Nro 2-2011
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Teatterit, orkesterit ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Nahkapaja Eliisa Marjanaa, käsityö, nahkatuotteet, teatteri, myymälä, ryhmävierailuNahkamestarille oma teatteri

Nahkapaja Eliisa Marjaanan nahkamestari Ilkka Syrén – ikänsä teatteria harrastanut mies – kirjoitti suvun vaiheista tarinoita ja musiikkia sisältävän monologiesityksen. Nyt esitystä varten pajan tiloihin on rakennettu oma teatteri. Teatteriesitykset ovat asiakkaille täysin ilmaisia.


  Sastamalassa sijaitseva Nahkapaja Eliisa Marjaana on perheyritys, jonka työmenetelmissä, toimintatavoissa ja arvoissa näkyy keikyäläinen käsityötaito vuosikymmenten takaa. Nahkapajassa vieraileville ryhmille on tutustumiskäynnin yhteydessä ollut tapana kertoa yrityksen toiminnasta ja historiasta. Elävöittääkseen kerrontaa Ilkka Syrén teki historiasta esityksen, jota asiakkaat seurasivat myymälässä seisten hyllyjen ja pöytien välissä, sillä vain muutamalle riitti penkki. Silti esitykset saivat niin innostuneen vastaanoton, että niille haluttiin antaa isompi rooli. Alkoi tilojen uudelleenjärjestely. Nahkavarastosta raivattiin tilaa pajateatterille ja samalla myymälää uudistettiin.

  Nahkapaja Eliisa Marjaanan Pajateatterin avajaisia vietettiin 11.2.2011. Istumapaikkoja on nyt 50 hengelle.

  – Pajateatterissa esityksille on kunnon lavasteetkin, hehkuttaa Ilkka Syrén tyytyväisenä. Taustalavasteena on maalattu kaupunkikuva 1960-luvun Tukholmasta. Rekvisiitaksi on tuotu vanha jukeboksi, nahka-alan työkaluja sekä Ilkan isoisän Väinön käyttämä kirjoituspöytä ja seinäpuhelin. Lavalla nähtävät vanhat laukut ovat Laukkulaakson kehittämiskeskuksen museon jäämistöstä.

  Tiuhteinta tavaraa -monologi kertoo käsityöt taitaneista Syrénin suvun miehistä ja heidän elämänvaiheistaan. Toinen monologi, Pajateatterin avajaisissa ensiesityksensä saanut Ruinapirtin Jukepoksi, kertoo miehen elämänkaaren nuoruudesta vanhuuteen, iloineen ja suruineen. Jukepoksi sisältää kaikille tuttuja säkeitä, sillä tarinaan on yhdistetty sanoituksia yli 30 laulusta.
Joskus esityksissä nähdään kaksi miestä, sillä molempia monologeja on mahdollista täydentää musiikilla. Musiikin esittäjä, Veli-Pekka Bäckman, on myös säveltänyt ja sovittanut kappaleet. Tiuhteinta tavaraa -monologissa musiikki on kansallisromanttista, kun taas jukepoksin tunnelmaan kuuluu rokkia ja soulia.

Työnäytöksestä ostoksille


  Ryhmävierailuja emännöi Kirsi Syrén, joka pitää huolen vieraiden viihtyvyydestä.

  – Uuden pajateatterin lisäksi ryhmien vierailuohjelmaan kuuluvat edelleen mielenkiintoinen työnäytös ja
ostosmahdollisuudet laajennetussa myymälässämme.

  Työnäytöksessä esitellään lompakon eri työvaiheet, joissa nahkavuodasta kehkeytyy valmis tuote. Lopuksi vierailijat pääsevät löytöretkelle työpajamyymälään, jossa voi hankkia kotiin mitä ihanimpia, yksilöllisiä nahkatuotteita.

  Eliisa Marjaanan tuotteet ovat alusta loppuun tehty käsityönä. Päätuotteita ovat erilaiset lompakot, mutta valikoimaan kuuluvat myös reput, laukut, tossut ja vyöt.

  – Tärkeintä tuotteiden tekemisessä on laatu – siis hyvä ja aito käsityö – sellainen, jota voi sanoa ylpeänä omakseen, toteaa Kirsi Syrén ammattiylpeyttä äänessään.

  Ryhmien koko voi vaihdella 15–50 henkilöön ja kierroksen kokonaiskesto on noin tunti. Matkaan on helppo yhdistää vierailu samassa kylässä sijaitsevaan Anneli Keinosen työpajamyymälään sekä tutustuminen parinkymmenen kilometrin päässä sijaitsevaan Tyrvään Pyhän Olavin keskiaikaiseen kivikirkkoon.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »