Nro 5-2010
Luokittelu: Kymenlaakso, Etelä-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Luontokohteet ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Etelä-Karjala, luonto, Päihäniemi, Rastiniemi, Huuhanranta, Satamosaari, Ilkonsaari, Hiitolanjoki, Pohjanranta, Ruokolahti-Parikkala-reitistö


Haukkavuoren upeita maisemia. Kuva: Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö/Hanna Ollikainen

Reppu selässä
retkelle
Etelä-Karjalaan

Sille, jota veri vetää luontoon, Etelä-Karjala on unelmakohde. Maakunnan loputtomilta tuntuvat luontoelämykset retkeilyreitteineen, järvimaisemineen, satamineen ja kalapaikkoineen tarjoavat ohjelmaa pidemmänkin loman ajaksi.


  Saimaan rantamilta löytyy upeita hiekkarantoja, joilla viettää aurinkoiset kesäpäivät. Autolla saavutettavissa ovat mm. Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön ylläpitämät Päihäniemi tai Rastinniemi Taipalsaarella sekä Huuhanranta Ruokolahdella.

  Noin 20 kilometrin päässä Lappeenrannasta sijaitseva Päihäniemen virkistysalueen ranta hellii rantaelämästä nauttivia: reilun kilometrin mittaiselle, etelän suuntaan aukeavalle hiekkarannalle mahtuu auringonottaja jos toinenkin. Virkistysalueella on korkealla rantatöyräällä sijaitseva hieno näköalapaikka, jolle pääsee kiipeämään puuportaita pitkin. Alueelta löytyy myös Salpalinjan käytäväkaivantoja. Tasainen, helppokulkuinen maasto soveltuu kaikille, ja alueella on grillikatoksia sekä wc:t.

  Keskellä kauneinta Saimaata sijaitseva Rastinniemi on ihana päivämatkakohde autolla tai veneellä liikkuville. Laitureita Rastinniemessä ei ole, mutta niemeen pääsee rantautumaan helposti. Autolla matkustavat pääsevät nauttimaan viimeisellä etapilla idyllisestä lossimatkasta!

Saimaan saarissa mieli lepää


  Omalla veneellä liikkuville Saimaan laajat ulapat tarjoavat monia upeita satamia. Imatran ja Lappeenrannan välisen laivaväylän varrella sijaitsevassa Satamosaaressa laguunimainen, suojaisa lahti tarjoaa erinomaisen retkisataman saunoineen, laitureineen ja grillikatoksineen. Satamosaareen tehdään kesäisin myös risteilyjä Imatrasta ja Lappeenrannasta.

  Ilkonsaari Taipalsaarella, Suur-Saimaan selkien keskellä tarjoaa jopa kaksi retkisatamaa. Saaren eteläpään ranta on kallioista, ja keskiosan kannaksella on hiekkainen lahti, johon voi rantautua myös kanootilla. Ilkonsaaren erikoisuutena ovat saarelle rakennetut ortodoksiset tsasounat eli kappelit. Saimaan Skiitat ry:n rakentamat kappelit ovat kaikille avoimia ja tarjoavat veneilijöille paikan, jossa hiljentyä ja rauhoittua. Ensimmäinen tsasouna vihittiin käyttöön viime vuonna ja toinen on juuri valmistunut. Kaikkiaan saarelle tulee seitsemän tsasounaa, mikä tekee Ilkonsaaresta mielenkiintoisen tutustumiskohteen.

Kalojen narraajille ja tipujen tiirailijoille

  Rautjärvellä, aivan 6-tien kupeessa sijaitseva Hiitolanjoki on kalastuksesta innostuneelle ”must”. Hiitolanjoesta on kehittymässä monipuolinen retkikohde, sillä jokea myötäilee noin kilometrin mittainen maisemapolku, joka kiertää kahden voimalaitoksen läheisyydessä. Polun varrella on nuotiokatos ja lintutorni, ja reitille pystytetyissä tauluissa esitellään voimalaitosten ja joen historiaa sekä luontoa. Viime kesän kovat myrskyt koettelivat Hiitolanjokea kovalla kädellä kaataen lukuisia puita reitin varrelle. Raivaustyöt ovat käynnissä, mutta osa kaatuneista puista jätettäneen paikoilleen muistoksi ja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi.

  Etelä-Karjala on rikas myös linnustoltaan, ja bongailuun tarjoutuukin maakunnassa erinomaiset puitteet. Parikkalan kunnassa sijaitsevaa Metsähallituksen omistuksessa olevaa Siikalahtea on tituleerattu jopa sisämaan parhaaksi lintujärveksi, ja siellä sijaitsee luontotupa, lintutorni ja liikuntaesteisillekin sopivaksi suunniteltu lintujenkatselulava. Kesäisin luontotuvalla tai lintutornilla päivystää lintuopas.

  Niin ikään Parikkalassa sijaitsevan Pien-Rautjärven pohjoispäässä sijaitsevalla Pohjanrannalla pääsee keväisin bongaamaan runsaasti vesilintuja ja kahlaajia. Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön hallinnoimalla Natura-alueella on kaksikin säätiön hallinnoimaa lintutornia, joille on opasteet 6-tieltä.

Jalkapatikassa – jos jaksat!

  Sille, joka haluaa taittaa taivalta jalan, Ruokolahdelta Rautjärven kautta aina Parikkalaan kulkeva pitkä reitistö tarjoaa parasta eteläkarjalaista luontoa aidoimmillaan. Noin 90 kilometrin mittainen reitti on vaativa, mutta sen varrella on myös useita levähdyspaikkoina toimivia laavuja, joilla voi viivähtää kuuntelemassa luontoa tai nauttimassa eväitä luonnon helmassa. Ruokolahden päässä on mahdollista tehdä myös lyhyempiä, reilun 10 kilometrin mittaisia retkiä.

  Ruokolahti-Parikkala -reitistöllä järjestetään myös Pyhät Polut -vaelluksia: eripituisia patikointeja, hiihtovaelluksia, kanoottiretkiä, polkupyörävaelluksia ja kirkkovenesoutuja, joiden aikana mieli virkistyy kauniin luonnon, kulttuurin ja hartaushetkien äärellä.

  Lyhyempiäkin retkeilyreittejä ja luontopolkuja on tarjolla, ja myös pyörällä ja kanootilla liikkuville on paljon reittivaihtoehtoja Etelä-Karjalassa. Näistä kaikista saa tietoa osoitteessa www.ekarjala.fi/retkikohteet.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »