aina Uuteenkaupunkiin asti.

   Saaristossa voi nauttia kiireettömyydestä. Saaristomeri tuhansine pikku saarineen ja luotoineen on ainutlaatuinen koko maailmassa. Luonto on monimuotoista ja kiehtovaa. Sen omimpia erityispiirteitä ovat aaltojen hiomat silokalliot, kalliojyrkänteet, vehreät lehdot ja tuulen tuivertamat männyt. Kallioiden ainutlaatuiset muodot ovat rakentuneet tuhansia vuosia sitten, kun mannerjää liikkui kallioiden yli.

   Saaristossa tarjolla on myös erilaisia aktiviteetteja ja palveluja majoituksesta taksiveneisiin, ja asiakkaita palvellaan ammattimaisesti ja ystävällisesti. Lähiruoka on todellista lähiruokaa, sillä puhtaat raaka-aineet matkailuyrittäjille toimittavat alueen omat kalastajat ja maanviljelijät. Saaristo on vaikuttava kaikkina vuodenaikoina ja palveluja on saatavana ympäri vuoden. Syksyinen myrskyävä meri valtavine aallokkoineen on vaikuttava, ja saa ihmisen tuntemaan pienuutensa ja voimattomuutensa raivoavien luonnonvoimien edessä.

   Jälleen kerran kotimaan matkailutarjonta yllättää monipuolisuudellaan. Turku 2011 -kulttuuripääkaupungin tarjonta yhdessä esiteltävän alueen tarjonnan kanssa ei jätä ketään kylmäksi. Nähtävää ja koettavaa riittää koko loma-ajaksi.

  Rentouttavaa ja antoisaa kesää kaikille!Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »