Nro 5-2010
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Aina ; 
Avainsanat: Uusikaupunki, VahterusRing, kuntoputki, hiihto, hiihtoputki, pyöräily, juoksu, rullaluistelu, curling, liikunta-areena, uimahalli

Säässä kuin säässä


VahterusRingin hiihtoputken rinnalla kulkevassa kuntoputkessa voi harrastaa kesälajeja ympäri vuoden.

Iloista mieltä putkiliikunnasta

On marraskuinen ilta. Maa on jäätävän liukas, taivaalta sataa räntää, päivä on ollut harmaa ja tuuli tuivertaa. Ei todellakaan tee mieli lähteä ulos, mutta on pakko lähteä asioille. Kaupungilla vastaan tulee iloisia ihmisiä. Yksi on ollut hiihtämässä, toinen pyöräilemässä ja kolmas sauvakävelyllä loistavissa olosuhteissa. He ovat tulossa VahterusRingistä.


  Keväällä 2005 käyttöön otettu VahterusRing on Uudessakaupungissa, Varsinais-Suomessa sijaitseva urheilun monitoimiareena. Sen moderni, ekologinen jäähdytysjärjestelmä käyttää hiilidioksidia. Kilometrin pituinen Kuntoputki on yksi Pohjoismaiden pisimmistä katetuista rakennuksista.

  VahterusRingin vastaanotto-kahvio, pukutilat, välinevuokraus ja curlinghalli sijaitsevat vastaanottorakennuksessa. Siihen yhdistyy vaihtelevaa maastoa myötäilevä, lenkkinä mutkitteleva putkimainen rakennus, joka kätkee sisäänsä kaksi erillistä osaa. Sisäkehällä on viisi metriä leveä hiihto-osa, jonka rinnalla kulkee asfaltoitu kuntoiluosa. Pituutta putkella on 1000 metriä ja korkeuseroa on 16 metriä, joten matkaan mahtuu kunnon ylä- ja alamäkiä.

  Ulkoilman vaihtelut eivät VahterusRingin vakio-oloissa haittaa, vaan keli on hyvä ja suksi luistaa säällä kuin säällä. Hiihto-osassa ilman lämpötila on aina nollan ja miinus yhden välillä lumen ollessa -1,0 – -1,5 astetta.

  Hiihto-osassa voi hiihtää sekä perinteisellä että vapaalla tyylillä. Ladulla viihtyvät kaikenikäiset ja tasoiset hiihtäjät, sillä vaihteleva maasto tekee hiihdosta miellyttävän. Hiihdon lisäksi suurimmassa mäessä voi laskea pulkalla. Välillä lumilenkkiä viilettää kovan tason potkukelkkailijoita, ja sopimuksesta siellä voidaan harjoitella jopa ampumahiihtoa! Myös monet yritykset tuovat vieraitaan kokemaan lumen ihmemaailman. Eräskin kiinalaisvieras viipyi kilometrin lenkillä tunnin. Seuraavana päivänä hän kertoi löytäneensä kehostaan lihaksia, joiden olemassa olosta hänellä siihen asti ei ollut ollut mitään tietoa!

Kuntoiluosa käy moneen

  VahterusRingin kuntoiluosa on suorastaan kuntoilijan unelma. Päiväsaikaan kuntoillaan luonnonvalossa, muulloin lenkki on valaistu. Lämpötila on talvisaikaan kahdeksan astetta. Siellä lenkkeily, sauvakävely, rullaluistelu ja pyöräily onnistuvat ympäri vuoden. Urheilijoita varten kuntoiluosassa on kaksi 150 metriä pitkää, kumipäällysteistä juoksumatto-osuutta, joista toinen on tasaisella suoralla ja toinen mäessä. Ne tuovat mukavaa pehmeyttä juoksun lomaan myös muille lenkkeilijöille.

  Kuntoputken reitin mutkat ja korkeuserot antavat haastetta lenkin kiertämiseen. Hurjapäisimmät osallistuvat putkessa vuosittain juostavaan Rinkimaratoniin, joka on yksi monista VahterusRingissä järjestettävistä liikuntatapahtumista.

Reippailua ryhmille

  VahterusRing soveltuu erinomaisesti yhdistysten, yritysten ja seurojen liikunta- ja virkistyspäivien viettoon. Haluttaessa koko urheiluareena voidaan varata yksityiskäyttöön. Monipuolisesta lajivalikoimasta löytyy varmasti jokaiselle sopiva liikuntamuoto. Varusteistakaan tulo ei ole kiinni, sillä vastaanotosta voi vuokrata niin kävelysauvoja, suksia ja monoja kuin rullaluisteluvälineitä. Curlinghalliin tarvitaan ulkoiluvaatteiden lisäksi omat sisäpelikengät, mutta muut varusteet löytyvät hallilta.

  Uusiin lajeihin tutustuminen on aina hauskaa, mutta ohjatusti siitä saa vielä enemmän irti.

  – Järjestämme tilauksesta ryhmille ohjausta eri lajeista, kertoo VahterusRingin markkinoinnista ja isännöinnistä vastaava Jarno Ihala. Opastusta voi saada vaikka eri hiihtotyyleistä, oikeasta juoksutekniikasta, sauvakävelystä tai rullaluistelusta, mutta suosituin laji on ollut curling.

  VahterusRingin palveluihin on helppo yhdistää esimerkiksi uinti, sillä VahterusRingin välittömässä läheisyydessä sijaitsee Uudenkaupungin Uimahalli, jonka mottona on osuvasti ”Väsymys on vesiliukoista”.

  – Ryhmät voivat käyttää Uimahallin pukutiloja, tulla putkeen Uimahallin luona olevasta ovesta ja palata kuntoilun jälkeen Uimahallille uimaan ja saunomaan, kertoo Ihala sujuvasta yhteistoiminnasta.

  Uimahallissa riittää tekemistä sekä lapsille että aikuisille. Allasosastolla on kuntouintiin ja vesijuoksuun soveltuva 25 metrin allas vastavirtalaitteineen. Lapsille on oma lasten allas. Nuorisoa – ja miksei vähän vanhempiakin – viehättää hyppyallas kolmine hyppytasoineen sekä 52 metrin vesiliukumäki.

  Lisämahdollisuuksia ryhmien ohjelmaan tuovat kuntosali sekä judo- ja jumppasali sekä kokoustila, jonne kokoustarjoilut voi tilata näppärästi Uimahallin kahviosta.

  – Pystymme järjestämään yhteistyökumppaniemme kanssa monenlaisia mukavia ohjelmakokonaisuuksia, joissa mukana on asiakkaan toiveiden mukaan liikuntaa, kulttuuria ja ruokailua, tarvittaessa jopa majoitusta, kertoo Jarno Ihala innostuneena, ja kehottaa ottamaan rohkeasti yhteyttä toivomusten tai kysymysten kanssa.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »