Nro 2-2011
Luokittelu: Aina ; 
Avainsanat: pääkirjoitus, päätoimittajalta, Ahti Oksman

Päätoimittajalta

  Tämän lehden ilmestymisen aikaan koko maailma on järkyttynyt Japanin luonnonmullistuksesta. Olemme voineet seurata Japanin maanjäristyksen ja tsunamin aiheuttamia tapahtumia ja tuhoja lähes reaaliaikaisesti television ja internetin välityksellä. Näimme suurien vesimassojen työntävän edellään lähes kaiken, jättäen jälkeensä liejua, mutaa, rojua ja sekasortoa. Inhimilliset ja aineelliset tuhot ovat mittaamattoman suuret.

  Nyky-yhteiskunnassa valtava tietomäärä on lähes kaikkien ulottuvilla. Television ja internetin kautta voimme katsella uutisia ja dokumentteja, tutustua historiaan ja tieteeseen. Voimme seurata suosikkijoukkueemme jalkapallo-ottelua tai tehdä virtuaalimatkoja. Internetin ansioista saatamme tietää ystäviemme kuulumisista, vaikka emme lainkaan tapaisi heitä, kiitos Facebookin. Sen kautta vanhemmat ja isovanhemmatkin voivat seurata lastensa tai lastenlastensa tekemisiä.
 
  Kuvien ja äänien kautta meille muodostui mielikuva Japanin katastrofista. Mutta useimmilta meitä puuttuu kokemus, joka olisi antanut kyvyn ymmärtää niitä, joita tapaus kosketti henkilökohtaisesti. Alkujärkytyksen jälkeen asia painui taka-alalle, koska se oli ulkokohtainen ja etäinen. Ne suomalaiset, jotka itse kokivat Intian valtameren tsunamin sen iskiessä jouluna 2004, kokevat myös Japanin tapahtumat eri tavalla. Heillä omakohtainen kokemus antaa syvyyttä asettua katastrofin nyt kohdanneiden asemaan.

  Kokemus lisää ymmärrystä. Se on enemmän kuin näkeminen ja kuuleminen. Aistimme asioita ympärillämme. Ilmeet, liikkeet, asento, eleet ja äänenpainot kertovat paljon enemmän ystävämme tai sukulaisemme voinnista kuin valikoidut sanat ja kuvat Facebookissa.

  On eri asia seurata urheilusuorituksia TV-ruudun äärellä tai olla paikan päällä aistimassa urheilujuhlaa. Mikään multimedia ei korvaa aitoa kokemusta. Saimme vieraaksemme kolme englantilaista juniorijalkapalloilijaa, jotka eivät olleet koskaan nähneet lumihankea. Meille saavuttuaan he tahtoivat lähteä ulos, vaikka oli ilta ja ulkona pakkasta yli 20 astetta. Lainasimme heille kunnon talvivarusteet, ja niin nämä 14-vuotiaat pojat olivat ensimmäistä kertaa elämässään pulkkamäessä ja hyppivät innoissaan kalliolta paksuun lumihankeen. Nuoret kokivat koko kehollaan ja kaikilla aisteillaan elämyksen, jonka muistavat varmasti vielä vanhanakin.

  Internet on hyvä tiedonlähde. Kotimaanmatkoille saa hyviä ideoita esimerkiksi www.kotimaassa.fi –sivustolta, jossa on esitelty mielenkiintoisista kohteita ja tapahtumia. Elämykset syntyvät kuitenkin kokemuksista, joita voi saada ainoastaan paikanpäällä. Niistä syntyvät ne lomamuistot, jotka säilyvät mielissämme tunnelmina, näkyinä, ääninä ja tuoksuina. Niitä ei saada minkään ruudun ääressä.
Antoisia kotimaanmatkoja!Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »