Nro 2-2010
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Aina ; 
Avainsanat: Sysmä, paja, taonta, Erämaan Kutsu, Tainionvirta, kalastus, seppämestari, Jocke Stjernvall, Markku Lepistö


Kalastusopas Markku Lepistö takomassa seppämestari Jocke Stjernvallin kisällinä.

Sysmän pajassa hehkuu
kuuma rauta

– Kyllä jokaisella miehellä pitää vähintään yksi itse taottu miekka olla, sanoo sysmäläinen seppämestari Jocke Stjernvall. Suomen suurimman pajan kahdeksassa ahjossa hehkuvat hiilet ja rauta pehmenee muotoutuakseen taiturin käsissä miekoiksi, puukon teriksi, takonauloiksi ja monenlaisiksi käyttöesineiksi. – Jotkut takovat miekat auroiksi, mutta meillä tehdään aurasta miekkoja, nauraa Stjernvall. – Vanhat äkeen piikit ovat hyviä miekan aihioita.


  – Jotkut takovat miekat auroiksi, mutta meillä tehdään aurasta miekkoja, nauraa Stjernvall.

  – Vanhat äkeen piikit ovat hyviä miekan aihioita.

  Sysmän Vanha-Kartanon savinavetan päätyyn rakennetussa perinteisessä pajassa järjestetään taontakursseja.

  –Puolessa tunnissa aloittelijakin onnistuu tekemään toimivan takorautaisen korkinavaajan, kunhan vain keskittyy kunnolla, lupaa Stjernvall.

  –Taonnassa on tärkeintä, että ei tehdä yhtään turhaa liikettä tai turhaa iskua. Sepän ammatin harjoittajia on yleensä pidetty aika juroina. Jos seppä alkaa lörpötellä, sulaa työstettävä rauta pilalle.

Tekniikkaa ja voimaa oikeassa suhteessa


  Kahdeksan ahjon pajassa pystyy yhtä aikaa työskentelemään toistakymmentä taontakurssilaista. Jocke Stjernvall ja Markku Lepistö opastavat kurssilaiset työn alkuun ja käyvät läpi tärkeimmät asiat.

  – Vaikka sepän sällien käsivarsilihakset aikanaan olivatkin aika mahtavat, ei tämä ole pelkästään voimalaji, Lepistö korostaa.

  – Vasaran pitää pysyä tukevasti kädessä ja tekniikkaa ja voimaa pitää osata käyttää oikeassa suhteessa. Tulen hehkusta huolimatta 1700-luvun savinavetan metrin paksuiset seinät pitävät pajan siedettävän viileänä.

  – Vasta loppukesällä seinät ovat niin lämpöiset, että sisälläkin alkaa tuntuvasti lämmetä, Lepistö sanoo. Vastataottuja pullonavaajia testaillaan navetan vieressä olevassa Vanha-Alasin pubissa.

  Osa taontakurssilaisista siirtyy muutaman sadan metrin päähän, kuusikon suojaan, laavulle. Tulipaikan ritilät ja keittoastiakoukut ovat oman pajan töitä. Nokipannukahvi kiehuu ja levittää tuoksuaan. Loput ryhmäläiset lähtevät Tainionvirralle kokeilemaan kalaonneaan.

  Kalastusoppaan ammattitutkinnon suorittanut Lepistö luottaa siihen, että päivälliskalat saadaan joesta narrattua.

  – Täältä nousee lohikalojen lisäksi haukea ja ahventa. Ei täältä ole kenenkään tarvinnut vielä ilman kaloja nuotiolle palata. Lepistön yritys Erämaan Kutsu järjestää ryhmille luontoretkiä metsiin ja vesille.

Mammutintappokeihäs ja Pystykorva

  Miehet ovat intohimoisia historian harrastajia. Näytteille tuodaan keräilijöiden vanhin ase, suurta nuolta muistuttava kivikautinen heittokeihäs.

  – Tämä on mammutintappokeihäs, jolla saadaan aikaan kova lähtönopeus, Lepistö kertoo. Kävijät saavat kokeilla miten pitkälle kivikautinen keihäs lentää. Jousella ampumisen tekniikkaa harjoitellaan ja Amerikan sisällissodan aikainen replikarevolveri ladataan pyöreillä kuulilla. Lepistö muistuttaa mustan ruudin tärkeydestä latauksessa ja esittelee villin lännen revolvereita, joissa käytetään hylsyllisiä panoksia. Suomalaista sodanaikaista kivääriä, Pystykorvaa, kokeillaan turvallisissa ja valvotuissa olosuhteissa ampumaradalla.

  Lähiseudun muinaiset hautakummut ja museon kivikautiset esineet alkavat yhtäkkiä kiinnostaa. Illalla laavulla pohditaan ihmisten tapaa elää tuhat vuotta sitten. Historia on alkanut elää. Saunan lauteilla ihmetellään, miten miehet enää niin kovin harvoin saavat olla miehiä entiseen tapaan. Joku tunnustaa tiskaavansa, siivoavansa ja imuroivansa kotona marimekkopaita päällä. Sysmän kuusikossa voi edes yhden viikonlopun ajan tuntea olevansa entisaikojen mies.

  – Jotta pystyisi miettimään ja suunnittelemaan tulevaisuutta, pitää tuntea myös menneisyys, Stjernvall ja Lepistö kiteyttävät.Tekstin kirjoittiAnne Pentti


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »