Nro 2-2010
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Aina ; 
Avainsanat: Satakunta, Pomarkku, resiina, Riuttansalmen leirikeskus, Kynäsjoki, kalastusResiinaretkelle Pomarkkuun

Valtatie 23:n vieressä sijaitsevaa Pomarkun kirkonkylää on sanottu Suomen kauneimmaksi kirkonkyläksi. Sen kyläraitti, Pomarkunjoen kauniisti kuohuvat kosket, tunnelmallinen vanhanaikainen kivisilta ja kaksi kirkkoa ovat saaneet valtakunnallistakin tunnustusta. Vuonna 1982 Pomarkun kirkonkylä sai Suomen Arkkitehtiliiton myöntämän valtakunnallisen SAFA-palkinnon.


Pomarkun kirkonkylä

  Pomarkun kirkonkylä vanhoine rakennuksineen on Suomen parhaiten säilyneitä vanhoja maaseututaajamia.

  Kylän rakennuskanta on pääosin 1800-luvun jälkipuoliskolta. Kirkonkylä on keskittynyt raitin varteen ja sen kantatilat sijaitsevat edelleen alkuperäisillä tonteillaan. Maatilojen talouskeskukset sijoittuvat tiiviiksi ryhmäksi maantien varrelle, Pomarkunjoen molemmille rannoille. Joen ylittää kolmikaarinen kivisilta, joka on valmistunut 1907.

  Kirkonkylässä on kaksi kirkkoa. Vanha puukirkko vuodelta 1802 on arvokas nähtävyys restauroituine seinämaalauksineen ja erikoisine saarnatuoleineen. Kaunis kivikirkko on vuodelta 1921. Pomarkun kirkot ovat auki matkailijoille kesäkuukausina.

  Omaa tarinaansa kylän historiasta kertoo höyrysaha, jonka säilyneet työ- ja voimakoneet korostavat sen teollisuushistoriallista arvoa. Sahaus päättyi 1980. Lisäksi kirkonkylässä ovat säilyneet 1800-luvun loppupuolella ja 1900-luvun alkupuolella rakennetut pappilan, säästöpankin ja kirjakaupan entiset rakennukset.

Resiinaretkelle

  Resiinamatkailurata välillä Pori – Kankaanpää avattiin elämysmatkailukäyttöön vuonna 2000. Rata saavuttikin heti suuren suosion. Radan kokonaispituus on 48 km, mutta koko matkaa ei välttämättä tarvitse resiinalla kulkea.

  – Toimitamme resiinat Pomarkun aseman vuokrauspisteestä sinne, mistä asiakas haluaa aloittaa matkansa, kertoo Satakunnan Elämysrautatie ry:n puheenjohtaja Antti Mäkinen. Resiinalla voi kulkea esim. Pomarkusta Noormarkkuun ja takaisin, yhteensä 22 kilometrin matkan, mikä vie taukoineen noin 3 ½ tuntia.  Resiinoita on kolmea tyyppiä, yhden hengen resiina, perheresiina ja suurin, kuuden hengen pumppuresiina. Pumppuresiinalla liikuttaessa neljä tekee töitä ja kaksi on lepovuorossa. Kerralla resiinoille saadaan 50 henkeä.

  – Riippuu täysin vauhdista, kuinka raskasta resiinan liikuttaminen on, selvittää Mäkinen. Mikäli kaksi resiinaa kohtaa radalla, sääntönä on, että kevyempi nostetaan sivuun ohituksen ajaksi. Matkan varrella on useita taukopaikkoja, joille voi pysähtyä syömään eväitä tai vain ihailemaan maisemia. Reittikarttaan on merkitty rautatieasemien lisäksi mm. nuotiopaikkoja. laavu ja näköalasilta.

  Resiinoita vuokrataan vuorokaudeksi, 8 tunniksi tai 4 tunniksi.

  Yhdistyksen toiminnan kantavana ajatuksena on alueen rautatiekulttuurin vaaliminen sekä luonto- ja erämatkailun edistäminen rakennetun ympäristön vahvuuksia hyödyntäen. Lisätietoja vuokrauksesta voi kysellä puheenjohtaja Antti Mäkiseltä, GSM 0500 323 536.

Riuttansalmeen yöksi…

  Riuttansalmen leirikeskus sijaitsee Pomarkunjoen rannalla, Etelä-Suomen arvokkaimpiin lintujärviin kuuluvan Inhottujärven lähellä. Matkaa Pomarkun keskustaan on noin 10 kilometriä. Leirikeskuksesta on hyvät ulkoilumahdollisuudet. Sieltä on yhteys neljän Porin seudun kunnan retkeilyreitistölle, jolla on pituutta peräti 120 km. Riuttansalmi on oiva majoittumispaikka kalaretkeläisille, sillä lähellä sijaitsee Kynäsjoen kalastusalue. Leirikeskus on myös kanoottimatkailijoiden suosiossa, sillä sieltä on yhteys Karvianjoen melontareitille.

  Leirikeskuksessa on kookkaan ruokalarakennuksen lisäksi sisävessat, sauna sekä vuodepaikkoja noin 75 hengelle. Leirikeskuksen yhteyteen valmistunut uusi hirsisaunarakennus, jota vuokrataan erillisenä majoitus- ja kokoustilana.   Pomarkun kunnan omistamaa leirikeskusta vuokrataan erilaisille ryhmille. Varaus kannattaa soittaa hyvissä ajoin numeroon (02) 541 1431.

 …ja Kynäsjoelle kalaan

  Kynäsjoki on Länsi-Suomen erämaisimpia jokikalastuspaikkoja. Tärkeimmät saaliskalat ovat taimen, kirjolohi ja harjus. Alueeseen sijoittuu neljä hienoa koskijaksoa, joiden välialueillakin on kalastettavia nivoja ja suvantoja.

  Kynäsjoen länsipuolella kulkee soratie, jonka varteen on viitoilla merkitty polkureitit koskipaikoille. Kalastusalue alkaa Lavian tien ylittävän Harjakosken padon alapuolelta. Lupa-aluetta on 6 kilometriä alavirtaan päin Kynäsniemeen asti.

  Kynäsjoki sopii koko perheen kalastuspaikaksi, koska tarpomismatkat ovat suhteellisen lyhyitä. Alueella on myös hyvät taukopaikat. Laavut ja nuotiopaikat polttopuineen suovat lepoa ja virkistystä kalastuksen lomaan. Käymälät ja jäteastiat auttavat upean luonnon säilyttämisessä.

  Suosittu Kynäsjoen kalastusalue tunnetaan kalastajapiireissä hyvin hoidettuna alueena. Kiitos kuuluu Pomarkun Kalajussit ry:lle, jonka tämän vuoden kunnostustyöt mahdollistavat kalojen nousu aina merestä asti.

  – Teemme sen jälleen sellaiseksi, miksi Luoja sen on luonut, kuvailee joen luonnonmukaistamista Kalajussien Reijo Viljanen.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »