Nro 2-2011
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjois-Pohjanmaa, Pyhäjärvi, Vaskikello, Kihu-päivät, Emolahti Camping, St. Lake Golf Club, Täydenkuun Tanssit


HiijenSoudussa matka on 6 km, paitsi kilpasarjalaiset soutavat 18 km. Kuva: Pyhäjärven kaupunki

Pyhäjärvi yllättää Sinutkin!

Luontoa, palveluja, kulttuuria ja liikuntaa arvostavalle ihmiselle noin
6 000 asukkaan Pyhäjärvi on ihanteellinen matkailukohde. Kaupunki sijaitsee Suomen keskipistealueella, nelostien varrella, kaivos porautuneena Euroopan syvimpään koloon peruskalliossa, Jyväskylän ja Oulun puolivälissä.  Pyhäjärvellä on upea luonto, kaunis järvi sekä lukuisia ja monipuolisia kesätapahtumia.


Pienistä tiu’uista valtaviin kirkonkelloihin

  Pyhäjärven Vaskilammen läheisyydessä sijaitseva ravintola Vaskikello, nelostien ja 27-valtatien risteyksessä, tarjoaa elämyksiä paitsi makunystyröille, myös muille aisteille. Ravintolan yhteyteen on kerätty uskomaton kokoelma erilaisia kelloja, alkaen pienistä matkamuistokelloista aina 8 000 kiloa painaviin kirkonkelloihin. Vaskikellon isännän Lassi Rönkön mukaan isojen kellojen tie Pyhäjärvelle oli, kuten hienoissa tarinoissa aina, sattuman kauppaa. Rönkkö kertoo, että hänen isänsä sattui 1970-luvun puolivälissä saksalaisen valimon pihaan, josta hän bongasi käytöstä poistetun, hylättynä lojuneen vanhan teräksisen kirkonkellon. Isä kysyi, olisiko kello myytävänä, ja olihan se – jouti pois, mokoma romurauta, ja niin se löysi uuden kodin Pyhäjärveltä Suomesta.  Ennen pitkää Saksan kellontekijöiden ja -asentajien keskuudessa alkoi kiertää sana, että ”hullu suomalainen mies” ostelee käytöstä poistettuja kelloja. Tämän ansiosta Suomen Pyhäjärvellä Pohjanmaalla seisoo nyt noin 50 vanhaa kirkonkelloa.

Saa soittaa!

  Isänsä jalanjälkiä kellofanina jatkava Lassi Rönkkö kertoo, että Vaskikellon kokoelmissa on kaikkiaan noin 1500 erilaista kelloa. Suurinta osaa niistä ei ole aktiivisesti hankittu, vain muutamaa on lähdetty maailmalta varta vasten hakemaan. Suurin osa kelloista on tullut matkamuistoina omilta ulkomaan reissuilta.

  Vaskikello ei ole museo – eli kelloihin saa koskea ja niitä saa soittaa. Kellojen soittamista on kuitenkin jouduttu jonkin verran rajoittamaan, sillä isot kirkonkellot paitsi soivat todella kovaa, ovat myös pyhiä. Metelöidä ei saa.

  Laajaan kellokokoelmaan mahtuu monenlaisia kelloja, myös todellisia harvinaisuuksia. Sellaisia kuten korkeatasoisesta, saksalaisesta Meissenin posliinista valmistettu kellopeli, jonka posliiniset kellot soittavat pehmeästi noin 20 erilaista sävelmää.

  – Kellopelissä on yhteensä 26 kelloa, joista jokaisen tekemiseen kellosepältä on mennyt yksi päivä. Suurin osa valmistetuista kelloista meni roskikseen, sillä ne eivät soineet oikein. Kellopelin tekemiseen kului siis kaikkiaan kokonainen vuosi. Vastaavia kellopelejä löytyy maailmasta vain Itävallasta ja Japanista, Rönkkö kertoo.

  Kellopelien lisäksi kokoelmassa on myös muita mielenkiintoisia esineitä, kuten tuhkasta tehty kello, tiibetiläisen lamaluostarin maljakellot sekä kiinalainen lohikäärmekello, jota oikein soittamalla saa aikaan suihkulähteen.

Kihu-päivät kunnioittavat kotiseutua

  Jokavuotiset Kihu-päivät, Pyhäjärven kotiseutujuhlat on kolmipäiväinen tapahtuma ja kuten kotiseutujuhlalle kuuluu, hyvin Pyhäjärvi-henkinen.

  – Tulevana kesänä Kihut siirtyvät aivan keskelle kaupunkia, keskeinen tapahtumapaikka on uusi tori pääkadun varrella, Kihu-toimikunnan vetäjä Laimi Shemeikka kertoo.

  Kihu-päivät on koko perheen tapahtuma niin kaupunkilaisille kuin kesä-pyhäjärvisillekin. Viikonlopun aikana päivillä nähdään ja kuullaan tunnettuja artisteja ja ajankohtaisia puhujia, nautitaan torimeiningistä ja jaetaan kunniamainintoja: Kihu-päivillä palkitaan mm. Pyhäjärven Positiivisesti Poikkeava Persoona, Vuoden Kesä-Pyhäkäs ja Vuoden kylä.

Lomamökit, camping ja golf houkuttelevat

  Pyhäjärvellä voi majoittua mukavasti useiden toimijoiden vuokraamissa lomamökeissä. Myös Emolahti Campingin neljän tähden leirintäalueella on sadan caravan-paikan lisäksi lomamökkejä ja muutama motellihuonekin. Majoituksen lisäksi Emolahti tarjoaa mahdollisuudet monipuolisiin aktiviteetteihin: alueella voi harrastaa rantalentopalloa, sulkapalloa ja minigolfia, ja järvelle pääsee soutuveneellä, kanootilla tai polkuveneellä. Emolahdesta voi vuokrata myös polkuautoja, polkupyöriä sekä lokariautoja. Opastettuja kalastus- ja luontoretkiä sekä järviristeilyjä järjestetään tilauksesta.

  St. Lake Golf Club tarjoaa vaihtelevan, Pyhäjärveen rajoittuvan 9-reikäisen kentän, jolla mielenkiinto säilyy kokeneellakin pelaajalla. Kentällä pelaajia palvelevat mm. klubirakennus sekä pesu- ja saunatilat. Kentältä löytyy myös puttiviheriöllä ja bunkkerilla varustettu range-harjoitusalue. Kokemattomille golfkärpäsen puraisemille aloittelijoille seura järjestää säännöllisesti kursseja, ja mailoja on vuokrattavissa clubilta.

Tanssia täyden kuun loisteessa

  Pyhäjärvellä järjestetään joka vuosi heinä-elokuun vaihteessa Täydenkuun Tanssit -festivaali, joka on yksi Suomen merkittävimmistä nykytanssitapahtumista. Festivaali järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1992 ja se antaa esiintymistilaisuuksia erityisesti nuorille, vasta ammattiin valmistuneille koreografeille ja tanssijoille.

  Täydenkuun Tanssit -festivaalin toiminnanjohtaja Arja Saastamoinen arvelee, että Pyhäjärvi valikoitui festivaalipaikkakunnaksi osittain sattumalta, osaksi siksi, että oikeat ihmiset olivat oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Kysyntää oli paljon, ja Pyhäjärvellä oli todella innostuneet ihmiset, jotka lähtivät viemään hanketta eteenpäin. Pyhäjärvi oli ollut vilkas tanssipitäjä jo yli kaksikymmentä vuotta, ja kaupungin erityisen vireä tanssitoiminta tunnettiin ”Pyhäjärven ihmeenä.”

  Vuosien mittaan Täydenkuun Tanssit on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten tanssitapahtumien kentässä. Täydenkuun Tanssit pyritään pitämään tapahtumana, joka mahdollistaa aidon vuorovaikutuksen esiintyjien ja katsojien välillä. Festivaali keskittyy puhtaasti nykytanssiin. Taiteellisella johtajalla Alpo Aaltokoskella ja muilla tekijöillä on halu tehdä sitä niin korkeatasoisesti kuin mahdollista. Katsojina on niin tanssin ammattilaisia kuin nykytanssin muitakin ystäviä eri puolilta maailmaa.

  Ensi kesänä Pyhäjärvellä vietetään festivaalien 20. juhlavuotta 24.–28.7.2011. Ohjelmisto julkistetaan huhtikuun alussa. Luvassa on tänä vuonna mielenkiintoinen ohjelmisto ja tiedossa on myös ulkomaalaisia esiintyjiä.

  Festivaalien yhteydessä järjestetään tanssista kiinnostuneille johtavien eurooppalaisten nykytanssin opettajien kursseja.Tekstin kirjoittitoimitus


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »