Nro 1-2011
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Aina ; 
Avainsanat: Pohjois-Savo, Tuusniemi

Metsät, järvet, yliopistot


Tuusniemen neito Minna Happonen esittelee Ohtaansalmen siltaa, joka on Suomen pisin laattapalkkijännesilta. Kuva: Vesa Toivanen

Tuusniemi keskellä kaikkea

Jo vuosia Suomen vakavaraisimpien kuntien eliittiin kuulunut Tuusniemi on yksi suosituimmista vapaa-ajanasuntokunnista. Sen asukasluku kaksinkertaistuu loma-aikoina.


  Kirkasvetisten järvien ympäröimää Tuusniemeä halkoo vilkasliikenteinen valtatie 9. Turusta Tampereen, Jyväskylän, Kuopion, Tuusniemen ja Joensuun kautta kulkeva poikittaisväylä jatkuu aina Venäjän rajalle saakka. Tuusniemeltä itärajalle on 150 kilometriä.

  Tuusniemen sijainti Itä-Suomen yliopistokaupunkien; Kuopion ja Joensuun puolivälissä tekee kunnasta alueen akateemisen keskipisteen. Matka kumpaankin kaupunkiin taittuu kolmessa vartissa. Kaupunkien lentokentät sijaitsevat 9-tien varressa 35 minuutin ajomatkan päässä.

  Kunnanjohtaja Jouni Perälä kertoo, että Kuopion ja Joensuun yliopistojen yhdistyminen Itä-Suomen yliopistoksi sekä valtatie 9:n jatkaminen Kuopiosta Niiralan raja-asemalle oli lottovoitto Tuusniemelle. Lisääntynyt liikennevirta on tehnyt kuntaa entistä tunnetummaksi. Tonttikysyntä on kasvanut. Erityisesti perheet ovat olleet kiinnostuneita puhtaasta luonnosta ja kattavista palveluista lyhyen ajomatkan päässä kaupunkikeskuksista.

Tarjolla 1000 tonttia

  Rakennusalaa Tuusniemellä riittää. Kunnassa on tarjota tuhat talo-, vapaa-ajanasunto- ja yritystonttia. Parhaillaan alueelle rakennetaan kattavaa laajakaistaverkkoa. Tuusniemi sijaitsee Suomen metsävarallisuuden ytimessä. Viidennes 700 neliökilometrin kunnasta on vesistöjä. Juojärvi, Rikkavesi ja Suvasvesi kallio- sekä hiekkarantoineen tarjosivat kalaisan asuinpaikan jo kivikauden miehille. Heinäveden reittiä pidetään yhtenä valtakunnan kauneimmista Kansallismaisemista. Tuusniemen satamasta on ollut vesiyhteys kaikille maailman merille kanavien kautta jo vuodesta 1914.

Kunta mukaan bisnekseen

  Tuusniemi satsaa viihtyvyyteen. Kirjaston ja nuorison kokoontumispaikka Päätalon remontit valmistuivat vuoden alussa. Kunnallistekniikkaa uusille kaava-alueille viimeistellään parhaillaan. Kunnan talous mahdollistaa Tuusniemen mukaan lähdön kehittyviin yrityksiin. Perälä hymyilee, että Tuusniemellä ei uuden yrittäjänkään tarvitse taistella byrokratian tuulimyllyjä vastaa. Kunta tunnetaan joustavasta ja nopeasta päätöksenteostaan.

Turvallinen asuinympäristö

  Tuusniemellä on mahdollisuus käydä kouluja ylioppilaaksi saakka. Aikuisopiskelijoille on tarjolla oma kansalaisopisto. Kesä-, talvi- ja sisäliikuntatiloja riittää. Palvelut A:sta Ö:hön; Apteekista öljynkeräykseen ovat kunnossa. Uudet tuusniemeläiset löytävät itsensä keskeltä historiaa. Ruotsin ja Venäjän välinen Täyssinän rauhan rajamerkki muistuttaa Tuusniemen sijainneen merkittävällä paikalla jo 1595. Seinävuoren rotkolaakso luonnonsuojelualueella tarjoaa näkymät 1.800 miljoonan vuoden takaiseen kalliosiirrokseen. Esteettömäksi rakennetun näköalapaikan kallioissa näkyvät viimeisen jääkauden 10.000 vuotta sitten hiertämät uurteet.Tekstin kirjoittiVesa Toivanen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »