Nro 2-2010
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Satakunta, Eurajoki, lapset, Lasten historiapäivä, hanke, Välimaan perinnetorppa, Raunelan kalastajatila, Vuojoen kartano, Olkiluodon vierailukeskus


Raunelan kalastajatilalla voi kokeilla kalanperkausta. (kuva: Elina Mustalampi)

Eurajoki lasten ehdoilla

Lasten elämysmatkailu ei välttämättä tarkoita hurjia huvipuistolaitteita tai extreme-elämyksiä. Vanhempien, jotka pohtivat, mitä uutta tarjota kaiken kokeneelle jälkipolvelleen, kannattaa suunnata pesueensa kanssa Eurajoelle, jossa on kiinnitetty erityistä huomiota lapsiin ja todettu, että lapsia ei kiinnosta vain ison rahan ilottelukohteet vaan myös oman seudun historia ja omilla käsillä tekeminen.


  Eurajoella on nyt kahden vuoden ajan pyöritetty Lasten historiapäivä -hanketta, jonka tavoitteena on tarjota lapsille erilaisia elämyksiä tuotteistamalla paikallisten matkailutoimijoiden tarjontaa lasten näkökulmasta. Hanketta on rahoittanut Satakunnan ELY-keskus.

  – Idea lasten matkailupakettien kehittämisestä lähti puhtaasti tarpeesta, kertoo hankkeesta vastaava Elina Mustalampi.

  – Eurajoella eikä koko Satakunnassa oikein ollut lapsille suunnattuja matkailupalveluita. Me halusimme keskittyä lapsiin, sillä pääasiassa matkailupaketeissa keskitytään usein aikuisiin ja eläkeläisryhmiin. Lapset ovat iso kohderyhmä, ja he ovat tulevaisuudessa matkailun kuluttajia.

Helmeä etsimään

  Lasten historiapäivä -hankkeessa on mukana Vuojoen kartano, Välimaan perinnetorppa ja Raunelan kalastajatila, mutta paketteihin on otettu mukaan myös muita paikallisia kohteita, kuten Olkiluodon vierailukeskuksen Sähköä uraanista -tiedenäyttely ja keskiaikaisen Liinmaan linnan paikka ja komeat vallihaudat. Lisäksi Irjanteella kotiseutuyhdistyksen koulumuseossa pääsee opastetulla kierroksella leikisti mukaan 1950-luvun kouluun. Keskeisin tekijä lasten kohteissa on erilaiset elämykset ja itse tekeminen – lapset nähdään aktiivisina toimijoina eikä pelkästään passiivisina tiedon vastaanottajina.

  Vuojoen kartanossa lapset johdatetaan kartanon historiaan rooliopastetuilla kierroksilla, jossa esimerkiksi kartanon rouva tai piika kertoo kartanon entisestä elämänmenosta. Kierrokseen sisältyy ruokailu, jonka aikana lapsille annetaan tapakasvatusta 1800-luvun malliin. Vierailu ylös kartanon kellotorniin on lapsille huikea kokemus, ja kartanon kuusikujalla tapahtuva helmenetsintätehtävä laittaa mielikuvituksen lentämään ja antaa mukavaa jumppaa hoksottimille. Jälkiruuaksi saadaan herkullisia, eksoottisia hedelmiä kartanon kasvihuoneesta. Kierroksen päätteeksi lapsi saa muistoksi mukaansa kartanon tehtäväkirjan.

Torpparielämästä kalastajakulttuuriin

  Välimaan perinnetorpalla siirrytään ajassa hieman eteenpäin, ja tutustutaan 1930-luvun torpan elämään. Torpalla lapsia opastaa joko emäntä, isäntä, piika tai renki, ja lapset pääsevät omakohtaisesti kokeilemaan sitä, miten erilaista lastenkin elämä ennen oli, kun kaikki osallistuivat talon töihin. Välimaalla vierailevat lapset otetaan kierroksella mukaan kotitöihin, askareisiin, ruoan valmistukseen ja peltotöihin – eikä valituksia juurikaan kuulu! Torppa on avoinna tilauksesta ja teemaviikkoina eri vuodenaikoina. Jouluna lapset pääsevät koristelemaan kuusta ja kuulemaan joulutarinaa, laskiaisena paistuvat pullat tuvan uunissa ja pyörökelkka pyörii ja kesällä ruokitaan lampaita, korjataan vanhaa ja hoidetaan kasvimaata. Kesätiistaisin klo 15.00 torpalla järjestetään ohjattuja lasten perinnekierroksia, jossa lapset pääsevät tutustumaan torpan töihin.

  Raunelan kalastajatila johdattaa 1950-luvulle ja kalastukseen elinkeinona. Raunelassa tehdään verkkoa, harjoitellaan solmujen solmimista, perataan kalaa ja upotetaan kädet töihin, joihin ei normaalielämässä useinkaan tule koskettua. Raunela on toistaiseksi avoinna eurajokelaisille kouluryhmille pari kertaa vuodessa.

Jatkuvuus taattu

  Lasten historiapäivän paketit saatiin Eurajoella valmiiksi viime keväänä, ja kuluva talvi on käytetty aktiiviseen markkinointiin, joten kevät näyttää, minkälaisen suosion lasten matkailu saa. Kohderyhmänä ovat ala-asteikäiset koululaisryhmät, joille päivä Eurajoella soveltuu hyvin esimerkiksi luokkaretkikohteeksi. Vaikka lopullinen suosio selviää vasta lähitulevaisuudessa, toistaiseksi vastaanotto on ollut positiivista ja kiinnostusta selkeästi on, kertoo Elina Mustalampi.

  – Paketit on testattu paikallisten koululaisryhmien kanssa, ja lapsilta saadun palautteen perusteella paketteja on kehitetty edelleen.

  – Lapset ovat erittäin hyviä kriitikkoja, sillä he ovat hyvin tarkkoja ja kiinnittävät huomiota pieniin juttuihin. He myös antavat palautetta hyvin suoraan, jos esimerkiksi joku juttu ei heistä ole niin kiinnostava – toisin kuin aikuiset, jotka yleensä kuuntelevat kiltisti loppuun asti, vaikka asia ei sattuisikaan heitä kiinnostaamaan.

  Elina Mustalampi kehuu, että yhteistyö Eurajoen koulujen kanssa on sujunut erittäin hyvin, sillä vierailut hankkeessa mukana oleviin kohteisiin on sisällytetty kunnan opetussuunnitelmaan, mikä luo jatkuvuutta myös hankkeen päättymisen jälkeen.

  – Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen Eurajoen koululainen käy näissä kohteissa jossain koulutiensä vaiheessa, ja pääsee tutustumaan oman seutunsa kulttuurihistoriaan.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »