Kirjaudu ylläpitoon


Salasana unohtunut?

Käyttäjätunnuksesi on sähköpostiosoitteesi.

Jos olet hukannut salasanasi tai sähköpostisi (=käyttäjätunnuksesi) on muuttunut, niin lähetä yhteydenottolomakkeella webmasterille pyyntö luoda uusi salasana tai tunnus.

Lomakkeeseen »

29.11.2011

Kansallisoopperan juhlavuosi huipentuu


Juhani Ahon Juha huipentaa juhlavuoden


Ohjaaja Anna Kelon tulkinnassa Aarre Merikannon Juha-ooppera on sijoitettu omaan aikaamme.
  Suomen Kansallisoopperan 100-vuotisjuhlavuosi huipentuu 2.12. suomalaisen merkkiteoksen, Aarre Merikannon (1893–1958) Juhan ensi-iltaan. Juhani Ahon (1861–1921) romaaniin perustuva Juha on suomalaisen oopperan kulmakiviä, verevä ja orkesterinkäytöltään värikylläinen teos, joka jäi aikoinaan pitkiksi ajoiksi esittämättä. Vuonna 1922 sävelletty ooppera nähtiin Suomen Kansallisoopperassa ensimmäisen kerran vasta 1967. Juha jäi Merikannon ainoaksi oopperaksi.

  Kansallisoopperassa nähdään nyt ensimmäinen modernisointi Juhasta. Ohjaaja Anna Kelon räväkässä tulkinnassa perinteinen kolmiodraama sijoittuu omaan aikaamme. Sivutien hiljaisuuteen jäänyttä, karua huoltoasemaa pitävä Juha menettää vaimonsa Shemeikalle, jolla on tarjota Marjalle luksuselämä tuoreen rahan Tallinnassa. Marja hylkää entisen elämänsä ja hyppää tuntemattomaan. Näin tapahtumat lähtevät kehittymään kohti vääjäämätöntä tragediaa.

  Alkuteoksessa Shemeikka on lipevä vikittelijä, jolla on kotipuolessaan Marjan järkytykseksi monia muitakin naisia. Uudessa tulkinnassa viedään asetelma vielä pidemmälle: Shemeikka on ihmiskauppias ja Marjasta tulee parituksen uhri. Ohjaus siis iskee mitä ajankohtaisimpaan teemaan.

  Juhan roolissa laulavat Tommi Hakala ja Jaakko Kortekangas, Marjana vierailee Camilla Nylund ja Shemeikkana laulaa Jyrki Anttila. Juhan ensi-illan johtaa Mikko Franck ja muissa esityksissä hänen kanssaan kapellimestarina vuorottelee Kurt Kopecky, lavastuksesta vastaa Jani Uljas, puvuista Erika Turunen ja valaistuksesta Mikki Kunttu. Tanssiryhmä Tsuumille koreografian tekee Ari Numminen.

Ensi-ilta Suomen Kansallisoopperassa 2.12.2011, muut esitykset 5.12., 8.12., 13.12., 16.12., 21.12., 27.12., 29.12. ja 31.12.2011

Kansallisoopperan sivulle

Eeva Oksman

« Takaisin